SUKOB INTERESA?

Povjerenstvo otvorilo predmet protiv Tomaševića: Prekršio je proceduru imenovanjima u Holdingu?

Postupak je, kaže nam Novaković, pokrenut po službenoj dužnosti, a uvidom u novinske članke
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradonačelnika. Tu nam je informaciju potvrdila predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Predmet je pokrenut zbog toga što je Tomašević, tvrdi se, prekršio proceduru imenovanjima novih šefova u Zagrebačkom holdingu. Postupak je, kaže nam Novaković, pokrenut po službenoj dužnosti, a uvidom u novinske članke.

Sumnja se da je Tomašević povrijedio članak 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri.

- Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave, stoji u tom članku, javlja N1.

Podsjetimo, Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je jučer dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te imenovala nove članove. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora, članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić.

"To su sve ljudi s dugim iskustvom u financijskom i bankarskom sektoru te su stručnjaci za trgovačko pravo i bit će jaki Nadzorni odbor koji će nadzirati rad Uprave. Izabrali smo dvočlanu Upravu kako bi ona odmah počela djelovati budući da je stanje u Holdingu složeno i izazovno", rekao je Tomašević.

Dodao je i da imenovanjem nove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga izravno, a ne javnim natječajem, nije prekršeno predizborno obećanje, nego je to bilo najodgovornije rješenje u zatečenoj situaciji.

“U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno s 305 milijuna kuna gubitaka smo imali zapravo dvije opcije, ostaviti staru upravu koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriještiti staru upravu i ostaviti Zagrebački holding bez uprave, nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj”, kazao je Tomašević nakon sastanka o obnovi s resornim ministrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:01