SMJENE U HOLDINGU

Petek o zagrebačkoj krizi: ‘Nadam se da ovo nije akcija i otpor Bandićevih i HDZ-ovih uhljeba‘

Zastupnik u Gradskoj skupštini u razgovoru za Jutarnji tvrdi da je komunikacija Holdinga i gradske uprave s javnošću na lošoj razini
Tomislav Tomašević i Renato Petek
 Ranko Suvar/Cropix

S Renatom Petekom, vrlo aktivnim i vrlo informiranim gradskim zastupnikom, razgovarali smo o početku mandata zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, te o njegovoj "otpadnoj" kao i kadrovskoj politici nekoliko sati nakon što je lider platforme Možemo! objavio da sa čela Zagrebačkog holdinga "leti" šef uprave Nikola Vuković i član uprave Ante Samodol. Nezavisni zastupnik (član Kluba SDP-a) u Gradskoj skupštini u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da je komunikacija Holdinga i nove gradske uprave s javnošću na lošoj razini, te da takvu konzervativnu strategiju smatra pogrešnom.

Jesu li prema Vašem sudu Nikola Vuković i Ante Samodol zaslužili otkaz, te kako uopće komentirate odluku o smjeni predsjednika i člana uprave Zagrebačkog holdinga samo stotinjak dana nakon njihova imenovanja?

- Teško mi je ocijeniti rad smijenjenih članova Uprave Holdinga kada nitko do sada nije s njima komunicirao, pa time niti nemamo potrebne informacije o njihovim planovima i viziji upravljanja Holdingom te o rješenjima brojnih gradski problema, pružanja usluga građanstvu. Oni nisu bili na raspolaganju zastupnicima u Skupštini, niti istupali u medijima. Komunikacija Holdinga i nove gradske uprave s javnošću je na lošoj razini, smatram tu konzervativnu strategiju pogrešnom. Očekivao se pomak u odnosu na staru praksu Milana Bandića, otvorenu komunikaciju s javnošću, a za sada smo dobili nešto slično komunikaciji Pentagona oko državnih tajni.

Spadate među najinformiranije gradske zastupnike, znate li možda pozadinu takve odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića?

- Danas je gradonačelnik ukratko pojasnio razloge smjene i tu završava moja službena informiranost o toj situaciji. Radi se o dva najbliža suradnika gradonačelnika Tomaševića koje je na početku svog mandata imenovao kao krizni menadžment zbog zatečene teške situacije u Holdingu te se izložio kritikama zbog neprovođena natječaja za zapošljavanje. Sada se tih bliskih suradnika već odriče. Razilaženje s njima je potencijalna krizna situaciju u gradu, jer se radi se o iskusnim menadžerima i poznavateljima sustava Holdinga te sam očekivao da će oni imati podršku u svom radu, suizboru suradnika te voditelja podružnica, što je u upravo u tijeku. Nevjerojatno mi je da postoje situacije preklapanja ovlasti Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine trgovačkog društva jer je sve jasno propisano. Nadam se da će kriza brzo završiti te da gradonačelnik drži sve pod kontrolom, da ovo nije akcija i otpor uhljeba i Bandićevih i HDZ-ovih struktura.

Za novog šefa uprave imenovan je Ivan Novaković. Kako komentirate taj kadrovski potez?

- Što je gradonačelniku preostalo nego izabrati za predsjednika nekoga od preostala tri člana Upravnog odbora? Nemam informacija o njihovu poznavanju sustava zagrebačke megatvrtke niti planovima o radu. Nadam se da ćemo svi uskoro raspolagati svim informacijama.

Iako ste dio skupštinske većine (nezavisni zastupnik u SDP-ovu klubu) u javnim nastupima ne libite se otvoreno komentirati rad gradonačelnika. Kako biste ocijenili početak Tomaševićeva mandata? Koje poteze odobravate, a koje smatrate promašenima?

- Tomaševiću sam saveznik u raščišćavanju zamršene situacije zapuštenog grada, realizaciji predizbornih obećanja. Predano aktivno radim i želim doprinijeti uspjehu, konstruktivnim radom i otvorenom komunikacijom. Smatram da je nova politika i u tome što kao saveznik gradonačelniku u Skupštini nisam nijem i slijep kada je jasno da je neki potez pogrešan ili da je nešto potrebno javno propitkivati. Inače bi bio partner kao HDZ naspram Bandiću proteklih pet godina. Bazirati suradnju na ustupcima i dogovorima oko zapošljavanja ili poslova te zbog toga šutjeti meni je neprihvatljivo. Kod nas je situacija jasna, Tomašević ima apsolutnu izvršnu vlast koju ne dijeli s SDP-om, no stoga ima i potpunu odgovornost.

Dobrim potezima smatram postupnu stabilizaciju teške financijske situacije u gradu, uštede te odgovornu suradnju s državom, što je u ovoj teškoj situaciju te poziciji glavnog grada nema alternativu. Probleme vidim u izostanku otvorene komunikacije s javnošću te sporost u ovladavanju sustavom grada, tvrtki te ustanova te izostanku donošenju odluka kako bi što prije krenuli rješavati tešku situaciju u gradskoj upravi i trgovačkim društvima. Nije moguće sa starim Bandićevim i HDZ-ovim kadrovima provoditi novu politiku. A ta nova politike se ne vidi niti u delegiranju odgovornosti na nasušno potreban širi tim gradonačelnika. Trenutno Tomašević komunicira s javnošću baš o svemu u Gradu, bavi se mikromenadžmentom, a u tome onda nema željene promjene u odnosu na bivšu vlast.

Tomašević na početku mandata ima puno problema sa zbrinjavanjem otpada. Zna li gradonačelnik što radi? Slažete li se uopće s njegovim planom za rješavanje tih problema?

- Za sada taj plan nije dostupan javnosti, stoga nemam što komentirati. Uglavnom se slažem sa svim izrečenim tijekom prošlog oporbenog mandata te u izbornoj kampanji. Za otvoren sukob s Pripuzom potrebno je biti spreman, pripremiti alternativu, stvarati kapacitete i ishoditi dozvole za oporabu te skladištenje otpada u okviru unutarnjih kapaciteta Holdingovih podružnica. Tvrtke g. Pripuza i dalje obavljaju zbrinjavanje otpada po nekoliko aktivnih ugovora. Grad se mora čistiti, otpad odvoziti, nema drugog do poštivanja aktivnih ugovora oporabe otpada. Jasno sam do sada komunicirao što je potrebno učiniti, od izgradnje sastavnica gospodarenja otpadom kao što je kompostana, sortirnica, centara oporabe te centra zbrinjavanja otpadom kao i uvođenje drugačije naplate usluge odvoza otpadom građanstvu po sistemu plati koliko baciš, za miješani komunalni otpad. Potrebno je donijeti plan što će se kada i gdje graditi, koliko će što koštati. Otvoreno komunicirati s građanima plan, te zatražiti i širu podršku u Gradskoj skupštini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38