ODRON SMEĆA

Oporba traži hitne izvide na Jakuševcu i ostavku čelnika Čistoće: ‘Netko mora snositi odgovornost!‘

- Nesreća se dogodila zbog ignorancije problema o kojem pričaju svi građani Novog Zagreba, kažu u Mostu
 Goran Mehkek/Cropix

Gradska oporba ustvrdila je u ponedjeljak da se jutrošnja nesreća na Jakuševcu u kojoj su ozlijeđene tri osobe dogodila zbog ignorancije problema te zatražila hitan izvid i ostavku voditelja Čistoće Davora Vića.

"Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost", poručio je zagrebački Most, zatraživši razrješenje dužnosti voditelja Čistoće Davora Vića.

Incident takvih razmjera, kažu u Mostu zahtjeva i hitan izvid na odlagalištu kako bi se utvrdila stabilnost i pomaci u cjelokupnoj masi odlagališta.

"Nesreća se dogodila zbog ignorancije problema o kojem pričaju svi građani Novog Zagreba jer ne mogu živjeti zbog nesnosnog smrada koji se širi gradom", kažu u Mostu.

Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zamjeraju što se nakon prvog odrona 11. studenoga "u potpunosti oglušio na upute gradske oporbe".

"Od tada do danas nije proveo ispitivanja kojima bi se utvrdio razlog zbog kojeg se Jakuševačko odlagalište odronilo prvi put ili njihove rezultate skriva od javnosti" priopćio je zagrebački Most.

Predsjednik gradskog ogranka HSLS-a Darko Klasić. rekao je na konferenciji za novinare da se u mjesec dana ništa nije promijenilo u načinu formiranja odlaganja otpada te se i dalje nastavlja s miješanim odlaganjem bio otpada i mljevenog krupnog otpada.

"Iako je od posljednjeg urušavanja otpada na Jakuševcu prošlo mjesec dana, današnji odron smeća pokazuje da Tomašević i gradska uprava nisu prvi odron i njegovu sanaciju shvatili dovoljno ozbiljno", izjavio je.

Tvrdi da u predloženom proračunu Zagreba za 2024. nije predviđeno izdvajanje za nijedan od velikih projekata izgradnje infrastrukture kojima bi se trebao riješiti problem gospodarenja otpadom u Zagrebu.

"Politika gradonačelnika Tomaševića i stranke Možemo vezano sa gospodarenjem otpada očigledno i dalje ostaje samo deklarativna a Zagreb postaje sramota u Europskoj uniji u pitanju gospodarenju otpada", izjavio je Klasić.

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je u ponedjeljak da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:46