SUDIONICI ILEGALNIH UTRKA

‘Pa mi samo malo stišćemo gas pokazujući novitete, držimo se i covid mjera! Ne‘š ti užasa...‘

Zaredale su se pritužbe građana na buku kao i na uništenje imovine, izrovane travnate površine, razbacano smeće, razvaljene kante...

ilegalne utrke u Novom Zagrebu 

 PU zagrebačka

- Mi se utrkivali nismo niti se utrkujemo. Ne organiziramo ilegalne utrke, nego se družimo, a auti budu parkirani u nizu. U to su se uvjerili i policajci kad su došli do nas. Ti isti policajci koji, eto, vode brigu o epidemiološkim mjerama i većem broju okupljenih ljudi, a prema nama su postupali bez maski. Ponavljam, nismo se družili na prometnici, nismo ometali promet, a niti smo ga blokirali. U našem svijetu mi to zovemo 'meet', a 'street race' je nešto sasvim drugo, kaže za Jutarnji jedan od muškaraca čije je vozilo prisilno odvezeno s ostalima na tehnički pregled u stanicu za tehnički.

image

vozila su upućena na izvanredni tehnički pregled te su isključena iz prometa

PU zagrebačka

Dodaje i kako to okupljanje nipošto nije protuepidemiološko jer su na otvorenome prostoru, udaljeni jedni od drugih dok razmjenjuju iskustva i savjete oko "nabrijavanja" auta.

Ne'š ti užasa

- Ponekad se prilikom pokazivanja noviteta stišće papučica gasa pa to možda uznemiri stanovnike okolnih zgrada u rubnom dijelu kvarta, koje ipak i nisu baš tako blizu, ali zar nas se zbog toga treba razapinjati ovako? Dajte nam onda lokaciju za druženje. Znate koji je bio moj stravičan grijeh s tehničkog? Nisam imao upisanu točnu dimenziju guma jer imaju više cola nego što piše. Ne'š ti užasa, ali OK, no to ne daje za pravo policiji da nas sklanja s parkirališta na kojemu nema nikoga osim nas ljubitelja oktana i koji imamo tradiciju tog okupljanja koje je javna tajna - zaključuje sugovornik.

image
PU zagrebačka

Drugi prijavljeni (pre)kršitelj ukazuje da je nekolicina njih, pak, pala tehnički zbog ugrađene autoakustike.

Treći upozorava na bizarnost cijele policijske akcije.

Opkolili ih

- Sve je preuveličano. Mi se tamo okupljamo dugi niz godina, svakoga petka. Ne bježimo od toga da se svašta događa, ali nismo mi ti koji se utrkujemo. Oprali smo aute i došli na to parkiralište. I eto policije. Traži su nas vozačke i prometne. Ukazali su mi da nemam prednju tablicu i kaznili me s 300 kuna. Nakon toga su nam rekli da moramo na izvanredni tehnički pregled. Kao najveće kriminalce su nas 'opkolili' policijskim autima i maricom te otpratili do stanice gdje su nas već čekali ispitivači. Prvo je išao prijatelj koji je imao prefarbani auto, a promjena boje nije bila unesena. Meni su rekli da mi ne rade svjetla, a radila su. Napisali su mi i da nemam prvu pomoć. Nitko me nije pitao imam li je, a ona stoji u suvozačevu sicu.

image
PU zagrebačka

Našli su mi ukupno 18 grešaka, ali ne priznajem sve to. OK, nisam imao treće štop svjetlo jer ga nigdje nema za kupiti. Strgao mi se i unutrašnji retrovizor nedavno, a rekli su mi i da mi gume nisu ujednačene pa su mi skinuli tablice - govori nam Mario D. ne bježeći od činjenice da je njegov auto, po sili zakona, tehnički neispravan. No, napominje kako je njegov limeni ljubimac daleko "sigurniji te maženiji i paženiji od većine vozila koja prometuju gradskim ulicama". Na upit kako inače prolazi tehnički pregled s obzirom na sve, odgovara da sve bude tip-top na dan tehničkoga te da uvijek postoji neka viša sila.

Auti supruga uvijek apsolutno u redu

- Na iduće okupljanje svi ćemo doći u ženinim autima jer su auti naših žena uvijek apsolutno u redu, bez preinaka. No ne bi me začudila opet odlučnost represivnog aparata da nas se svejedno i tad opet ruši na tehničkom radi punjenja državnog proračuna - zaključuje Mario D. kojemu je policija ispisala 2000 kuna kazne, a platio je i 318 kuna za tehnički te još 300 za manjak tablice.

image
PU zagrebačka

Ali kad pitate, međutim, stanovnike južnog dijela Dugava kao i niza naselja u Novom Zagrebu, pogotovo one koji žive uz glavne prometnice, reći će vam isto: "Auti se voze u koloni kao neka izgubljena svadbena povorka, škripe kočnicama, pucaju iz auspuha, dreči buka iz zvučnika pa zvuči kao da avion tutnja, a ne nabrijani stari auto... I to traje i traje po pola sata noću".

