NOVE UŠTEDE

Panika u Holdingu: ‘Srezat će nam božićnice i bonuse, planiraju ukinuti 20 posto visokoplaćenih pozicija‘

Prema tom prijedlogu, oko 7.000 radnika ovaj prosinac ostaje bez 3.750 kuna, a Holding bi uštedio oko 25 milijuna kuna

Zgrada Zagrebačkog holdinga

 Srđan Vrančić/Cropix

Nova uprava Zagrebačkog holdinga planira ove godine srezati božićnice i godišnje nagrade svojim zaposlenicima. Osim toga, planiraju ukinuti i oko 20 posto visokoplaćenih pozicija u svim podružnicama i poduzećima Holdinga uključujući "fantomska" radna mjesta kao koordinator projekta ili savjetnik i pomoćnik voditelja, doznajemo.

Prema riječima predsjednika sindikata podružnica Zagrebačkog holdinga, planovi su to koje je na prvom sastanku sindikata i nove Uprave Holdinga u četvrtak izložio predsjednik Uprave Ivan Novaković.

Uprava je, dakle, među prvim službenim potezima, otkako su bivši predsjednik Nikola Vuković i član Ante Samodol napustili te funkcije, odlučila rezati božićnicu od 1.250 kuna i godišnju nagrada od 2.500 kuna za sve zaposlenike Holdinga pod kolektivnim ugovorom. Prema tom prijedlogu, oko 7.000 radnika ovaj prosinac ostaje bez 3.750 kuna, a Holding bi uštedio oko 25 milijuna kuna.

Sindikati ujedinjeni

- Mi to, naravno, nećemo dozvoliti. Uprava Holdinga je rekla da poduzeće ima dug od 4,9 milijardi kuna koji treba sanirati i mi to razumijemo, ali to nije krivica radnika, nego poslovnih odluka u prošlosti i to se ne bi smjelo prebijati na leđima radnika – rekla je za Jutarnji list predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak.

Isto je potvrdio i Dražen Jović, predsjednik Sindikata ZET-a. U ovom trenutku, ističe, to još uvijek samo prijedlog nove Uprave koji ne može proći bez suglasnosti sindikata, a sindikati su po tom pitanju – ujedinjeni.

- Oni to mogu pokrenuti, ali to ne može biti jednostrana odluka i mi smo protiv! Ne možemo uvijek ići na radnička prava kada dođe kriza. Svi govorimo o visokopozicioniranima u Holdingu, a zaboravljamo da imamo vozače i asfaltere koji tu rade za 4.500 kuna, u glavnom gradu u kojem je prosječna plaća dvostruko veća – govori.

Osim blagdanskih dodataka, pod škare Uprave, doznajemo, idu i radna mjesta visokopozicioniranih zaposlenika koji "na svojim poslovima rade malo ili gotovo ništa", kako kažu sindikati. Inače, predsjednik Uprave Novaković je na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine rekao da Holding "ima 27 posto zaposlenika u administraciji na dobro plaćenim pozicijama, a istovremeno fali radnika na gradilištima, čistača, perača ulica, vozača ili radnika u Zrinjevcu". Kako su nam ispričali sindikalni povjerenici, ideja je novom sistematizacijom srezati od 15 do 30 posto radnih mjesta u administraciji, odnosno pozicije pod nazivima kao – koordinator projekata, savjetnik ili pomoćnik voditelji i direktora. Takvih pozicija u Holdingu ima ukupno oko 450, a riječ je o radnim mjestima s bruto plaćama oko 19.000 kuna.

- Naravno, ima ljude koji rade svoj posao, ali nije tajna da ima i onih koji su u Holding postavljeni tako da ne rade ništa. Prema našim procjenama, samo u Čistoći je 20 do 25 ljudi tzv. koordinatora. Ali ima takvih i u Zagrebačkim cestama, Parkingu, Areni, ZET-u... – priča sindikalistica Kaltak.

Jović iz ZET-a dodaje da neće svi dobiti otkaze nego se, prema prijedlogu, prvo ide u preraspodjelu i popunjavanje onih radnih mjesta na kojima nedostaje ljudi.

- Neće oni odmah biti proglašeni tehnološkim viškom, nego će prvo biti preraspoređeni na druga radna mjesta, ali ako se utvrdi višak onda će se ići u otkaze i otpremnine. Imamo hrpu nepotrebnih radnih mjesta, a manjak operativnih radnika - ističe.

