SVE SE MIJENJA

Ovogodišnji Advent će biti nikad skromniji, a objavljena su i nova pravila za najam ‘kućica‘

Grad Zagreb raspisao je javni natječaj kojim se definiraju uvjeti najma kućica kojih je ove godine značajno manje nego prethodnih
 Boris Kovacev/Cropix

Grad Zagreb raspisao je natječaj za najam kućica na predstojećem Adventu koji će se, ako je po natječajnoj dokumentaciji suditi, odvijati na manje lokacija nego prije pandemije te biti znatno skromniji. Tako će građani u predbožićnom ugođaju moći uživati samo na Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu, a ove će godine izostati klizalište na Trgu kralja Tomislava kao i Advent na Gradecu.

Točnije, prema podacima natječaja, za zakup je dostupno tek 93 lokacije, što je dvostruko manje od dvjestotinjak koliko ih je bilo posljednjih godina. Riječ je o tome, doznajemo iz Grada, što će Zrinjevac i Strossmayerovo šetalište biti prostor Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

- Zrinjevac će kao i dosad biti ukrašen i osvijetljen, a tamo će se održavati kulturni program i prigodni koncert, kao i na Strossmayerovom šetalištu. Hrana neće biti dostupna na tim lokacijama. Klizalište je jednostavno bilo preskupo i neće ga biti ove godine – doznajemo iz Grada.

Natječaj za kućice raspisan je po principu dražbe - određena je početna cijena za određenu kućicu, a na korištenje će ju dobiti ugostitelj koji da najbolju ponudu.

Prekidanje je to s dosadašnjom praksom kojom su se kućice dodjeljivale bez natječaja i prema odluci pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, kako su mediji pisali zagrebačkim Adventom su dosad vladali “kraljevi Adventa”, nekolicina tvrtki koje bi dobile pravo na lokaciju, a onda tu lokaciju skupo preprodavale dalje. Prema novom natječaju, to više neće biti slučaj jer će djelatnost na lokaciji moći obavljati samo ona osoba ili tvrtka koja je i dostavila ponudu.

Što se cijena tiče, one variraju od lokacije do lokacije. Za ugostiteljsku kućicu u Gajevoj od petnaest kvadrata uz koju je dozvoljeno postaviti maksimalno šest visokih stolova minimum je 30 tisuća kuna, iako ne treba sumnjati da će završna cijena biti mnogo veća. Ujedno će trebati plaćati dnevnu naknadu od 35 kuna po metru kvadratnom zauzete površine. Istu cijenu dnevne naknade plaćat će i slastičari, no njima su na raspolaganju manje kućice, do devet kvadrata, kojima je početna cijena 15 tisuća kuna.

Najmanje će plaćati štandovi za prigodnu prodaju - početna je cijena tri tisuće kuna za štandove do četiri kvadratna metra, dok je kod njih naknada 20 kuna po danu.

Slična je priča i za Bogovićevu, Trg bana Jelačića, a cijene su nešto niže za ulicu Augusta Cesarca –Europski trg i Strossmayerovo šetalište gdje se početne cijene naknade kreću od 5.000 do 7.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:56