OBNOVA ZAGREBA

Poništava se natječaj za ravnatelja Fonda na koji se javio i Damir Vanđelić

Član HDZ-a, blizak vodstvu, na upit o mogućem poništenju natječaja rekao je da je to ‘vrlo izgledna opcija‘
 Zeljko Puhovski/Cropix

Natječaj za novog ravnatelja Fonda za obnovu od potresa vjerojatno će biti poništen, pa bi Damir Vanđelić kao njegov privremeni voditelj na toj poziciji mogao ostati do iza lokalnih izbora. Informacije su to koje se neslužbeno mogu čuti u HDZ-u, pogotovo nakon što je i ministar Darko Horvat u intervjuu Večernjem listu dao naslutiti da je jedna od opcija i poništenje natječaja.

Promijenjene okolnosti

- Raspisan je javni natječaj za ravnatelja u kojem imamo tri valjane prijave koje zadovoljavaju formalne uvjete te još 13 prijava za zamjenika ravnatelja. Poznati su i svi rokovi oko eventualnog odabira pa vjerujem da ćemo vrlo brzo imati odluku o odabiru ravnatelja ili o eventualnom poništenju natječaja zbog objektivnih razloga - rekao je Horvat u intervjuu. Objašnjavajući razloge za moguće poništenje, naveo je da "okolnosti u kojima smo se nalazili u trenutku raspisivanja natječaja nisu jednake onima danas" te da se u međuvremenu dogodio razoran potres u Petrinji koji do određene mjere mijenja koncept provedbe organiziranja obnove.

- To je i jedan od razloga zbog kojih smo u Zakon i Program mjera uveli ingerenciju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji će djelovati na području Banovine. No, ne želim u ovom trenutku ništa prejudicirati. Postoji stručno povjerenstvo koje je nadležno napraviti svu potrebnu analizu te ćemo na temelju toga donositi daljnje odluke - dodao je Horvat.

Upravno vijeće fonda, na čijem je čelu upravo ministar graditeljstva Darko Horvat, naime, ovaj je tjedan trebalo objaviti odluku tko će od troje kandidata na natječaju, među kojima je i Damir Vanđelić, sljedeće četiri godine voditi taj fond. Vanđelić, kao privremeni ravnatelj, činio se kao logičan i već dogovoren izbor za nastavak tog posla, ali samo do trenutka dok nije odbio ponudu šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da bude njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Tada je čovjek, kojeg su u HDZ-u hvalili sa svih strana, odjednom, preko noći, postao ”netko tko je samo privremen". Plenković je potom na svaki upit o Vanđeliću počeo isticati njegovu "privremenost", uz tvrdnje da je upravo Vanđelićeva želja bila da fond vodi samo do ljeta.

- Sve su to samo opravdanja. Da je Vanđelić htio taj posao raditi samo do ljeta, zašto bi se uopće prijavio na natječaj? Zašto bi se toliko trudio oko cijelog posla? Stvar je u tome da Plenković nije mogao podnijeti njegovu odbijenicu kandidature za Zagreb. O poništenju natječaja počelo se govoriti da bi se dobilo na vremenu, odnosno, da bi se sve prolongiralo do iza izbora i do ljeta, kako taj potez ne bi izgledao kao osveta. Ali, ne znam kako bih to drukčije nazvao nego osveta - komentirao je jedan HDZ-ovac, dobro upoznat sa situacijom oko Vanđelića. Kaže da mnogo članova Upravnog vijeća smatra da bi Vanđelić, s obzirom na angažman i sve što radi oko obnove, trebao nastaviti voditi fond.

"Čekam rezultate"

- Problem je što tu, očito, odlučuje jedna osoba. Čuo sam da se i pojedini ministri sada pribojavaju javljati Vanđeliću, jer se boje Plenkovićeve reakcije - rekao je naš sugovornik, dodajući da to ”dovoljno govori o svemu”.

Damir Vanđelić nije želio davati izjave, samo nam je kratko kazao -”čekam rezultate natječaja”.

Član HDZ-a, blizak vodstvu, na upit o mogućem poništenju natječaja rekao je da je to "vrlo izgledna opcija" te da će se to vjerojatno rješavati iza lokalnih izbora. Neki u HDZ-u kažu da bi moglo biti vrlo zanimljivo ako se Vanđelić, u slučaju poništenja, prijavi i na novi natječaj. A kad je o obnovi riječ, podsjetimo i da Vlada još nije imenovala osobu koja bi trebala zamijeniti Nikolu Mažara u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Za Vanđelića Domovinski pokret nije opcija

U kuloarima se pojavila i informacija da bi se Damir Vanđelić ipak mogao upustiti u gradonačelničku utrku za Zagreb, ali uz potporu Domovinskog pokreta Miroslava Škore. U Vanđelićevu krugu, međutim, ističu da on nema takvih namjera te da su se te priče vjerojatno pojavile zbog činjenice da Škoro još nije istaknuo svog kandidata za Zagreb.

- Ima raznih ideja, kao i drugih političkih opcija koje bi ga bile spremne podržati da se odluči na takvo što. No, ne vjerujem da će se Vanđelić kandidirati. Koliko znam, on je imao namjeru ići s najjačom strankom, ali ne pod svaku cijenu. To mu nije potrebno - rekao je jedan naš sugovornik. Ni u HDZ-u baš ne vjeruju u takvu mogućnost iako kažu da znaju da "ima takvih inicijativa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:01