Potvrdu smo tih informacija zatražili i u Holdingu. Pitali smo planira li se ukidanje božićnica i nagrada za zaposlenike te koliko bi radnih mjesta novom sistematizacijom trebalo biti srezano. Iz Holdinga nisu izričito potvrdili niti opovrgnuli informacije, nego naveli da se ide u "restrukturiranje poslovanja".

Podizanje efikasnosti

- Na današnjem sastanku s predstavnicima sindikata Uprava Zagrebačkog holdinga najavila je prve korake u restrukturiranju poslovanja. Rečeno je da će se krenuti u izradu nove sistematizacije rada sa socijalnim partnerima koja će biti osnova za eventualno utvrđivanje viškova radnika. Nužno je odmah krenuti s mjerama podizanja efikasnosti, kao smanjenje administrativnih troškova i podizanje prihoda. Konkretne ćemo mjere prezentirati po donošenju poslovnog plana za 2022. godinu – odgovorili su.

Drugim riječima, u novu sistematizaciju trebalo bi se krenuti dolaskom novih voditelja podružnica i direktora. Naime, javni natječaj za voditelje 11 podružnica Holdinga i direktore četiri poduzeća raspisan je još u kolovozu, ali još nije dovršen. Nova bi imena direktora i voditelja trebala biti poznata do idućeg tjedna, a sistematizacija, prema trenutnim planovima, provedena do kraja godine.

Sindikat ZET-a: 'Uprava Holdinga ubrzano troši naše razumijevanje'

Na Facebooku se o svemu oglasio i Sindikat Zagrebačkog holdinga - ZET, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Danas je održan sastanak između Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. i reprezentativnih sindikata unutar cijele Grupe Zagrebačkog holdinga, te je u samoj pripremi sastanka došlo do miješanja "kruški i jabuka", jer Grupa Zagrebački holding je jedno, a Zagrebački holding je nešto drugo, no recimo da su to previdi u dobroj namjeri. U uvodu je predsjednik Uprave g. Novaković iznio općepoznate podatke o stanju društva, stanju duga i to su podaci poznati javnosti i nastup g. Novakovića je bio odmjeren u kontekstu uvodnog govora, ali sa dodatkom kako se tijekom idućeg tjedna očekuju sastanci Pregovaračkog odbora poslodavca i Pregovaračkog odbora sindikata u svezi odricanja pojedinih materijalnih prava, a koja su vezana uz isplatu božićnice (1.250,00 kn) i isplati "nagrade za poslovanje" u visini (2.500,00 kuna), ali da trenutno Uprava nema namjeru zadirati u plaće radnika Zagrebačkog holidnga.

Nakon toga prezentaciju resora za koji je zadužena je održala gđa. Subašić Maras (članica Uprave zadužena za ljudske resurse i imovinu) i tu nastaje jedna površna prezentacija koja je usmjerila cijeli sastanak u sasvim drugome tonu, jer ovlaš na temelju "brojki i slova" postaviti tezu da od ukupnog broja zaposlenih u Grupi Zagrebački holding (preko 7000 radnika), otpada 30% na administrativno osoblje (preko 2100 radnika), te da se tu planiraju otpuštanja radnika i "veliki rezovi" su više kupovanje vremena, nego jedna ozbiljna analiza. Zašto je tome tako? Reprezentativni sindikati i Pregovarački odbori sindikata konstantno predlažu završetak reorganizacije i sistematizacije koja je jedini zakonit, legalan i ispravan put koji će pokazati gdje i koliko ima radnih mjesta manjka ili viška i sindikati su ti koji traže rješavanje "izmišljenih i dupliranih mjesta" i to Uprava Holdinga može riješiti sa nekoliko poteza u nekoliko dana (sati). Poznato je da u Zagrebačkom holdingu "grupe složenosti" završavaju sa koeficijentom 4.2, a da se svi veći koeficijenti iznad toga dodjeljuju (ostvaruju) direktnom odlukom predstavnika poslodavca. Prema današnjoj prezentaciji preko 400 osoba je na nekim rukovodećim radnim mjestima. Da li nama trebaju stručni suradnici, pomoćnici, savjetnici, zamjenici, voditelji projekta i sl.? Da, trebaju, ali zasigurno ne u broju od nekoliko stotina i s nekoliko "poteza pera" Uprava Holdinga to može učiniti, naravno poštujući zakonske odredbe i odredbe kolektivnog ugovora. Imate potpunu podršku reprezentativnih sindikata da doslovno "pretresemo svako duplirano radno mjesto", da ljudima koji su nam potrebni omogućimo da radimo, ali onima koji nisu potrebni da im se zahvalimo "na čemu samo"?

