SUKOB U ZAGREBU

Lovrić roditelje prijavio za širenje ‘lažnih vijesti‘, Tomašević ih brani, evo što kažu prijavljeni

‘Ispred nas se pojavio Lovrić sa suradnicima. Kod sebe je imao isprinte mojih Facebook komentara...‘
Osnovna škola dr. Ivan Merz; Tomislav Tomašević (L) i Ivica Lovrić (D)
 Damjan Tadic, Goran Sebelic, Darko Tomas/cropix

Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba i pročelnik Ivica Lovrić počeli su podnositi prekršajne i kaznene prijave protiv građana Zagreba koji tvrde da su neke škole i vrtići, zbog prošlogodišnjih potresa, opasni za djecu.

Na to su jučer upozorili čelnici Zagreb je naš! Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, koji su na konferenciji za medije ustvrdili da gradske vlasti prijavama MUP-u, DORH-u i centrima za socijalni rad pokušavaju zaustaviti kritike jer nisu obnovili oštećena odgojno-obrazovna zdanja, i pritom su pokazali i spomenute prijave.

"Možete zamisliti kako su se osjećali roditelji kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i zatražili da s njima obave razgovor o tome kako odgajaju svoju djecu. Ovo je zloupotreba institucija od strane Ivice Lovrića kakvu ja ne pamtim. Ovo je razlog za njegovu momentalnu ostavku", rekao je Tomislav Tomašević.

Simpatizeri i financijeri

Ivica Lovrić je ekspresno reagirao i pismeno potvrdio da je Gradski ured za obrazovanje podnio sedam prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti. U svojem očitovanju Lovrić je ustvrdio "kako je tijekom press konferencije iznesen niz neistinitih navoda" pa je dodao da "kao primjer prekršajne prijave zbog širenja lažnih vijesti ističe primjer roditelja u OŠ Dr. Ivana Merza koji je u svom mailu upućenom svim roditeljima škole iznio niz neistinitih navoda, netočnih tvrdnji, optužbi i difamacija, tvrdeći, između ostalog, da se radovi na obnovi OŠ Dr. Ivana Merza izvode bez projektne dokumentacije", ističući pritom da obnova škole "nije u okvirima zakona".

Potom je dodao da se radi o političkim napadima i kako su se neke osobe, "koje su se lažno predstavljale kao roditelji škole i na društvenim mrežama širili strah i paniku među stvarnim roditeljima, zlorabeći postojeću situaciju i njihov opravdani strah, vijećnici gradskih četvrti, članovi, simpatizeri i financijeri platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš!".

Dvoje koje je Lovrić prijavio pristali su otkriti svoj identitet. Daniela Širinić predaje na Fakultetu političkih znanosti i odmah je rekla kako je članica Možemo!, ali da to nema nikakve veze jer grupa Roditeljska akcija Vrbani, odakle su upozorili da je tamošnji vrtić opasan za djecu, ima 60 članova i nikada ne razgovaraju o politici.

"Moje dijete ide u obližnji vrtić, ali u trenutku potresa 29. prosinca, u društvu nekoliko roditelja, zatekla sam se ispred ulaza u vrtić Bajka, kada je došlo do urušavanja većeg broja fasadnih ploča na samom ulazu u vrtić, kao i sa stražnje strane zgrade. Samo pukim slučajem nitko nije ozlijeđen. Inače, radi se o vrtiću ispred čijeg se ulaza 2019. godine srušio strop i metalna konstrukcija koja ga je držala. Tada je isto izbjegnuta tragedija samo zato što se strop srušio u večernjim satima", ispričala je Daniela Širinić.

Na Facebook stranicama spomenute grupe pokrenuta je roditeljska peticija u kojoj se tražio građevinski nadzor pristupa Dječjem vrtiću Bajka, uz fotografiju koja pokazuje desetak opeka koje su pale ispred samog ulaza, a Daniela Širinić je jedna od dvije kontakt osobe. Kada ju je prijavio Lovrićev ured, pozvana je u Centar za socijalni rad, međutim angažirala je odvjetnike i slučaj je zaustavljen, zasad.

Za razliku od nje, zagrebački arhitekt Filip Steković je završio na policiji, pod optužbom za širenje lažnih vijesti. "Zazvonio je telefon i s druge strane bio je policajac koji je rekao da zbog prijave trebam doći na razgovor u policijsku postaju. Otišao sam i dao iskaz, a čitavo vrijeme imao sam osjećaj da mu je neugodno jer mora postupati po takvoj prijavi. Očito se u ovoj državi ne smiju postavljati pitanja, imenom i prezimenom, Gradskom uredu za obrazovanje jer ćete završiti na policiji", ispričao je Steković.

Zakon o gradnji

Kada je 22. ožujka došlo do potresa, njegova kći je išla u OŠ Izidora Kršnjavoga, koja je stara 150 godina. U idućim mjesecima počela je obnova, ali kao stručnjak shvatio je da se ne poštuju Zakon o gradnji i još neki propisi pa je 15. svibnja od gradskih vlasti zatražio odgovor, na temelju kojeg projekta se radi sanacija, koja ovlaštena firma izvodi projekt i imaju li potvrde od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika. Dobio je kratak odgovor, a sve vrijeme i on je na Facebooku kritizirao obnovu. Onda je uslijedio potres 29. prosinca i u siječnju je sedam roditelja, svi građevinarci i arhitekti, došlo u Gradski ured za obrazovanje, na provjeru dokumentacije o sanaciji OŠ Izidora Kršnjavoga. Iz dokumentacije nije bilo vidljivo jesu li radovi izvođeni prema uputama ili prema prosudbi na licu mjesta. Naime, Uputa za sanaciju nije sadržavala istražne radove, arhivsku građu, statički proračun, grafičke priloge postojećeg i novog stanja, kao niti troškovnik. Također, nije bilo jasno na koji način se predloženo rješenje iz Uputa za sanaciju dokazuje.

"Ispred nas se pojavio Lovrić sa suradnicima. Lovrić je kod sebe imao isprinte mojih Facebook komentara vezanih za obnovu i usput mi je zaprijetio zbog spomenutih komentara da on 'prati moj rad, razgovora sa sudskim vještacima i ima mi štošta za reći'. Ali nije odgovorio niti na jedno naše pitanje", ispričao je Steković, koji je u međuvremenu kćer ispisao iz Kršnjavoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:29