MUČAN SLUČAJ

‘Molila sam Centar, preklinjala da pomognu čovjeku... Znate li što mi je rekla djelatnica?‘

Nadležna služba, koja je tvrdila da je za slučaj saznala iz medija, sada je iznijela drugu priču
 Jutarnji list

Za razliku od Centra za socijalnu skrb Zagreb, koji je na prvi upit o slučaju Z.P. (61) iz Vrapča odgovorio da nisu sve do objave u medijima u utorak znali za bolesnog čovjeka okruženog smećem i izmetom u kući bez struje, zagrebačka policija tvrdi da su CZSS-u o tom nesretniku do sada četiri puta slali izvješća. Bilo je to nakon svake odrađene intervencije na koju su bili zvani.

- Nakon svake zaprimljene dojave policija je promptno reagirala i nakon uočene nesposobnosti samostalne brige o sebi te socijalno neprihvatljivih uvjeta stanovanja poduzela je sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U tri navrata su policajci zvali i Hitnu medicinsku pomoć kako bi se osobi pružila medicinska skrb. Nakon svakog postupanja policijski službenici su obavijestili Centar za socijalnu skrb, a ujedno je započet i postupak reguliranja prebivališta osobe - kažu iz PU zagrebačke.

Nelogičnosti

Nakon ukazanih nelogičnosti CZSS Zagreb nam je konačno detaljnije odgovorio kako Z.P. nikada nije bio u njihovoj evidenciji kao korisnik prava niti mu je ikad bio imenovan skrbnik te da je ranije krivo interpretiran njihov prvi odgovor da nisu imali saznanja o njemu.

- Po zaprimanju prve obavijesti građana prikupljene su činjenice i utvrđena je nadležnost kako bi se imenovanom moglo pomoći u okviru prava i usluga koje može ostvariti. Pri priznavanju prava na uslugu smještaja nužna je suglasnost korisnika. Prema obavijesti nadležne liječnice, on je odbijao pomoć patronažne službe poslane od strane liječnika.

Imenovani gospodin je osoba koja ima vlastite prihode za uzdržavanje, ali je, prema njegovom navodu, iskorišten od strane treće osobe. Saznanja o navedenoj činjenici proslijedili smo policiji radi njihovog postupanja - navode iz CZSS-a Zagreb.

Da inicijalne tvrdnje CZSS-a ne stoje, ukazuju opetovano susjedi nesretnog muškarca koji mu mjesecima samoinicijativno nose hranu.

- Odgovorno tvrdim da nije istina da CZSS nije znao za problematičan slučaj našeg susjeda. Osobno sam početkom lipnja, kad više nisam mogla gledati taj njegov mučan život, nazvala CZSS Novi Zagreb.

Nužan pristanak

Predstavila sam se punim imenom i prezimenom, i čim sam rekla zbog koga zovem, djelatnica mi je odmah kazala da je takvih slučajeva puno te da oni ne mogu ništa poduzeti ako Z.P. ne da pristanak - priča za Jutarnji susjeda koja je telefonom vapila CZSS-u da se nesretnom Z.P. pomogne. Socijalna djelatnica joj je još tog lipnja pojasnila i da je muškarcu oduzeta radna, ali ne i poslovna sposobnost pa stoga i za hospitalizaciju u ustanovi treba njegova privola.

- Ostala sam zatečena. Ponavljala sam joj da on bolestan, živi sam u smeću, bez struje i plina, mokri po kući, po cijele dane je na dvorištu na suncu, mi susjedi mu donosimo hranu. Uputila me neka ju on nazove i da će mu pokušati pomoći. Ja sam to njemu prenijela, dala sam mu i njezin broj, ali je izgleda tu stalo jer je on uporan u tvrdnjama da njemu pomoć ne treba i da ima ‘svoju‘ sestru Ivanu.

Kad sam mu rekla da on sestru nema, odgovorio mi je da mu je nećakinja i da se za sve mora s njom posavjetovati - otkriva nam susjeda prisjetivši se da je nakon smrti njegove majke dotična Ivana svratila još jednom u njegov dom, u novom autu. Od tada ju nitko vidio ni čuo nije, a njezine nedolaske on si pravda činjenicom da ona ima veliku obitelj.

