IMENOVANJA U HOLDINGU

Nakon odluke Povjerenstva o sukobu interesa, oglasio se Tomašević: ‘Iskoristit ću pravna sredstva‘

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića nakon imenovanja novih šefova Holdinga
Tomislav Tomašević
 Darko Tomaš/Cropix

U povodu pokretanja postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, danas se priopćenjem oglasio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Odluka o novoj Upravi i Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga je pravno valjana, sukladna je Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonu o trgovačkim društvima te je već upisana u registar Trgovačkog suda.

U pogledu najavljenog pokretanja postupka ispred Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog navodnog kršenja procedure, ocijenili smo da je stanje u Zagrebačkom holdingu zahtijevalo neodgodivo djelovanje, te smo odluku donijeli sukladno važećim zakonima i dosadašnjoj uvriježenoj praksi. Ovdje treba istaknuti i dodatnu okolnost da u trenutku dok predstavničko tijelo nije konstituirano niti ne može dati prijedlog članova uprava i nadzornih odbora.

U prilogu uvriježenoj i pravno valjanoj praksi da se članovi uprava i nadzornih odbora ne imenuju na prijedlog predstavničkog tijela govori i stajalište Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navedeno u očitovanju iz srpnja 2013. godine, u kojem se navodi “da u slučajevima u kojima dolazi do kolizije odredbe članka 15. stavka 2. ZSSI-a i odredbe članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi primjenjuje se, prema načelu lex posterior derogat legi priori, odredba onoga zakona koji je kasnije stupio na snagu, odnosno odredba članka 48. ZLPS-a, na temelju koje općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan imenuje i razrješava predstavnike jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva)”.

Smatramo kako je to smisao tog stajališta Povjerenstva, koje kaže da u slučaju kolizije dvaju zakona prednost ima zakon koji je kasnije donesen. Isto stajalište sadržano je u izvješću Povjerenstva za 2013. godinu koje je usvojio Hrvatski sabor.

Ukoliko Povjerenstvo ipak utvrdi da sam prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa iskoristit ću pravna sredstva koja su mi na raspolaganju jer smatram da je njegov članak 15. stavak 2. protivan Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji jasno definira ovlast gradonačelnika da imenuje predstavnike trgovačkih društava u vlasništvu grada koji donose odluke o članovima uprava i nadzornih odbora tih trgovačkih društava.

ZLRUS jasno dozvoljava gradonačelniku koji je ostvario izravno demokratski mandat da imenuje članove uprava i nadzornih odbora da bi osigurao građanima da usluge koje pružaju ta društva budu kvalitetnije i ekonomičnije - kaže Tomašević.

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, potvrdila je sinoć predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Novaković je za Hinu kratko pojasnila da je otvoren predmet protiv gradonačelnika Tomaševića "zbog moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri u Zagrebačkom holdingu”.

Prema članku 15.: “Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave”.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je utorak novinarima rekao da imenovanjem nove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga izravno, a ne javnim natječajem, nije prekršeno predizborno obećanje, nego je to bilo najodgovornije rješenje u zatečenoj situaciji.

“U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno s 305 milijuna kuna gubitaka smo imali dvije opcije - ostaviti staru upravu koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriješiti staru upravu i ostaviti Zagrebački holding bez uprave, nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj”, pojasnio je Tomašević.

Nova Uprava i NO Holdinga

Rekao je da su u takvoj situaciji odlučili da je najodgovornije rješenje imenovati novu upravu i nadzorni odbor “kako bi se odmah počeo uvoditi red”.

Skupština Zagrebačkoga holdinga u sastavu gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenica Danijela Dolenec i zamjenik Luka Korlaet u ponedjeljak je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića.

Imenovan je i djelomični sastav Uprave Zagrebačkog holdinga od dva člana - predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.

Tomašević je istaknuo da je imenovan minimalan broj članova, a da će se javni natječaji raspisati za preostala tri člana Uprave i ostale članove NO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:20