MALVERZACIJE GRADSKOM IMOVINOM

Manolić iznajmljuje gradske prostore privatnim tvrtkama

U povjerenstvu za kontrolu poslovnih prostora pripremaju paket mjera kojima će uskoro onemogućiti malverzacije gradskim prostorima
 Damjan Tadić/Cropix

“Iznajmljujemo uredske prostore na atraktivnoj lokaciji u središtu grada, u neboderu na križanju Masarykove i Gundulićeve ulice, deveterokatnici arhitekta Slavka Löwyja, sagrađenoj 1933.

Prostori su u vlasništvu Grada, trenutno iznajmljeni našoj stranci po 7 kuna za četvorni metar.

Ukupno zapremaju 114 četvornih metara, a podijeljeni su na nekoliko manjih soba. Zainteresirani neka se jave na adresu stranke Hrvatski nezavisni demokrati u Masarykovoj ulici 22.”

Zajednički sandučić

Ovako bi, otprilike, mogao izgledati oglas za iznajmljivanje uredskih prostora HND-a. Gradski prostor u Masarykovoj 22, koji je stranka dobila na raspolaganje prije desetak godina, danas dijele i zaštitarska tvrtka Gama sigurnost d.o.o. te tvrtka Snovi građenje d.o.o.

Očitu zloporabu gradskih prostora nitko od korisnika ureda na drugom katu Masarykove 22 nije znao ili nije želio objasniti. Iznenađenja počinju već na samom ulazu. Poštanski sandučić bratski dijele HND, Gama sigurnost i Snovi gradnja. Zvonimo, a vrata nam otvara simpatična djevojka.

- Dobar dan, mi smo iz Jutarnjeg lista. Trebali bismo gospodina Josipa Manolića, predsjednika HND-a - kažemo djevojci.

A gdje je Manolić?

- Morat ćete pričekati jer ima stranke. Čeka ga još jedan gospodin, pa bi vas mogao primiti za otprilike 40 minuta - odgovara.

Vraćamo se za 30-ak minuta. No, u prostorima stranke više nema mlade dame, a vrata nam otvaraju dvojica muškaraca. Pitamo za Manolića, no odgovor je iznenađujući.

- Nema ga u stranci. Danas nije ni dolazio - odgovaraju nam.

- Ali tajnica nam je rekla.....





- Mlada gospođa nije tajnica nego direktorica - kažu.

- Direktorica stranke? - pitamo iznenađeno. Oni se samo zagonetno smiješe.

- Ne, tvrtke. Mi smo iz Gama sigurnosti. Mi čuvamo Manolića - kažu.

- Ali Grad je ovaj prostor dodijelio Hrvatskim nezavisnim demokratima. Što onda vi radite ovdje? - pitamo. Nestao je smješak, otvaraju nam vrata i tek usputno kažu kako prostor dijele sa strankom.

- Najbolje bi bilo da dođete sutra (jučer, op. a.) oko 10 sati, tada će Manolić biti u uredu - kažu i zatvore vrata.

Dolazimo sutradan, no predsjednika HND-a nema u uredu. Tražimo nekoga iz Gama sigurnosti i Snovi gradnje, no kažu kako su djelatnici tvrtke na poslovnom sastanku.

U tom trenutku pokraj nas prolazi mlada direktorica, pogleda nas, pa hitro otvara vrata sobe u kojoj se održava sastanak i nervozno obavještava kolege iz Gama sigurnosti kako su opet došli novinari. I kaže: “Riješi to”.

Slično postupa i ASH

Iz sobe izlazi stariji gospodin i počne nas ispitivati.

- Što hoćete? - pita.

- Da nam objasnite što rade tvrtke u prostoru koji je Grad dao HND-u.

- Ništa. Napustite ove prostore - ljutio otvara vrata.

- Ali željeli bismo razgovarati s gospodinom Manolićem. Ako njega nema, razgovarali bismo s nekim iz HND-a.

- Ja sam tajnik HND-a - kaže.

- Možete li nam onda vi objasniti....

- Ne mogu. Izađite van - otjerao nas je i drugi put bez obrazloženja.

Zlorabe korištenja gradskih prostora svjesni su i u Povjerenstvu za kontrolu gradskih prostora, u kojem se priprema paket mjera kojima će se takvim malverzacijama napokon stati na kraj. HND nije jedina politička stranka koja prostore dobivene u najam po povlaštenim cijenama (7 kn po četvornom metru) daje u podnajam, pretpostavljamo po višestruko višim cijenama, jer je riječ o prestižnim lokacijama. Slično postupa i stranka Akcija socijaldemokrata Hrvatske, koja svoje prostore u Petrićevoj daje u podnajam odvjetničkom uredu. A riječ je o beznačajnim strankama bez i jednog zastupnika u Gradskoj skupštini, potpuno nekorisnim za Grad i njegove građane, koje su se sasvim ugodno raskomotile u prestižnim prostorima i pritom dilaju s gradskom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 13:49