Nakon pola stoljeća ZOO ostao bez slonova

Slonica Suma, posljednja slonica Zoološkog vrta, uginula je krajem prošlog tjedna, čime je nakon više od pola stoljeća maksimirski vrt ostao bez tih životinja. Suma je već dugo bila bolesna, a za njen kraj, kažu u Zoo-u, presudna je bila tuga nakon gubitka družice Patne, koja je uginula u svibnju ove godine.



Afrička slonica Suma u Zagreb je stigla još 1968., a do ovoga je četvrtka bila najdugovječniji stanovnik ZOO-a. Već je neko vrijeme bolovala, zbog čega su je dol Sumaazli operirati i veterinari iz inozemstva.



Bez obzira na bolest i poodmakle “slonovske” godine, njena je smrt pogodila djelatnike Zoološkog vrta, koji su njenu depresiju posljednjih mjeseci pokušavali liječiti i klasičnom glazbom.



Kada je Suma u svibnju izgubila cimericu, drugu u četrdeset godina, pokazivala je prave znakove depresije. Izgubila je apetit i počela naglo mršaviti. U posljednja dva mjeseca jako je oslabila, a u četvrtak poslijepodne jednostavno je legla na pod svoje nastambe i više nikada nije ustala.



Prema riječima direktora Zoološkog vrta Mladena Anića, nove slonove najvjerovatnije neće nabavljati. Naime, standardi su se tijekom godina promijenili pa sa prostorom kojim sada raspolažu ne mogu dobiti kvalitetnu životinju.

Patna

- Sa ovim prostorom možemo dobiti slonicu staru najmanje 20 godina i bolesnu, a to ne vodi nikamo. Na Gradu je sada da odluči želi li Zoološki vrt ili ne. Zbog nedostatka prostora već smo ostali bez žirafa, nosoroga, pingvina... Zoološki vrt bez slonova sada je pogotovo besmislen. A svim tim životinjama treba samo jedno - veći prostor - rekao je Anić, koji je, kaže, ljut i zabrinut u isto vrijeme.



Slonovska nastamba rekonstruirana je prije dvije godine, ali je ostala iste veličine, neprikadne za tako velike životinje. U Zoološkom vrtu se nadaju da će Sumina smrt potaknuti gradske čelnike da pronađu rješenje za prostorne probleme s kojima se bore već godinama.



  Pet zagrebačkih slonica



Zoološki vrt nikada nije bio bez slonova, oni su mu uvijek bili zaštitni znak istaknut na ulaznicama i razgednicama. Još u prvoj polovici prošlog stoljeća Zagreb je dobio prvu slonicu, dok muškog slona nikada nije imao. Suma je stigla 1968. kao društvo tada usamljenoj slonici Mari, koja je prije toga izgubila dvije cimerice, Doru i Ramu. Mara i Suma djelile su nastambu do devedesetih, kada je Mara uginula, a u Zagreb iz Njemačke stigla Patna. Slonovi su izrazito društvene životinje, tako da ne čudi što je Sumi teško pao gubitak cimerice, te na kraju skratio i njen životni vijek.




'S ovim prostorom možemo dobiti slonicu staru najmanje 20 godina i bolesnu, a to ne vodi nikamo', smatra direktor Zoološkog vrta Mladen Anić.









Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 21:46