'IDEMO DELAT!'

MILAN BANDIĆ PRIREDIO PRAVI ŠOU NA POSTAVLJANJU KAMENA TEMELJCA ZA SLJEMENSKU ŽIČARU Okupljeni su njegovo vješto rukovanje bagerom nagradili pljeskom

 
 Dragan Matić / CROPIX

Show - to je najbolja riječ s kojom se može opisati današnji početak radova na sljemenskoj žičari na zagrebačkom tramvajskom okretištu Dolje.

Montirana pozornica, sviranje himne, nastup lokalnog KUD-a, blagoslov svećenika i performans dana - Milan Bandić kopa prvu rupu s bagerom. Zagrebački gradonačelnik nije štedio na teatralnosti za dugoočekivani početak gradnje žičare čija ukupna vrijednost se procjenjuje na nešto više od 500 milijuna kuna. Event je počeo s njegovim govorom gdje se pohvalio s dosadašnjim tijekom projekta te prozvao “nevjerne Tome koji za svoga života nisu ni sagradili pseću kućicu”.

Na kraju je još jednom najavio megaprojekt povezivanja Zagreba i Zagorja.

- Iskopat ćemo luknju s mojim Zagorcima kroz Medvednicu da se možemo peljati dalje s tramvajem u Zagorje. Osim toga, već se projektira jezero na Krumpirištu da bi imali dovoljno vode i dat ćemo nalog da se gondola i žičara projektira od ciljne crte do Zagorja, tako da povežemo Zagorje i Zagreb zračnim i tramvajskim putem - rekao je Bandić.

Nakon toga se ostavio mikrofona, potpisao ugovor te ga ubacio u tuljac i krenuo “delati”.

"Ajmo bagerista", moglo se čuti u trenutku kada se gradonačelnik Bandić zaputio ka najvećem od tri bagera na gradilištu kod Gračana. Okupljeni građani i građevinski djelatnici Bandiću su skandirali: "Idemo delat'!" i pljeskali su mu kada je ušao u kabinu bagera. Nekoliko je građevinaca vlastitim mobitelima snimilo ovaj nesvakidašnji način postavljanja temelja za neki građevinski projekt.

Kada je Bandić uspješno u kamion dostavio prvu turu zemlje, okupljeni su ga nagradili pljeskom, ali su i vikali "dosta", no gradonačelnik se nije dao smesti već je nastavio puniti kamion. Žlicu je prilikom drugog zamaha napunio do vrha, što su okupljeni ponovno nagradili pljeskom, skandiranjem i pjesmom. Nakon četiri utovara, Bandić je trubom kamionu signalizirao da je pun pa je izašao iz bagera. Dočekali su ga komplimenti poput "bravo, šefe!" i "bravo, gazda!" te pljesak okupljenih.

U iskopanu rupu je potom ubacio tuljac i time udario temelje za druge radnike. Za kraj je još preostalo da lokalni kapelan blagoslovi gradilište nakon čega je Bandić uz pjesmu KUD-a Podgorac napustio Dolje.

Sada slijede radovi koji bi trebali trajati 15 mjeseci. Prva faza će trajati pet mjeseca i za vrijeme nje će se izgraditi garaža te svi temelji postrojenja i infrastrukture kako bi se osigurali preduvjeti za montažu opreme. U drugoj fazi slijedi montaža, ispitivanje i puštanje u eksploataciju sustava žičare te završetak svih građevinsko obrtničkih radova na objektima i infrastrukturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:11