U nekim trenucima Z.P. često spominje majku Š.P. koja je umrla lani u listopadu s 87 godina. Nakon razvoda sin joj je bio sve i bila je itekako svjesna njegove zdravstvene situacije.

Majka imala mirovinu

- Ona je nekad radila kao bankarski revizor i primala je oko 8000 kuna mirovine. Ivana, majka četvero djece koju je, dok je bila mala, čuvala upravo pokojnica. Njegova majka je prije smrti mjesecima bila nepokretna u krevetu i dolazila joj je patronažna sestra. Kuhali si nisu te su im svakodnevno stizale dostave pizze. Nakon smrti majke on je propao, živi u mraku i obećanjima koja mu je dala Ivana da će na toj čestici izgraditi kuću s tri kata. Pitanje je ima li on uopće bankovnu karticu ili mu ju je netko uzeo - zaključuje naš izvor upućen u cijeli slučaj.

Policija pokušava naći susjedu iz Sigeta

Osim što je u tijeku postupak promjene njegove adrese boravišta koja datira još iz Novog Zagreba gdje je do prije nekoliko godina živio, zagrebačka policija intenzivno nastoji rasvijetliti pozadinu te cijele tužne priče.

S obzirom na to da su se pojavile informacije o stanovitoj Ivani koju 61-godišnji Z. P. smatra svojom nećakinjom, sestrom, skrbnicom i da o njoj i njezinu mišljenju osobno ovisi, iz CZSS-a je kasnije, za razliku od prvotnog nepoznavanja slučaja, puštena informacija kako on skrbnicu zakonsku nema, ali da je "prema njegovim navodima njegova teška životna situacija posljedica iskorištavanja od strane treće osobe".

Što je dosad utvrđeno još nije poznato jer se pokušava stupiti u kontakt s tom njegovom bivšom susjedom iz Sigeta, a do kada će se Z. P. nalaziti u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, gdje je prevezen u utorak uz pristanak, samo nekoliko sati nakon teksta u Jutarnjem, ovisi o liječnicima, dijagnozama koje će mu biti utvrđene i potezima CZSS-a.

Odgovor Centra za socijalnu skrb

- Ponovno naglašavamo kako imenovani Z.P. nije bio u našoj evidenciji kao korisnik prava i usluga prije zaprimljene obavijesti građana, a naknadno su priču o njemu objavili i mediji. Po zaprimanju prve obavijesti građana prikupljene su činjenice i utvrđena je nadležnost za postupanje kako bi se imenovanom moglo pomoći u okviru prava i usluga koje može ostvariti sukladno Zakonu. Naglašavamo pri tome da je za priznavanje prava posebno prava na uslugu smještaja nužna suglasnost korisnika. Prema obavijesti nadležne liječnice on je odbijao i pomoć patronažne službe poslane od strane liječnika. Isto tako želimo napomenuti kako je imenovani gospodin osoba koja ima vlastite prihode za uzdržavanje ali je prema njegovom navodu iskorišten od strane treće osobe. Saznanja o navedenoj činjenici proslijedili smo policiji radi njihovog postupanja. Također gospodinu Z.P. nikada nije imenovan skrbnik od strane centra za socijalnu skrb sukladno Obiteljskom zakonu koji propisuje postupak imenovanja skrbnika.

Ovaj Centar će osigurati primjerenu skrb korisniku, te će poduzeti i druge radnje u cilju zaštite njegovih prava i interesa.

Zaključno izražavamo žaljenje radi interpretacije našeg očitovanja u kojem je možda nehotično navedeno da nismo imali saznanja prije obavijesti medija i građana,misleći pritom na prvu obavijest koja nam je od građana upućena, a koje su građani protumačili kao netočnu informaciju. Kao stručnjaci u svom se radu svakodnevno susrećemo sa teškim ljudskim sudbinama te nastojimo humano i profesionalno postupati prema osobama kojima je pomoć potrebna, poštivajući pritom važeće zakonske propise i svoje ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:02