KULTNI PAUK

Posljednja videoteka u Zagrebu pred stečajem, vlasnik: ‘Ne znam da li da se smijem ili plačem...‘

Videoteka Pauk otvorena je krajem 90-ih godina i od tada je imala preko 20.000 korisnika koji su filmove ispočetka posuđivali na VHS-u

Marko Jantol

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu u predloženom stečaju Malog pauk-filma j.d.o.o, tvrtke koja upravlja posljednjom zagrebačkom videotekom, pozvao je institucije da dostave uvjerenja je li je taj dužnik vlasnik zrakoplova, plovila, nekretnina, primatelj dividende ili imatelj vrijednosnih papira.

Stečaj je krajem lipnja predložila Financijska agencija (Fina) zbog utvrđenog duga od 20.499 kuna, a sud je u postupku vezanom uz posljednju zagrebačku videoteku Pauk zatražio očitovanja Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i zaključno – Državne geodetske uprave.

Sve te institucije pozvane su u ovog tjedna da uvjerenja dostave u roku od osam dana, a protiv tog sudskog zaključka nije dopuštena žalba.

S druge strane, pak, Marko Jantol – voditelj posljednje zagrebačke videoteke u Ozaljskoj ulici i suvlasnik jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o), s temeljnim kapitalom od 100 kuna kaže kako je zapanjen uključivanjem ovako važnih institucija u predloženi stečaj. Naročito provjerom i zatraženim uvjerenjima posjeduje li on, kao dužnik, zrakoplov ili plovilo.

‘‘Ovo mi je prva vijest. Nemam teksta, ne znam što da kažem – da se smijem ili plačem‘‘, kazao je Jantol. Dodao je i kako zna da je dužnik te priznaje da ima zaostatke u plaćanju.

No, ističe i kako su mu u pripremi dosadašnjih tekstova o ‘‘posljednjoj‘‘ videoteci, novinari dosad najčešće postavljali pitanje o ‘‘borbi‘‘ s njegovim ‘‘glavnim konkurentom‘‘ Netflixom, streaming servisom koji nude filmove i serije na zahtjev.

S jedne strane je Netflix, a s druge videoteka Pauk s dvadesetak tisuća kuna duga, podsjeća Jantol. ‘‘To je borba s vjetrenjačama. No, u borbi s običnim preživljavanjem u ovim vremenima krize nisam samo ja ugrožen. Ljudi čuvaju svaku kunu i ne znaju što će biti sutra. Ugroženi su i svi obrti u susjedstvu na zagrebačkoj Trešnjevci‘‘, ističe.

Videoteka Pauk otvorena je krajem 90-ih godina i od tada je imala preko 20.000 korisnika koji su filmove ispočetka posuđivali na VHS-u. Na sada još donekle ‘živućem‘ DVD-u i Blu-rayu posuđuje još, ističe Jantol, oko 500 do 800 korisnika – zaljubljenika u film na ‘‘starinski‘‘ način.

Nakon nedavnog zatvaranja splitske videoteke ‘‘Matrix‘‘ i nestanka videoteke u Samoboru, uskoro bi mogla zatvoriti vrata i u Hrvatskoj najpoznatija posljednja zagrebačka videoteka. Kako Jantol zaključuje, to bi se moglo do kraja ove godine. ‘‘Mislim da nećemo opstati‘‘, kazao je Jantol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:54