Ne znamo što se čeka sadašnja Uprava broji skoro puna 2 mjeseca od imenovanja i ima mogućnost to učiniti.

Drago nam je da je Uprava Holdinga prihvatila prijedlog reprezentativnih sindikata i da krećemo sa reorganizacijom i sistematizacijom, ali već smo danas izjavili da se tu ne planiraju uštede na uštrb radnika, naprotiv treba ispraviti sve one propuste iz prošlosti vezano uz nejednake koeficijente za ista radna mjesta i sl.

Predsjednik SZH je na sastanku iznio stav našega sindikata da nikakvo smanjivanje bilo koga materijalnog prava ne dolazi obzir i uopće nije predmet razmatranja. Također smo naglasili da smo razočarani sa sastankom koji je održan, jer nismo čuli ono što smo trebali čuti, a to je kada će doći do zapošljavanja operativnih radnika kojih nedostaje, kakav je plan Uprave Holdinga za povećanjem prihoda, kakav je plan Uprave Holdinga sa iskorištavanjem velike imovine s kojom Holding raspolaže, već smo naveli zašto Uprava Holdinga već nije napravila rez i reducirala određena radna mjesta, što se čeka (planira) sa revizijom ugovora sa privatnim tvrtkama. Na kraju krajeva najavljena reorganizacija i sistematizacija je apel, prijedlog i zahtjev sindikata, a ne Uprave Holdinga. Dakle sastanak nije ponudio skoro ništa s čime bi Uprava Holdinga opravdala ipak samo "realna očekivanja radnika i sindikata".

Jedna od rijetkih pozitivnih stvari je da se u slijedećih par dana planira imenovanje većeg broja voditelja podružnica, a za određeni broj podružnica ponovit će se natječaji. Također g. Novaković je ipak rekao da će u slučaju da se ne postigne dogovor oko određenih odredbi kolektivnog ugovora poštivati sve potpisano i da će biti isplaćeno radnicima.

Osobno mi je žao što svaka Uprava Holdinga, kao po "copy-paste" obrascu uvijek, ali baš uvijek potpuno promašeno, bez razumjevanja uvijek krene od "analize stanja, koje prelazi u teško stanje i pokušaj rezanja radničkih prava" i da nikada, ali baš nikada niti jedna Uprava ne kaže bile "zlatne ili loše godine" imamo dobre radnike i idemo im povećati plaće. Danas u Holdingu imate plaće radnika od 4.500,00 pa na više i kako ih jednostavno ponekad ne bude sve skupa sram, kada uopće pomisle da radnicima treba nešto oduzeti, kada i sami znaju da radnici niti sudjeluju, niti ih netko pita o financijskim odlukama koju donose Uprave i vlasnik Grad Zagreb u ovome slučaju.

Naravno da na kraju trebamo svi skupa biti pozitivni, da će se opet vidjeti (dokazati i pokazati) da između potpunog nerazumjevanja kako je živjeti od 4.500,00 kuna svaki mjesec i smanjivanja bilo koga materijalnog prava radnika stoje reprezentativni sindikati koji jedini stoje i mogu zaštiti radnička prava.

Nitko, ali baš nitko da kaže koja je odgovornost, krivica ili propust radnika u dugovima Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i ZET-a od preko 8 mlrd kuna? Znamo da radnici ne zapošljavaju savjetnike, pomoćnike, stručne suradnike, znamo da radnici ne odlučuju o nabavi, znamo da ne odlučuju o ugovorima s privatnim tvrtkama, znamo da ne doniraju, svi to znamo, radnici samo odrade svoj posao i to teške poslove, jer eto gospodo iz Uprave ili Grada nisu svi u životu mogli birati škole, fakultete, roditelje ili životnu sudbinu, neki moraju voziti bus/tram, neki moraju asfaltirati na visokim temperaturama, kositi travu ili živicu, voziti smeće i slične poslove kako bi zaradili svoje plaće.

Stoga kao što smo rekli i najavili danas od našega sindikata ne očekujte niti 1 LIPU odricanja od radničkih prava, jer na kraju jedino što kod nas stalno ostaje su radnici, a Uprave i politike prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41