Policijska priča se, međutim, razlikuje od tvrdnji naših prokazanih sugovornika čiji su auti pali tehnički pregled.

Ogorčeni stanari

Sve je krenulo prije otprilike nešto više od dvije godine kad su na telefon 192 pristigle prve dojave ogorčenih stanara i poslovnih subjekata u Dugavama i okolnih naselja. Lokacija? Prostor bivše Bille u novozagrebačkim Dugavama.

- Zaredale su se pritužbe građana na buku kao i na uništenje imovine, izrovane travnate površine, razbacano smeće, razvaljene kante, prerezane elektroinstalacije na trgovačkim centrima zbog kojih su se palili alarmi, iza sebe su ostavljali tragove kočenja i iskapanoga ulja po parkiralištu... Ova preventivno-represivna akcija provedena tijekom vikenda nije bila usmjerena na nepropisnu brzinu kretanja vozila, već je za cilj imala nadzor tuning auta i kako bi svi, koji se bave tuningom, legalizirali sukladno zakonu napravljene modifikacije na vozilima - pojašnjavaju iz PUZ-a za Jutarnji.

Kako doznajemo, kompletna akcija, u kojoj su osim mnogobrojne policije sudjelovali još i djelatnici Carine te Stanice za tehnički pregled, prošla je mirno. Iako sugovornici tvrde da ih je policija u mirnoj ćakuli i druženju zatekla zaustavljene na spornom parkiralištu, iz policije tvrde suprotno, odnosno da su prva tri vozila zatečena u koloni u vožnji u zapadnom dijelu Novog Zagreba nakon čega su ih slijedili sve do krajnje destinacije odakle nisu mogli dalje.

image
PU zagrebačka

Razradili taktiku

- Zatečena vozila bila su u pokretu, a ne zaustavljena. Razradili smo taktiku da ih se locira na lokacijama gdje ne mogu razviti velike brzine kako se nikoga ne bi dovelo u opasnost, a zaustavili smo ih na lokaciji odakle nisu mogli izaći. Pritom nije bilo bježanja niti izgreda. Bili su maksimalno svi korektni u toj kontroliranoj situaciji. Njih 20 ukupno tijekom akcije smo izdvojili i poslali na izvanredni tehnički pregled koji je uključivao i ekotest. Riječ je većinom o vozilima starijih godišta, bili su uglavnom bez prednjih tablica, neki su imali ugrađene zvučnike ispod vozila za reprodukciju jačega zvuka motora i spuštene spojlere, a neki gume većih dimenzija od upisanih koje su bile izraubane i bez gaznoga sloja. Dakle nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnikom o homologaciji vozila.

Bio je i jedan koji je imao plinsku instalaciju koja je počupana van. Sve to je fotografirano, sačinjeni su zapisnici. Svi oni nisu prošli tehnički pa su stoga pregled morali platiti sami, u protivnome bi trošak snosio MUP da su vozila bila tehnički ispravna. A da bi ponovno sjeli za svoja vozila, moraju vratiti sve u prvobitno stanje ili legalizirati preinake - pojašnjava nam još izvor iz policije napominjući ponovno da je ova akcija bila upozorenje vozačima da legaliziraju preinake radi vlastite sigurnosti kao i ostalih sudionika u prometu.

Tuning prekršitelji su u konačnici prekršajno prijavljeni zbog kršenja članka 236 st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama za što zakon predviđa od 2000 do 5000 kuna.

image
PU zagrebačka

Golf s preinakama

Tijekom akcije policija je u suradnji s djelatnicima Carine privremeno oduzela i jedan Golf zbog kršenja Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, a koji je također imao preinake na autu.

- Povodom gore navedenoga i ovom prilikom želimo upozoriti sve ljubitelje brzina i utrka da ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila, već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu.

PU zagrebačka će kroz suradnju i koordinaciju s nadležnim institucijama i ubuduće prikupljati sva saznanja o svim vrstama okupljanja u smislu ilegalnih utrka tzv. 'street race' te poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanja organiziranja, okupljanja i održavanja spomenutih ilegalnih utrka - zaključuju iz zagrebačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:16