UPRAVLJANJE ZAGREBOM

Konačno pao dogovor? SDP ide u koaliciju, Joško Klisović novi predsjednik Skupštine

Među točkama na kojima će SDP inzistirati vjerojatno će se naći transparentne gradske financije, rješavanje prometnih problema...
Joško Klisović
 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak je trebalo odlučiti o obliku suradnje s platformom Možemo! u Skupštini Grada Zagreba. Prema neslužbenim informacijama, izvjesno je da se ide u potpisivanje koalicijskog sporazuma koji će sadržavati programske točke na čijem ostvarenju u iduće četiri godine inzistira SDP te da će prihvatiti ponudu Možemo! da SDP preuzme funkciju predsjednika Skupštine.

Na sjednici Predsjedništva otprije tjedan dana bila je donesena odluka da se započnu pregovori s ekipom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a za vođenje tih razgovora bili su ovlašteni predsjednik SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva, ujedno izabrani zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, Ivan Račan. U međuvremenu je Predsjedništvo donijelo odluku o raspuštanju cijele zagrebačke organizacije SDP-a, a Glavni odbor to je potvrdio. Bude li prihvaćen prijedlog da SDP sudjeluje u zagrebačkoj vlasti i preuzme ulogu predsjednika Skupštine, onda je vrlo izvjesno da ta dužnost pripadne Jošku Klisoviću, njihovom kandidatu za gradonačelnika i nositelju liste za Skupštinu.

To ujedno znači da se ide u koaliciju s Možemo!, a među točkama na kojima će SDP inzistirati vjerojatno će se naći transparentne gradske financije, uvođenje riznice, uvođenje građanskog odgoja u škole, rješavanje prometnih problema... Ma kakvu odluku da Predsjedništvo donese, ona će biti konačna.

Inače je pravilo da odluke o koalicijama na lokalnim razinama donose lokalne organizacije, a kako je zagrebački SDP u izbore krenuo s raspuštenim vodstvom, a sad je raspuštena kompletna organizacija, ovu odluku donosi Predsjedništvo. Na sjednici Glavnog odbora koja je održana u subotu, bilo je puno govora o suradnji s Možemo!. Nitko ne dvoji da treba s njima surađivati, ali je bilo različitih stavova o obliku suradnje.

Dok su neki za koaliciju i preuzimanje jedne od vodećih uloga u upravljanju Gradom, drugi su na stavu da nije dobro za SDP ulaziti u čvrsti savez s konkurentskom lijevom strankom koja je neusporedivo bolje prošla na ovim izborima, nego da ona treba biti programska. Konstituirajuća sjednica Skupštine održat će se u petak, 17. lipnja. Nije isključeno da stranke koje čine platformu u Skupštini imaju zasebne klubove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32