GOLEMI KOMPLEKS

Otkriveno tko je odvjetnica koja je Grad Zagreb pritiskala oko ‘mini Manhattana‘!

Kod rotora će se na 35 tisuća kvadrata graditi i najviši neboder u Hrvatskoj, koji će imati hotel i 340 stanova

Tomislav Tomašević i render projekta ”mini Manhattan” kod zagrebačkog Rotora

 Željko Puhovski/Cropix/Render/

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uporno ne odgovara na novinarska pitanja o pravim razlozima zbog kojih je Skupština Grada Zagreba dala konačno zeleno svjetlo za izgradnju ogromnog poslovno-stambenog kompleksa kod rotora koji će se prostirati na 35 tisuća kvadrata, obuhvaćati gradnju najvišeg nebodera u Hrvatskoj, u kojem će niknuti 340 novih stanova i hotel s 240 soba, ali je zato svim medijima iz Grada poslan dokument iz ožujka ove godine koji u ime investitora, tvrtke Rotor jug, potpisuje njihova odvjetnica Sanja Mihalić.

Slanjem deset stranica odvjetničkog dopisa nazvanog "Poziv na ispunjenje ugovora i poštivanje zakonskih obaveza" otkriva da je investitor vršio pritisak na Grad, da ga zastupa odvjetnica koja je majka 24-godišnjeg Filipa Mihalića protiv kojeg je otvoren kazneni postupak radi krivotvorenja covid-testova te supruga bivšeg HDZ-ova zastupnika Anđelka Mihalića.

Objavom informacije da interese investitora zastupa u najmanju ruku kontroverzna osoba uz čiju se obitelj vezuje pripadnost HDZ-u i korištenje stranačkih veza i utjecaja za nezakonito bogaćenje, neizravno se u javnost pušta loša slika o investitoru.

Sadržajno se pak daje uvid u 22 točke kroz koje odvjetnica nastoji argumentirati pozicije investitora. Dobili smo, dakle, na uvid razloge zbog kojih Rotor jug tvrdi gradonačelniku Tomaševiću, predsjedniku Skupštine Grada Zagreba Jošku Klisoviću, pročelnici Ureda gradonačelnika Martini Jurišić i pročelniku gradskog Ureda za obnovu i graditeljstvo Dinku Biliću da treba nastaviti i dovršiti projekt.

Odvjetnica Mihalić tu navodi da je zagrebačka Skupština 2008. godine donijela urbanistički plan uređenja Remetinec rotor - zapad, da su na temelju toga izdane dozvole za prometnice, da su 2009. godine poduzeće Rotor jug i Grad sklopili ugovore o uređenju zemljišta, da je potom Grad izdao lokacijske dozvole...

Odvjetnica navodi da zbog "nesređenih zemljišnih knjiga" i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom investitor nije mogao realizirati lokacijske i građevinske dozvole za prometnice pa su zato propale. Onda je, kaže dalje, Grad 2016. godine izdavao nove dozvole, prvenstveno za prometnice, kanalizaciju, rasvjetu i komunalije...

Iduće, 2017. godine investitoru se izdaju lokacijske dozvole za gradnju nebodera, potom odvjetnica pobraja kako su se počele izdavati građevinske dozvole, kako se s Gradom razmjenjivalo i otkupljivalo zemljište radi njegova okrupnjavanja... Govori o planiranoj gradnji, aneksima ugovora koji su se sklapali s Gradom gdje investitor preuzima dio gradnje infrastrukture što se prikazuje kao "darivanje" Grada. Potom se prikazuju troškovi prometnica, kanalizacije, plinovoda....

U nastavku se ističe da je investitor 2022. godine obavijestio Grad o namjeri početka gradnje te upozoravao na to da Grad nije ispunio svoje obaveze, ukazuje na dozvole i prijeti stajalištima Europskog suda za ljudska prava. Potom je kroz više stavki pobrojala trošak investitora koji je naveden u ukupnoj sumi od 5,6 milijuna eura (što uključuje i rješavanje slučaja beskućnika koji je na parceli bespravno izgradio drvenu kolibu). Dodana je nedefinirana izmakla dobit i upozorenje da će Grad odgovarati za štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:36