GRAĐANI OGORČENI

Pola metra snijega, ali skijalište ne radi: ‘Otkrit ću vam u čemu je problem na Sljemenu...‘

Količina snijeg jedini preduvjet za početak skijanja? Daleko od istine, kaže nam stručnjak
 Davor Pongračić/Cropix

Više od 50 centimetara snijega koji je za vikend pao nije bilo dovoljno da se prvi ovogodišnji skijaši spuste stazom na Sljemenu. Građani su ogorčeni, Facebook grupe pune su objava i komentara da u Zagrebu "opet nešto ne funkcionira." Ipak, Reno Fleiss, glavni čovjek za pripremu staze za Snježnu kraljicu, objašnjava kako prirodni snijeg nije dovoljan za pripremu kvalitetne staze.

- Topovima se mora napraviti umjetni snijeg kako bi se učvrstio prirodni, bez toga nema kvalitetne skijaške staze – objašnjava. Iako laici misle da snijeg koji se trenutno nalazi na zagrebačkoj gori dovoljan i jedini preduvjet za početak skijanja, Fleiss objašnjava da je to daleko od istine. Padne li samo nakratko kiša ili se temperature podignu iznad nule, prirodni snijeg se počne topiti, pa za dva dana više nema skijaške staze. Fleiss objašnjava u čemu je trenutno problem.

- Za to što staza nije otvorena ne možemo kriviti nikoga osim objektivnih okolnosti. Trenutno nema dovoljno vode u jezeru, pa se ne može ni stvoriti umjetni snijeg – pojašnjava.

image
Marko Todorov/Cropix

Ono što građane najviše smeta je loša komunikacija po pitanju toga zbog čega staza I dalje nije otvorena.

"Ma znam da nije palo dovoljno snijega niti sam očekivao da otvore za vikend. Samo bi očekivao nekakve vijesti. Minus je i pada snijeg. Ova tišina mi je baš zlokobna", jedan je od Facebook komentara. U tu smo se "tišinu" i sami uvjerili. Na broj telefona sljemenskog skijališta javlja se samo automat s odgovorom koji je vrlo siromašan informacijama.

- Skijalište Sljeme je do daljnjeg zatvoreno za skijanje. U tijeku je izrada staza. Obavijest o otvaranju objavit ćemo naknadno – poručuju. Nakon desetominutnog čekanja na javljanje, operater Zagrebačkog holdinga, pod koji spada ustanova Upravljanje sportskim objektima, nije mogao ništa drugo nego uputiti nas da informacije potražimo na stranici Skijališta. No i tamo su nas dočekale samo općenite obavijesti i cjenik.

Ni treneri iz škola skijanja nisu nam mogli reći ništa više.

- Ne možemo reći ni predvidjeti kada bi se staza mogla otvoriti. I mi čekamo da daju zeleno svjetlo da je staza spremna – rekao nam je jedan od njih.

U srijedu je stigao odgovor Skijališta Sljeme kojeg prenosimo u cjelosti:

" S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete u proteklom razdoblju, skijalište na Sljemenu dosad nije bilo moguće pripremiti za rekreativno skijanje. Međutim, s obzirom na padaline i zahlađenje u proteklih nekoliko dana, stečeni su potrebni uvjeti za pripremu staza za skijanje.

Radovi na pripremi staza su u tijeku te djelatnici Ustanove ulažu maksimalne napore da se skijalište otvori u što skorijem roku. Detaljnije informacije o otvorenju Ustanova Upravljanje sportskim objektima objavit će u narednih nekoliko dana", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:54