KOMUNALCI U AKCIJI

Novo lice kultnog mjesta u centru Zagreba: ‘Za osam dana ovdje neće biti niti jednog grafita‘

Nakon Zakmardijevih stuba na redu je Vodnikova, otkriva Tihomir Milovac, šef Povjerenstva Grada Zagreba za zaštitu objekata od grafita
 Nera Simic/Cropix

Skidanje grafita na Zakmardijevim stubama koje je počelo prošli tjedan u srijedu još uvijek je u tijeku, a zasad su uklonjeni grafiti s gornjeg dijela stuba. Kao što je Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za zaštitu objekata od grafita, a ujedno i zastupnik u Gradskoj skupštini rekao medijima tijekom prvog dana projekta, cijeli proces će trajati 15 dana. Radovi se nastavljaju danas, a sljedeća lokacija koja je na redu za "čišćenje" je Vodnikova ulica.

image

Očišćeni dio Zakmardijevih stuba

Vanesa Pandzic/Cropix

- Početak radova ovisi o izvođačima, a pomoći će i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo. Skidanje grafita u Vodnikovoj ulici vjerojatno neće još krenuti unutar sljedećih 20 dana, rekao nam je Milovac.

U Vodnikovoj ulici se u proljeće isprobavao i model pilot projekta pomoću kojeg su shvatili što je sve potrebno kako bi se došlo do rezultata, a sukladno tome kasnije nadopunili i Odluku o zaštiti objekata od grafita. Najbitnija dopuna Odluke je omogućeno potpuno financiranje uklanjanja grafita u povijesnoj jezgri, dok se ostalim dijelovima grada financira 80 posto troškova.

image

Radovi će trajati još osam dana

Vanesa Pandzic/Cropix

Skidanje grafita na Zakmardijevim stubama košta otprilike 100 tisuća kuna s PDV-om i ove godine se projekt financira preko Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva, dok je sljedeće godine u proračunu predviđeno oko 300 tisuća kuna za pokrivanje troškova čišćenja privatnih objekata.

Treće po redu ulice koje čeka uklanjanje grafita su Hebrangova, Trenkova i ostale ulice koje čine zeleni val u oba smjera, a paralelno će se raditi i na gradskim objektima na području Donjeg grada što uključuje i neke školske objekte.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Građani koji žele ukloniti ova "umjetnička djela" sa svojih zgrada moraju s upraviteljima dogovoriti da se iz komunalne naknade odvoje sredstva, a mogu i angažirati ovlaštenu firmu koja uklanja grafite. Zatim svu dokumentaciju troškova i izvještaj moraju podnijeti u Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet na osnovu čega će u roku od mjesec dana dobiti povrat sredstava.

Surađuje se i sa Zavodom za zaštitu spomenika koji će savjetovati kako svaki grafit skinuti bez oštećenja fasade i koje boje koristiti u slučaju da se fasade u lošem stanju moraju prefarbati ako ne mogu izdržati korištenje antigrafitnog premaza i ostalih kemikalija.

image

Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za zaštitu objekata od grafita.

Nera Simic/Cropix

Tihomir Milovac je istaknuo važnost edukacije mladih, gdje bi se u osnovnim i srednjim školama mogle pokrenuti izvannastavne aktivnosti po pitanju javnog i privatnog vlasništva kao i njegovog devastiranja. Smatra kako bi im se mogao omogućiti i prikladan način za ovu vrstu izražavanja, ako imaju potrebu za tim, pa tako daju i dozvole za murale svim kandidatima koji ispunjavaju potrebne kriterije.


Ako imate gradsku informaciju ili fotografiju javite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:41