BUKTINJA U ZAGREBU

Obitelj ostala bez svega: Opet smo na početku... Potres nam je uništio dio kuće, a požar ostatak

‘Sad mi je kuća zgarište potopljeno vodom. Nemamo gdje spavati...‘, priča nam vlasnik kuće
Požar u kući u Dankovcu
 JVPZagreb

Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u srijedu nešto prije 13 sati izbio je požar na obiteljskoj kući u Ivanovićevoj ulici u zagrebačkom Dankovcu. Ukupno 12 zagrebačkih vatrogasaca promptno se odazvalo na intervenciju zaprimljenu u 12.48 sati te su se uhvatili u koštac s vatrenom stihijom koja je do njihova dolaska već na veliko "gutala" potkrovlje i krovište kuće. U pomoć su pozvali i devet kolega iz lokalnih DVD-ova Sesvete i Dankovec, a vlasnik kuće, 62-godišnji Božo Budačić, k sebi od šoka ne može doći.

Još se od razornog potresa nije oporavio niti uselio nazad u svoj dom, a danas je vatra uništila i bočni dio kuće u kojoj od lanjskog ožujka spava sa suprugom i sinom. Jer radovi na kući koja je dobila žutu naljepnicu i zamalo crvenu zbog narušene statike koju su uspjeli ojačati, i dalje traju.

image
JVP Zagreb

- Opet sam na početku. Potres nas je unazadio, a ova vatra nas je sad odgurala još i dalje. U kući nikoga nije bilo kad je planulo. Sestra je vidjela u daljini dim pa je došla do kuće, ali prekasno. Susjedi su već bili zvali vatrogasce koji su brzo sve i ugasili. Sad mi je kuća zgarište potopljeno vodom. Nemamo gdje spavati jer lijevi dio kuće uništen od potresa još nije saniran do kraja niti uređen, a desni dio smo improvizirali iznad garaže za stanovanje i u njega se nagurali. I čekali kraj radova da konačno počnemo ispočetka - priča za Jutarnji Božo Budačić, vlasnik kuće koja je u manje od godine dana pretrpjela dvije kalvarije.

image
JVP Zagreb

Sreća u nesreći je, napominje dalje, da nitko ozlijeđen nije.

Na upit gdje će sada spavati, odgovara da će kod rodbine, da bude bliže kući koja će nakon odlaska vatrogasaca i nakon policijskog očevida, biti nezaštićena.

image
DVD Dankovec
image
JVP Zagreb
image
JVP Zagreb

- Došao nam je Pavle Kalinić s nekim ljudima i ponudio smještaj, da imamo gdje biti dok se kuća ne osposobi opet za stanovanje. Zahvalio sam mu se, jer budemo kod rodbine se skučili. Nisam navikao tražiti ikoga pomoć. Znate, sa srcem smo čekali kraj radova. Protekla tri tjedna bili su grubi radovi u dijelu kuće gdje smo nekad stanovali. A ovaj dio iznad garaže koji smo osposobili za spavanje je odvojeni dio kuće. Zid koji dijeli dva dijela je bio narušene statike, no učvrstili smo ga. I da sve nekako bude lakše na kući, poskidali smo ostatke crijepa te stavili lim, baš da u slučaju idućeg potresa kuća ima što manju težinu. I onda se dogodio požar, a lim je kuću pretvorio u konzervu koja gori iznutra. Vatra nije imala kuda kroz krovište, pa je išla dolje do prizemlja - dodaje još Božo.

image
JVP Zagreb
image
JVP Zagreb

Na upit koji bi možda mogao biti uzrok požara, kaže da ne zna, jer u tom dijelu iznad garaže koji su koristili, imali su samo osnovne kućanske aparate, a grijanje im je centralno na radijatore.

A dječji plišani medo koji je ostao na zgarištu i koji su fotografijom ovjekovječili zagrebački vatrogasci je, otkriva nam, od njegove kćeri koja se trenutno nalazi u Njemačkoj.

image
JVP Zagreb

Broj računa za pomoć

Ako želite pomoći obitelji Bože Budačića, broj računa za uplatu u Zabi je: HR79 2360000 3212438740

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:51