‘NI CRC NI MRC‘

Na povrat novca za sanaciju dimnjaka oštećenih u potresu čeka se i po osam mjeseci

U Ministarstvu graditeljstva objašnjavaju da dio problema leži u tome što je veliki broj zahtjeva predan uz nepotpunu dokumentaciju
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

- Poštovani, koliko je još potrebno čekati za povrat pripadajućih sredstava utrošenih na hitne sanacije dimnjaka za stambenu zgradu? Naime, protekao je rok od 30 dana predviđen ZUP-om (Zakon o upravnom postupku). Zašto nam se i dalje ne vraćaju novci? - jedan je od upita građana Zagreba na grupi posvećenoj potresu iz ožujka 2020. godine u kojem se obraća vladajućima jer očito se na povrat novca čeka i znatno dulje od mjesec dana što je rok propisan zakonom.

Iz Ministarstva graditeljstva doznajemo kako je točno da se neki predmeti sporije rješavaju, ali objašnjavaju da dio problema leži u tome što je veliki broj zahtjeva predan uz nepotpunu dokumentaciju, što, kažu, "uvelike otežava provjeru postojećeg stanja i ocjenu samog predmeta".

- Neke jednostavnije slučajeve onda rješavamo telefonski, ali onima kod kojih je nedostatak kompleksniji moramo se pismeno očitovati, pa to sve potraje i dulje od 30-tak dana. Do toga je došlo jer je isprva rok za predaju dokumentacije za hitne radove bio do kraja 2020., pa su ljudi, čini se, predavali sve što imaju, samo da predaju, pa i nepotpune papire. Uglavnom, mi svaki račun i papir koji zaprimimo moramo provjeriti, jer isplaćujemo novce poreznih obveznika - objašnjavaju nam djelatnici Ministarstva koji rade upravo na tim predmetima, a za koje kažu da nisu nimalo jednostavni.

Dosad su ukupno obradili više od 1600 zahtjeva za hitne sanacije, a isplatili 51 milijun kuna dok je ukupno odobreno 55 milijuna kuna.

- Zahtjevi u iznosu od 25 milijuna kuna su odbijeni jer nisu bili opravdani ili dokumentacija nije odgovarala - kažu nam u Ministarstvu, u kojem također svjedoče i velikim razlikama u odnosima između suvlasnika, odnosno o njihovoj želji za obnovom.

- Sve je relativno jednostavno kad su svi u zgradi složni, no imamo čitav niz primjera zgrada u kojima ima onih koji se protive obnovi, stoga je prije svega neizmjerno važno da suvlasnici urede imovinsko-pravne odnose kako bi se i sam proces obnove mogao brže i lakše provesti - pričaju nam djelatnici Ministarstva. Međutim, građani žele da državna i loklana vlast budu njihov brz i učinkovit servis.

- Ja sam prijavila za povrat sredstava na našoj zgradi u 9 mjesecu prošle godine - i ni crc ni mrc - prošlo je 30 dana već 8 puta! - dodala je u spomenutoj grupi još jedna Zagrepčanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:17