TOP LOKACIJA

Kultni zagrebački restoran je iselio, sve zanima što će tu biti, dobili smo vlasnika Dodića: ‘Svi nas zovu‘

Lokal u prizemlju veličine je 290 kvadrata, s tim da je poslovni prostor u prizemlju površine 190 kvadrata, a ostalo je podrum
 Goran Mehkek/Cropix

Mnoge zanima što će uskoro otvoriti na mjestu gdje je u Zagrebu bio poznati restoran Takenoko, prvi japanski restoran u gradu, u velikom atraktivnom lokalu u prizemlju zgrade na uglu Masarykove ulice i Gundulićeve ulice, jer su oni nedavno iselili.

Riječ je o zgradi koja slovi kao prvi zagrebački neboder, djelu arhitekta Slavka Löwyja, koje je realizirano 1934. godine. Njegova deveterokatnica zadnjih je godina bila poznata upravo po Takenoku, koji sad seli u Preradovićevu ulicu u lokal čije je uređenje u tijeku. Da će taj restoran iseliti počelo se šuškati prije pola godine...

"Došao je i taj dan.. danas smo službeno zatvorili vrata našeg restorana na adresi Masarykova 22 i uskoro se vidimo na novoj, još boljoj lokaciji PRERADOVIĆEVA 22!", napisali su na svojim profilima na društvenim mrežama.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

No nas je zanimalo što se sprema u atraktivnom lokalu gdje je bio do sad, koji je vlasništvo tvrtke Gold partner, čiji su vlasnici Krešimir Glasnović i Zlatko Dodić, čije obitelji imaju dugogodišnju tradiciju u proizvodnji nakita. Razgovarali smo s Z. Dodićem i pitali ga da li se ovdje može očekivati lokal koji će imati njihov asortiman.

- Ne planiramo takav sadržaj. Iako će se uskoro ovdje pojaviti reklama naše kompanije lokal zapravo dajemo u najam i neće tu biti naš sadržaj. No nismo još dogovorili što točno, iako vodimo pregovore - otkrio nam je Zlatko Dodić.

Na naše inzistiranje otkrio nam je malo više: "Razgovaramo s jednim restoranom, ali zvale su nas i banke, imamo dosta upita. Tražimo primjerene, stabilne i ozbiljne najmoprimce na pet, šest, sedam godina. Očekujemo dogovor i novi sadržaj idućih mjeseci".

Lokal u prizemlju kako se može vidjeti iz dostupne dokumentacije veličine je 290 kvadrata, s tim da je poslovni prostor u prizemlju površine 190 kvadrata, a podrum 104. Prema grubim procjenama za najam lokala bi mogli tražiti oko 50 eura po kvadratu mjesečno, jer se radi o velikom lokalu.

Na starim fotografijama lokacije vidi se da je na lokalu oko 1933. godine bio natpis Henn, dok je uz rub čitave zgade bila svjetleća reklama ‘Bosch, Buick, Blitz, Opel‘, tvrtki kojih je Eugen Radovan, vlasnik zgrade bio predstavnik. Bio je potomak stare židovske obitelji iz Siska, tijekom 30-ih godina jedan od najbogatijih Zagrepčana i vozio je Cadillac.

Mali neboder nastao je za samo 79 dana, što bi danas u Zagrebu bio gotovo nezamislivo kad se gleda graditeljstvo. No zgrada nije u dobrom stanju, pročelje je oronulo i bilo bi krajnje vrijeme da se obnovi.

image

Ilustracija preuzeta iz knjige: Darja Radović Mahečić, Slavko Löwy sustvaratelj hrvatske moderne arhitekture tridesetih godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:21