BEZ MILOSTI

Naredili hitno uklanjanje murala na Dolcu, pogledajte kako sada izgleda ruinirani zid: ‘Tužan sam...‘

Autor je akademski slikar Mislav Lešić, a Boris Bare cinično tvrdi kako će tu netko opet nacrtati svastiku i grafit ‘Mamiću, cigane‘

Mislav Lešić autor je uklonjenog murala

 Nera Simic/Cropix

- Sramota mog sivog grada. Zavod za zaštitu spomenika naredio je da moramo vratiti zid u prvobitno stanje, u sivu boju. Samo još fali svastika i 'Mamiću, cigane' da to bude to – objavio je ljutiti street art umjetnik Boris Bare na svojem Facebook profilu nakon što su mu konzervatori naložili da preboji murale koji su krasili stepenice prema Dolcu.

Uklonjeni mural djelo je akademskog slikara Mislava Lešića. Naslikao ga je u sklopu projekta Ulični triptih kojemu je cilj oživjeti zaboravljene, dosadne i zapostavljene gradske zidove sa street art djelima. Na Dolcu je Lešić na jednom naslikao pijetla, a na drugom kokoš. Između njih se smjestila slika voća i licitarsko srce. Lešić ih je ilustrirao jer su ga asocirali na Dolac, a pored njih su se našla petorica seoskih svirača u tradicionalnim nošnjama. No, svega toga, ni svirača, ni kokoši, ni pijetla, ni licitarskog srca više nema. Tako su odlučili konzervatori koji su presudili da se murali moraju ukloniti i zid vratiti u izvorno stanje.

image

Ovako sada izgleda zid pored Dolca

Bruno Drempetić

- Tužan sam što murala više nema, ali sam oduvijek bio svjestan da će se on maknuti. Unaprijed se znalo, prije negoli sam krenuo crtati, da kroz godinu dana tog murala možda više neće biti jer je to ulični rad – priča nam razočarani autor Mislav Lešić.

Dodaje nam da ne zna točan razlog zbog kojeg je njegov rad smetao konzervatorima, ali da mu je odluka nelogična jer je u cijelom Zagrebu punom ruina problem mural koji je uveseljavao prolaznike.

image

Mislav Lešić je mural napravio u sklopu street art projekta prošle godine

Nera Simic/Cropix

- Na njemu su bili motivi tržnice. Bio je u sjajnom stanju i na sebi nije imao ni mrlju. Uveseljavao je prolaznike, a sada tamo nema ničega. Nije mi jedino jasno kako se nije uspjelo ništa napraviti da tamo još ostane – primjećuje slikar.

Ponovio je da se nema pravo žaliti jer je znao što se može dogoditi i zaključio kako bi se tamo uskoro mogao pojaviti neki natpis.

image
Bruno Drempetić

Lešićev mural je morao prebojati Boris Bare. Uzeo je ljestve i prekrio ga sivom bojom. Nestale su zaigrane boje koje su uljepšavale stepenice i koje su krale poglede prolaznicima dok su se penjali prema Dolcu, a vratilo se tužno sivilo koje će možda uskoro opet biti ukrašeno nekim natpisom, kao što se Bare i Lešić pribojavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 15:21