PIŠE BORIS VLAŠIĆ

Ovih pet stvari mogli smo naučiti iz jučerašnjeg nevremena: Za početak, slušati bakice...

Bez obzira vjerujete li u djelovanje čovjeka na klimatske promjene ili ne, ovo što se jučer dogodilo Zagrebu nije uobičajeno
 Goran Mehkek/Cropix

1. Ne računati na Civilnu zaštitu – kad šefovi službi zaduženih za pomoć građanima kažu da je nevrijeme i njih iznenadilo, onda se promijene šefovi. Ovi zasada smišljaju izgovore.

Damir Trut, šef Ravnateljstva Civilne zaštite je rekao da su prenosili po društvenim mrežama ono što im je metereološka struka rekla o nevremenu. Davor Spevec, načelnik Sektora 112 Civilne zaštite je rekao da su s društvenih mreža saznali da nevrijeme neće biti toliko jako, da je bilo oglašeno samo narančasto upozorenje i da su i oni iznenađeni žestinom nevremena. Bravo. Drugi puta neka netko i pogleda kroz prozor.

2. Računati na DHMZ i slušati stare bakice – kad već nema upozorenja onih koji su super plaćeni da upozoravaju, ne podcjenjivati DHMZ i sve metereologe koji se pojavljuju na ekranima. Ti ljudi pokazuju odgovornost za svoj posao. Bake treba nazvati jer netko mora reći: „Čuvaj se!”

3. Doslovno pročešljati stabla – uvijek će neka stabla padati, ali među srušenima su i ona koja je zbog lošeg stanja već trebalo srušiti kao i krošnji koje je trebalo osloboditi slabih i bolesnih grana. Postoje stručnjaci i za stabla pa ih Zrinjevac može angažirati. Očito su potrebni.

4. Štetu na osobnim automobilima će platiti građani – kasko osiguranje pokriva štetu od nepogode, ali ga je naravno, trebalo ugovoriti i platiti ranije, za sunčanih dana. Osiguranju se sa fotografijom štete na osiguranim objektima i automobilima treba javiti online u roku tri dana. Tomašević je obećao neku pomoć, ali kao i sa svim obećanjima, treba biti oprezan i ne očekivati mnogo.

5. Klima se mijenja – bez obzira vjerujete li u djelovanje čovjeka na klimatske promjene ili ne, ovo što se jučer dogodilo Zagrebu nije uobičajeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:25