VAŽAN PROJEKT

Tomaševićev grandiozni projekt se pretvorio u fijasko, ostao bez 320 milijuna eura: Pomoć bi mu mogla stići iz neočekivanog smjera

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizborno vrijeme pompozno najavio najveću investiciju u vodoopskrbu i odvodnju ikad - više od 320 milijuna eura, koje je planirao uložiti do 2029. godine - nije se uspio probiti

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

- Tražit ćemo rješenja kako da pomognemo glavnom gradu da se isfinancira tako veliki projekt, koliko znam, vrijedan je više od 250 milijuna eura. Sagledat ćemo to sve i pronaći rješenje da glavni grad realizira projekte koji su važni, a o ovome ću posebno voditi računa, komentirao je premijer Andrej Plenković činjenicu da se Grad Zagreb s projektom Nulte zone za obnovu mreže vodoopskrbe i odvodnje nije uspio probiti ni među 15 najviše bodovanih projekata koje će sufinancirati EU.

Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizborno vrijeme pompozno najavio najveću investiciju u vodoopskrbu i odvodnju ikad - više od 320 milijuna eura, koje je planirao uložiti do 2029. godine - nije se uspio probiti, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je ovih dana listu takozvanih prioritetnih projekata na kojoj su na prva tri mjesta s najviše bodova izabrani Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik, Vodovod d.o.o. Slavonski Brod, Liburnijske vode d.o.o. Ičići.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet za Radio Sljeme izjavio je jučer kako po pitanju projekta ništa nije izgubljeno.

- To je vrijednost ukupne alokacije za cijelu Hrvatsku i sigurno je da se u tom pravom pozivu koji slijedi alokacija mora povećati. Slijede razgovori s resornim ministarstvom, slijedi pravi poziv i povećanje alokacije i onda ćemo sigurno razriješiti ovu situaciju. Ono što nam predstoji je da u kolovozu preuzmemo od privatnog koncesionara pročistač otpadnih voda jer je to jedan od preduvjeta da idemo dalje. To još nismo mogli napraviti jer koncesija još nije raskinuta. Nije nikakva drama i u danima koji slijede riješit ćemo ovu situaciju, objasnio je Korlaet.

image

Tomislav Tomašević i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

Međutim, Grada Zagreba nema ni među 15 izabranih projekata s najviše bodova, a iz Ministarstva gospodarstva ni danas nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje koje je obrazloženje za to što Grad Zagreb nije prošao. Inače, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, naime, kao posredničko tijelo provelo postupak prioritizacije sukladno propisanim kriterijima objavljenim u okviru prioritizacijskog poziva na dostavu projektnih prijedloga.

- Projekti koji su zadovoljili nužne uvjete ocjenjivani su sustavom bodovanja. Rezultat provedenog postupka prioritizacije je lista prioriteta projekata koja prati redoslijed ostvarenih bodova projekata koji su zadovoljili nužne uvjete, navodi se na stranicama Ministarstva.

Riječ je, naime, bila o pozivu za projektne prijedloge iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. godine, a Hrvatskoj su za ulaganja u sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe na raspolaganju bespovratna sredstva iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.

Raspoloživa bespovratna financijska sredstva iz Kohezijskog fonda za financiranje vodno-komunalnih projekata kroz navedeni cilj iznose 695.003,299.00 eura, od čega će se oko 62 posto bespovratnih sredstava (oko 431 milijun eura) raspodijeliti na fazirane projekte koji se prenose iz prethodnog programskog razdoblja 2014. - 2020. Za ostala ulaganja u vodno-komunalne projekte preostaje na raspolaganju oko 334 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:07