‘GEJZIR‘ NA TREŠNJEVCI

Pogledajte snimku puknuća cjevovoda nakon kojeg je ‘pola Zagreba‘ ostalo bez tople vode!

Deseci tisuća građana u zapadnom dijelu metropole još uvijek su bez tople vode

Puknuće cjevovoda

 Jutarnji list

Litre i litre sukljaju iz puknutog cjevovoda, voda koja navire poplavljuje dvorište Elektrane-toplane Zagreb. Nekoliko metara dalje stoji bager čija je lopata okrenuta prema gejziru. Voda snažno udara o površinu i lomi tlo čiji dijelovi propadaju, a radnici izlaze iz postrojenja koje će ubrzo također biti poplavljeno.

Prizori su to pucanja cjevovoda vidljivi na snimci koja je u posjedu Jutarnjeg. Pregledali smo fotografije puknuća cjevovoda i usporedili ih sa snimkom te se čini kako je uistinu riječ o incidentu koji se dogodio u petak.

Podsjetimo, taj dan, u 14.22 sati, došlo je do pucanja magistralnog cjevovoda DN500 zbog kojega su deseci tisuća građana u zapadnom dijelu metropole ostali bez tople vode. Nemaju je ni danas, pet dana kasnije, a nema još ni odgovora zbog čega je cjevovod oštećen. Jedino čega ima je međusobno okrivljavanje između HEP-a i Grada.

U trenutku puknuća u Elektrani-toplani Zagreb izvođeni su radovi na izgradnji novog kombi-kogeneracijskog bloka za proizvodnju električne i toplinske energije, snage 150 MWe i 114 MWt te gradnji nove poslovne zgrade.

Iz HEP-a za katastrofu okrivljuju gradsku Vodoopskrbu i odvodnju kojoj je, tvrde, trebalo više od sat vremena da zatvori magistralni cjevovod.

- Šteta je značajna. Došlo je do kvarova na više sustava u EL-TO Zagreb. Točan opseg i iznos štete još se utvrđuju. Da je Vodoopskrba i odvodnja, tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba, na vrijeme zatvorila magistralni cjevovod, do takvog razmjera štete pa ni do prekida opskrbe toplinskom energijom ne bi došlo - odgovorili su jučer na naš upit.

Ipak, izbjegavaju otkriti uzrok izviranja i je li se puknuće dogodilo zbog pogreške tijekom građevinskih radova, što implicira i snimka. To pitanje eskiviraju pravdajući se kako detalje ne mogu otkriti dok traju izvidi jer bi to predstavljalo „ometanje istrage”.

Gradska uprava, o čemu je Jutarnji pisao, demantira tvrdnje HEP-a o sporoj reakciji. Uvjeravaju kako su radnici VIO-a na terenu bili u roku 15 minuta i da se voda morala postupno zatvarati kako ne bi došlo do naglog rasta tlaka u cijevima, a samim time i novih pucanja.

Dodali su kako su betonska sidra koja drže stabilnost cjevovoda na mjestima njegova skretanja bila potkopana i da su se pomakla iz svog ležišta. Zbog toga je, zaključuju, došlo do istjecanja vode.

HEP-u smo opet poslali upit s pitanjem je li konačno istraga završila i je li bager sa snimke oštetio cijev. Odgovor nam nisu poslali, a objavit ćemo ga kad to učine.

HEP: Iznošenje podataka bi omelo istragu

Iz HEP-a su nam samo kratko rekli da je istraga u tijeku i da ju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

- S obzirom da su radnje koje provode nadležna državna tijela tajne, ne možemo komentirati pojedinosti jer bi bilo kakvo iznošenje novih podataka predstavljalo ometanje istrage.

Činjenica je da do ovakve razine havarije ne bi došlo da je zagrebačka gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja brže reagirala na zahtjev za hitnom intervencijom, a ne tek sat i deset minuta nakon prijave, poručili su iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:41