PUTNICI RAZOČARANI

KAOS U ŽELJEZNICAMA Otkazano čak 39 vlakova, a HŽ poručio: Budite strpljivi

Bijeli štrajk strojovođa najviše pogađa najprometnije, prigradske linije
 Elvir Tabaković/Cropix

Nekoliko stotina putnika jučer je na Glavnom željezničkom kolodvoru uzaludno spajalo razne linije vlakova kako bi se vratiti kućama zbog otkazanih prigradskih vlakova. Informacije su skupljali gdje su stigli, najviše iz medija koji su izvještavali na kojim su linijama otkazani vlakovi. Ogorčeni su nedostatkom informacija za koje uglavnom krive zaposlene na kolodvoru. Tri studentice Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću zbog otkazanog prigradskog vlaka jedva su došle do Zagreba.

- Saznale smo da nemamo vlaka pa smo se vratile do veleučilišta otkud nas je profesorica ljubazno odlučila prevesti do kolodvora u Zagrebu. Znale smo da će biti otkazano nekoliko vlakova, no u Zaprešiću na kolodvoru nam nisu znali odgovoriti koliko ćemo čekati na sljedećeg - rekla nam je Nina Žan.

Nema ni autobusa

Slično nam je ispričala i putnica Maja Zupančić iz Siska, a koju najviše smeta što je kupila mjesečnu kartu za vlak, a sad mora autobusom.

- Sutra ujutro moram na vlak u 6 sati kako bi na vrijeme stigla na posao u Zagrebu, na prozoru informacija mi nisu znali reći hoće li vlak normalno voziti ili će biti otkazan - tvrdi Maja.

Tijekom jučerašnjeg dana u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba otkazano je ukupno 12 vlakova od čega je šest otkazano na dijelu relacije, primjerice, vlak na relaciji Dugo Selo - Zagreb - Savski Marof bio je otkazan na relaciji Zagreb GK - Savski Marof. U gradsko-prigradskom prometu dnevno vozi 98 vlakova, što znači da je jučer otkazano oko 12% vlakova. S obzirom na to da je dio vlakova otkazan tijekom jutarnjih gužvi, jasno je da velik broj ljudi nije uspio stići na svoja radna mjesta. U HŽ Putničkom prijevozu kažu da ne mogu utvrditi točan broj putnika koji su oštećeni tom situacijom s obzirom na to da u gradsko-prigradskom prijevozu nakon otkazanih vlakova između 10 i 20 minuta vozi drugi vlak, a putnici mogu koristiti i regionalne vlakove koji se prema voznom redu zaustavljaju u kolodvorima i stajalištima gradsko-prigradskih vlakova. Iz istog se razloga gradsko-prigradski vlakovi ne zamjenjuju autobusima.

Nastavak štrajka

Na pitanje kakvo stanje putnici mogu očekivati danas, službenica na informacijama nije imala odgovor.

- Nemam popis. Autobusa umjesto prigradskih vlakova nema, a morat ćete se strpjeti i vidjeti kako ćete dalje - rekla nam je ona. Autobusnim prijevozom jučer je zamijenjeno 27 vlakova. Od 27 vlakova 7 je otkazano zbog kvarova dok ih je 20 otkazano zbog nedostatka strojnog osoblja. Dalibor Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa, naglašava kako strojovođe i dalje u skladu s kolektivnim ugovorom odbijaju raditi prekovremeno u svoje slobodno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 20:18