stan iz noćne more

Pakao mladih stranaca u Zagrebu: ‘Nestaje struje, šikljala je voda, a gazda se ne javlja‘

Nizozemac Arash i dva prijatelja u stan u Hebrangovoj uselili su dva dana nakon potresa u Petrinji. A onda su počeli problemi...
Arash Habibi
 Jutarnji List

- Moj stanodavac je lopov i prevarant! Živjeli smo tjedan dana bez vode - diže ruke nasred ulice i pokušava kontrolirati glas Nizozemac Arash (29), daleko od kuće, bespomoćan i potresen odnosom vlasnika nekretnine u kojoj je živio.

Zahvaljujući Erasmusu došao je u Hrvatsku završiti fakultet. Kao student zagrebačkog veleučilišta, cilj mu je bio diplomirati u području menadžmenta i prikupiti što više iskustva prije nego što se vrati u rodni Rotterdam. Na samu Novu godinu, dva dana nakon potresa u Petrinji, s dvojicom cimera, također studenata na razmjeni, uselio je u stan u centru Zagreba koji je iznajmio putem jedne agencije za prodaju i najam nekretnina. Četverosobni stan od 120 kvadrata u Hebrangovoj ulici činio se savršenim za trojicu studenata, dok nisu krenuli problemi.

image
Iznajmljeni stan u Hebrangovoj iz kojeg su strani studenti morali otići jer je opasan za život, a najmodavac im ne želi vratiti polog
Lovro Belošević

- Ponekad bi nestala struja. U jednoj prostoriji svjetlo gori, u drugoj ne. Valjda je izbacivalo sklopku - govori Nizozemac. Nakon što bi se dogodio neki takav manji kvar, u stan bi hitro došao majstor, stanodavčev poznanik, popravio što treba i usput bi se pohvalio da je upravo on izgradio stan u kojem su bili Erasmusovci te još dva pored. I to sve u potkrovlju, odnosno, tavanu, dvjestotinjak godina stare zgrade u centru Zagreba. Doduše, majstor je ubrzo krenuo odbijati nove popravke jer mu stanodavac nije, objasnio je, platio prethodne usluge.

image
Iznajmljeni stan u Hebrangovoj iz kojeg su strani studenti morali otići jer je opasan za život, a najmodavac im ne želi vratiti polog
Lovro Belošević

U kasnim satima, 28. svibnja, Arash i njegovi sustanari ostali su bez vode. Vodoinstalateri su brzo reagirali, spriječili poplavu i zaustavili vodu koja je šikljala iz napuštenog lokala u sklopu zgrade. Prošlo je nekoliko dana, Arash je bio primoran živjeti bez vode, tuširao se u teretani i kod prijatelja, a pomoći nije bilo. Građevinari koji su sanirali zgradu od posljedica potresa napustili su svoja radna mjesta, ostavili potpornje na stubištu, rupe u zidovima, znakove opasnosti na stepenicama, a na vratima je osvanula žuta naljepnica, koja onemogućuje korištenje zgrade do daljnjeg. Pošto su Arash i njegovi cimeri uselili na novogodišnje jutro, nekoliko dana nakon potresa, trebali su biti obaviješteni o posljedicama potresa i šteti nanesenoj zgradi, no nisu, nego su useljeni u stan koji nije namijenjen za život. Također, stanodavac ne razumije engleski, pa su Erasmusovci bili primorani komunicirati sa sinom vlasnika, na kojeg sam stan i glasi u ugovoru, no njegov otac tvrdi da je njegov sin "fiktivni vlasnik", a da je on "big boss".

image
Iznajmljeni stan u Hebrangovoj iz kojeg su strani studenti morali otići jer je opasan za život, a najmodavac im ne želi vratiti polog
Lovro Belošević

- Stanodavac nije bio u mogućnosti komunicirati sa mnom i tražio je agenta koji nam je iznajmio stan da rješava stvari, iako u ugovoru piše da stanodavac osobno mora reagirati u roku sedam dana. Ako ne reagira i poduzme nešto po pitanju postojećeg problema, najmoprimac može iseliti i tražiti polog nazad - rekao je Arash i dodao da je razgovor s njegovim sinom bio još teži.

- Njegov sin je rekao to nije njegov problem, već da treba tužiti Grad Zagreb jer je to njihova krivica, odnosno, jer je vodovod njihov - ispričao je Arash.

image
Zgrada opasna po život, Hebrangova
Lovro Belošević

Nakon što je Nizozemac iselio iz stana, agencija je provjerila stan. Oštećenja nije bilo i sukladno tome, Arash i njegovi cimeri trebali su dobiti polog nazad, ali ipak nisu. Agencija je intervenirala i kontaktirala vlasnika stana, no on im je odgovarao samo sa slovom "E", dok je njegov sin blokirao broj svih tadašnjih najmodavaca. Pri pokušaju povrata pologa, Arash se obratio agenciji zaduženoj za stan, no oni su prekinuli suradnju sa obitelji stanodavca jer nisu ni oni mogli s njima uspostaviti primjerenu komunikaciju.

Arash je u Hrvatskoj još nekoliko tjedana i kaže da će slobodno vrijeme između ispita za pokretanje sudskog procesa jer ne može prijeći preko nepravde i krađe.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:46