NEIZVJESNA BUDUĆNOST

ODBILI POTPISATI OBIČNE UGOVORE O RADU Uprava Holdinga oglušila se na Bandićev zahtjev i sada ih čeka smjena

Sva četiri člana odbila su potpisati obične ugovore o radu, a gradonačelnik je u više navrata izjavio da menadžerske ugovore neće tolerirati
Zagreb, 210515.Krizanje Ukranjinske i SR Njemacke.Otkrivanje spomenika Ukrajinskom pjesniku Tarasu Sevcenku.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Članovi uprave Zagrebačkog holdinga jednoglasno su odbila potpisati ugovore o radu koje im je u srijedu ponudio Nadzorni odbor ovog komunalnog diva, čime su još jednom uputili odbijenicu gradonačelniku Milanu Bandiću koji im je nedavno poručio kako će posao s ugovorima kakve trenutno imaju morati pronaći izvan Holdinga.

Ugovore o radu koji su trebali zamijeniti njihove dosadašnje, Upravi je ponudio NO još u srijedu na svojoj prvoj sjednici u proširenom sastavu te im dao rok da se do jučer do podneva oglase o toj ponudi.

Burna rasprava

- Ne vidimo razlog zbog čega bismo trebali potpisati nove ugovore. Ugovore koje imamo potpisali smo s istim Nadzornim odborom koji nam sada nudi nove - stajalo je otprilike u njihovom odgovoru predsjednici NO-a Mirni Šitum, koja je krajem ožujka sa sadašnjom upravom potpisala trenutne ugovore, koji im u slučaju smjene po političkoj liniji omogućuju da sudskim putem traže otpremninu u ukupnoj visini od 2,7 milijuna kuna.

Da su poslali odbijenicu potvrdilo nam je i sâm predsjednik uprave Dejan Fičko, uz napomenu kako u početku uprava nije imala usuglašen stav oko toga trebaju li odbaciti ili prihvatiti ono što im je ponuđeno.

- Bilo je disonantnih tonova među članovima, no na kraju smo se usuglasili. Ugovore koje nam sad nudi NO, nudio je i u početku i mi smo na njih željeli pristati. Nakon toga su nas tri tjedna zavlačili i tražili da potpišemo ugovore koje sad imamo. I sad nas opet traže da potpišemo nove ugovore. Odbili smo. Ne znam što to znači za našu budućnost u Holdingu, a ja se nadam da ćemo ostati na svojim mjestima i da ćemo nastaviti posao koji smo započeli - rekao nam je Fičko.

Da su odbili ugovore o radu potvrdili su nam i Krešimir Kvaternik, član uprave za financije i Nikola Denis Kulišić, član uprave za komunalne djelatnosti.

- Imali smo rok od dva dana za odluku. Nije bilo mjesta pregovorima - rekli su nam. Osim njih, ugovor o radu odbila je i Marija Cvrlje, koja je zadužena za javnu nabavu. Danijela Franić, članica uprave za pravna pitanja nije se očitovala jer ona već ima takav ugovor.

Odlučuje Skupština

Nakon ove odbijenice, budućnost ove uprave je u rukama skupštine Holdinga u kojoj sjede Milan Bandić, Vesna Kusin i Slavko Kojić. Sudeći prema nedavnim izjavama gradonačelnika, očekuje ih smjena.

Gradonačelnik je oko toga proteklih dana bio vrlo jasan. Na nedavnoj sjednici Gradske skupštine rekao je kako on nikoga nije smijenio, ali je upravi jasno dao do znanja da ugovore kakve sada imaju neće tolerirati. Budući da su odbili ugovore o radu, morat će otići.

U tom smjeru ide i izjava Mirsada Srebrenikovića, novog člana NO-a koji smatra kako odbijanjem ovog ugovora, nova Uprava neće imati nikakav ugovor.

- Prema tumačenju Skupštine društva (predsjednik je Milan Bandić nap.p.), kod potpisivanja ugovora nije poštovana procedura. Mi kao NO tražili smo očitovanje da nam se pojasni što to točno znači - objasnio je Srebreniković. Takav stav kosi se sa stavom Gradskog ureda za gospodarstvo koji je još ranije potvrdio da su potpisani ugovori pravno valjani.

Stvar za pravnike

I Vladimir Ferdelji smatra da potpisani ugovori vrijede.

- Ti ugovori su, po mom mišljenju, važeći. Ali, neka pravnici to riješe - rekao nam je.

Mirna Šitum jučer nije željela komentirati ova događanja.

- Na godišnjem sam odmoru. Ne znam ništa, javite se nekom drugom iz Nadzornog odbora Holdinga - kratko je poručila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:14