GODINU NAKON POTRESA

Komadi oštećene zgrade umalo pali na dvije djevojke, oglasili se iz SPC-a: ‘Krivi su prebrzi tramvaji!‘

Vlasnik zgrade je Srpska pravoslavna crkva, a kako doznajemo, nije se puno napravilo oko obnove zgrade
Komadi fasade koji su se odlomili
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački vatrogasci su, kako neslužbeno doznajemo, već nekoliko puta intervenirali zbog padanja dijelova s krovišta i fasade u Preobraženskoj ulici, a u utorak se to opet dogodilo.

Dnevnik 24 sata prenio je izjave prodavača kestena koji je svjedočio kako su cigle pale nedaleko od dvije djevojke koje su baš u tom trenutku prolazile.

- Tu su stajale dvije cure i odjednom se taj dio odvojio i pao. Sreća pa nije na njih pao, baš je bio jak tresak - prepričao je za 24 sata prodavač kestena. ​Od Grada Zagreba u utorak do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti odgovor, a iz Srpske pravoslavne crkve, vlasnika zgrade, poslali su nam očitovanje Uprave Crkvene Općine Zagreb.

Protojerej-stavrofor Duško Spasojević, arhijerejski namjesnik zagrebački, poručio je da "izražavaju duboko žaljenje zbog nemilog događaja u Preobraženskoj.

- Dio ulice na kojem se dogodio današnji pad bit će zatvoren za prolaznike do postavljanja zaštitne skele. Podsjećamo na to da je zgrada u Preobraženskoj ulici o kojoj je riječ pretrpjela značajna oštećenja u zagrebačkom potresu. Stradali su dimnjaci, krovište i dekorativni potkrovni vijenci zgrade, koji su predstavljali opasnost za prolaznike. Zbog toga je, ubrzo nakon tog potresa, postavljena zaštitna skela i uklonjeni su dijelovi koji bi mogli ugroziti sigurnost građana - navodi u odgovoru te dodaje:

Krivi su brzi tramvaji

- Ali, nakon banijskog potresa, zabilježena su nova oštećenja, odnosno došlo je do pojave dodatnih pukotina na fasadi. Ona je i nakon toga potresa pregledana (triput od potresa u ožujku prošle godine), ali građevinski stručnjaci nisu uočili ništa što bi moglo predstavljati opasnost po prolaznike. Najvjerojatnije zbog padalina do kojih je u međuvremenu došlo, ali i konstantnog podrhtavanja zgrade uslijed neprimjereno brze vožnje tramvaja Ilicom, došlo je do pukotina na dijelu koji se odlomio, a za koje nismo znali. Napominjemo da je to prvi takav incident, te da smo poduzeli mjere koje smo mogli kako se ne bi ponovio. U srijedu će biti obavljen još jedan detaljan pregled fasade, kako bi bila utvrđena i otklonjena eventualna najnovija oštećenja koja mogu ugroziti prolaznike. U izradi je i projektna dokumentacija za obnovu zgrade, ali i za radno-zaštitnu skelu koja će u skorije vrijeme biti postavljena oko zgrade, navodi se u odgovoru.

image
Komadi fasade koji su se odlomili
Damjan Tadic/Cropix
image
Komadi fasade koji su se odlomili
Damjan Tadic/Cropix

Od nekih korisnika poslovnih prostora neslužbeno doznajemo da se dosad nije puno napravilo kako bi se krenulo s radovima ili postavljanjem zaštite da dijelovi s krovišta i fasade ne bi padali na prolaznike. Zgrada je, naime, u potresu zadobila niz oštećenja.

Gdje je inspekcija?

"331 dan nakon potresa u Zagrebu, nešto iza podneva u Preobraženskoj ulici u samom centru glavnog grada", napisao je jedan građanin na društvenim mrežama uz fotografiju cigli koje su pale na ulicu. Naš sugovornik, koji je bio na licu mjesta, komentira da vlasnici zgrada većinom čekaju kao da će u obnovu krenuti netko umjesto njih.

- Odgovornost je na suvlasnicima, a građevinska inspekcija ima mogućnost naložiti popravak, ali zasad to ne rade - kaže naš sugovornik. Zbog niza takvih događaja u samom centru Zagrebu građani se pitaju gdje je građevinska inspekcija i što oni rade po tom pitanju.

Poslali smo Državnom inspektoratu cijeli niz pitanja na tu temu, ali dobili smo odgovor u kojem oni tvrde da "u slučaju velikih nesreća i katastrofa Zakonom o sustavu civilne zaštite propisano je da je za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša nadležan Stožer civilne zaštite".

Poslovi nadzora

"Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije propisano je da odluke o obnovi zgrada, odnosno uklanjanja, kao i o gradnji zamjenskih obiteljskih kuća te isplati novčane pomoći donosi Ministarstvo prostornog uređenja, a navedene aktivnosti provodi Fond za obnovu.

image
Komadi fasade koji su se odlomili
Damjan Tadic/Cropix
image
Komadi fasade koji su se odlomili
Damjan Tadic/Cropix
image
Komadi fasade koji su se odlomili
Damjan Tadic/Cropix

Nakon navedenog potresa Državni inspektorat stavio je građevinske inspektore na raspolaganje Stožeru civilne zaštite, koji su tijekom ožujka i travnja 2020. obavili 400 brzih pregleda zgrada oštećenih potresom", navodi se u njihovu odgovoru.

Na pitanje znači li to da oni nisu radili poslove nadzora u proteklih godinu dana u Zagrebu, odgovorili su da je "na području Zagreba građevinska inspekcija tijekom 2020. zaprimila 763 prijave nezakonitog građenja, a obavili su 741 inspekcijski nadzor te donijeli 230 rješenja i podnijeli 57 optužnih prijedloga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:26