TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Po dnevnom redu se vidi da Gradska uprava očekuje gubitak vlasti na izborima‘

Tomašević je kazao da se vidi da je sutrašnja sjednica Zagrebačke skupštine zadnja u ovom sazivu
 Goran Mehkek/Cropix

Klub zastupnika lijevog bloka ocijenio je u ponedjeljak da se po točkama koje su stavljene na dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine vidi da sadašnja Gradska uprava očekuje da će izgubiti vlast na izborima.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine su 74 točke po redovnoj proceduri, a predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević ocijenio je kako se vidi da je to zadnja sjednica u ovom sazivu.

"A po nekim stvarima i zadnja od ove Gradske uprave, budući da su stavljene neke točke gdje se očekuje da će izgubiti vlast", ustvrdio je Tomašević na konferenciji za novinare.

Vezano za točku dnevnog reda oko pročistača otpadnih voda, ocijenio je kako je to "točka na i najštetnijeg ugovora u novijoj povijesti Zagreba".

Radi se o ugovoru s privatnim konzorcijem. "Zagreb je bio toliko neinteligentan da odluči to privatizirati", kaže Tomašević.

Zahvaljujući potpisu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića obvezali smo se do 2028. za pročistač, investiciju vrijednu 300 milijuna eura, isplatiti koncesionarima 1,4 milijardi eura. Zbog toga je cijena vode s pet, šest kuna po kubiku poskupila na 15 kuna po kubiku, dok je za poslovne korisnike skočila s 11 na 27 kuna, gotovo trostruko.

Na građane ide teret investicije od 54 milijuna eura

"Sada kao 'točka na i' na građane ide i teret plaćanja dogradnje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, a ne mogu se povući sredstva iz EU-ovih fondova jer je ta usluga privatizirana", rekao je upozorivši da se radi o trošku investicije od 54 milijuna eura.

Tomašević se osvrnuo i na izvješća o stanju gradske imovine za 2019. i 2020. te plan za 2021., ustvrdivši da je to "početak evidencije nereda koji vlada u upravljanju gradskom imovinom", no ipak je pozitivan korak u pravom smjeru.

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) osvrnula se na niz imenovanja ravnatelja kulturnih institucija, koji će se naći na dnevnom redu sjednice, ocijenivši da se "postbandićevsko nasljeđe čak i pogoršalo njegovom smrću".

Najčešće je, kaže, bio jedan prijavitelj za mjesto ravnatelja. "Mogući kandidati znali su da se unaprijed biraju ravnatelji kako je odgovaralo gradonačelniku ili ljudima bliskima gradonačelniku pa se nisu ni prijavili. Tome ćemo svjedočiti i sutra, a novost je da se izbori u kulturnim institucijama sada događaju prije nego što mandati ravnateljima isteknu", rekla je.

Borić je za ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“" Alemku Markotić, koja je predložena za "Zagrepčanku godine" ocijenila da bi mogla dobiti nagradu za znanstveno djelo, no ne i ovu.

"Prema tome kako se ponašala - kao poslušnica Stožera, i kakva smo obrazloženja dobivali u pandemiji, ne može biti uzor ženama u vezi ravnopravnosti spolova", ustvrdila je Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:40