UDAR NA STANDARD

Plenković i Filipović bacili rukavicu, no Tomašević ne odustaje: ‘Poskupljenja vode će biti, ali ne za 20 posto...‘

Lokalne jedinice nemaju potrebe za dizanjem cijena vode, osobito veliki gradovi kao što su Zagreb i Split, rekao je ranije Plenković

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ipak neće odustati od poskupljenja vode početkom iduće godine, ali će to poskupljenje spustiti za najmanje četvtinu od planiranog, a pokušat će i više, kako je rekao u današnjem obraćanju medijima.

Podsjetimo, planirano poskupljenje vode od početka iduće godine bilo je 20 posto, a Tomašević ga sada planira spustiti za najmanje četvrtinu. Osim toga, najavio je i da će pokušati odgoditi rok primjene poskupljenja vode.

- Poskupljenje sigurno neće ići odmah od 1. siječnja, ali hoće li ići od 1. veljače ili ožujka moramo još vidjeti - rekao je.

Ta najnovija odluka dolazi nakon što je Tomašević najavio je da će od 1. siječnja voda poskupjeti za 20 posto. Glavni razlozi za to su nužna ulaganja u vodovodne cijevi - u što Grad planira investirati čak dvije milijarde kuna u pet godina - ali i stupanje na snagu državne Uredbe o naknadi za korištenje voda zbog koje će vodovodna poduzeća plaćati veće naknadu.

Budući da je Tomašević time odgovornost za poskupljenje vode, barem jednim dijelom, prebacio i na državu, odnosno Vladu koja je donijela Uredbu koja otežava poslovanje vodovodima, ministar gospodarstva Davor Filipović poručio kako će Vlada odgoditi primjenu spomenute uredbe na godinu dana, te je pozvao zagrebačku Gradsku upravu da povuče svoju odluku o povećanju cijene vode.

Na koncu je Tomaševiću rukavicu u lice bacio i sam premijer Andrej Plenković, koji je s jutrošnje sjednice Vlade rekao kako odgađa primjenu Uredbe za korištenje voda.

- Lokalne jedinice nemaju potrebe za dizanjem cijena vode, osobito veliki gradovi kao što su Zagreb i Split. To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini - rekao je Plenković.

Tomašević je danas rekao da "pozdravlja odluku Vlade".

- Zbog odgode Uredbe maknut ćemo onu četvrtina poskupljenja koje se odnosi na tu Uredbu, a pokušat ćemo spustiti to i više, ali, ponavljam, poskupljenje je neminovno jer mora doći do novog vala investicija u vodoopskrbnu mrežu. Ja ne znam nijedan grad u kojem su tako pucali magistralne cijevi kao u Zagrebu, mi ne možemo tako dalje - rekao je.

Uz to je dodao da su problemi starih cijevi, iz kojih iscuri 50 posto vode prije nego li dođe do kućanstva, otprije 40 godina, da je takov stanje neodrživo i da Grad s postojećim resursima to ne može sanirati.

- Napravili smo sve moguće uštede, godinu i pol dana nijedna komunalna usluga nije išla gore, usprkos inflaciji. Ali sada moramo brže obnavljati vodoopskrbnu mrežu - zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:18