BANDIĆEVI STANOVI

Mijenja se plan za neizvjesno naselje

Projekt uključuje 11 stambenih zgrada, poslovni toranj, dva vrtića, školu, bazenski kompleks i dvoranu, te kulturni centar

ZAGREB - Gradska uprava, unatoč tome što Zagreb grca u dugovima, ne odustaje od projekta poticane stanogradnje u Podbrežju, vrijednog oko 300 milijuna eura, pa će tako 16. ožujka u javnu raspravu uputiti prijedlog izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja naselja u Novom Zagrebu.

Glavni razlog zbog kojeg se mijenja plan, koji je Skupština prihvatila još 2007., jest što je tada naselje planirano za 5800 stanovnika, što bi prouzročilo veliku prometnu opterećenost na produženoj Vatikanskoj ulici.

Manje preinake

Nove izmjene predviđaju stoga gradnju stanova za 5300 stanovnika, odnosno broj se stanova smanjuje sa 2000 na 1890. Cijena ne bi trebala biti viša od onih u Sopnici-Jelkovcu, dakle, oko 1250 eura po četvornom metru.

Novi plan predviđa i gradnju nove južne prometnice i priključenje naselja na produženu Vatikansku ulicu putem rotora u prvoj fazi te deniveliranog križanja u drugoj fazi gradnje. Usto, planira se i povećanje parkirališnog standarda sa 13 na 14 mjesta na 1000 četvornih metara, gradnja škole za 560 učenika s jednosmjenskim radom (prvim je planom bila predviđena nastava u dvije smjene).

Gradsko zemljište

- Izmjene će omogućiti etapnu gradnju koje su u skladu s novim GUP-om iz 2009., a izmjene i dopune uvrštene su temeljem Odluke koju je donijela Skupština. Kad je riječ o zemljištu, koje obuhvaća 19,4 hektara, prednost je u tome što je većinom u gradskom vlasništvu. Šteta bi bilo da se naselje koje hvale stručnjaci, na kraju ne realizira - kaže Željko Horvat, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Ako se naposljetku projekt ipak ostvari, na području zapadno od Sloboštine niknut će 11 stambenih zgrada do devet etaža, poslovni toranj sa 35 etaža, dva vrtića, škola, bazeni, sportska dvorana, kulturni centar i trgovački objekti. Cijeli kompleks bit će omeđen zelenilom javnih parkova i dječjih igrališta.

ZG holding: Otkud nam novac za to?

Koliko god u Gradu bili uvjereni da se projekt treba ostvariti, u Holdingu kažu da nema novca.

- Podbrežje nije u planu investicija. Činjenica je da smo imali i investicije koje nisu bile glavni predmet poslovanja, što nas je i dovelo u teško financijsko stanje. Stanogradnja je jedan od tih projekata - kaže Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga, misleći pritom na neprodane stanove u Sopnici koji su težakuteg oko vrata predsjedniku Uprave Ivi Čoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:34