24. i 31.3.

Joško Klisović: ‘U ožujku će se održati dvije sjednice Gradske skupštine‘

U četvrtak istječe rok od 30 dana u kojemu Skupština treba prihvatiti ostavku potpredsjednika Igora Peternela...

Joško Klisović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) najavio je u ponedjeljak da će se ožujku održati dvije skupštinske sjednice te da će se, zbog usklađivanja sa zakonima, ići u izmjene skupštinskog statuta i poslovnika, uz široku raspravu s klubovima zastupnika.

Sjednice Skupštine održat će se 24. i 31. ožujka jer u četvrtak istječe rok od 30 dana u kojemu Skupština treba prihvatiti ostavku potpredsjednika Igora Peternela, objasnio je Klisović na konferenciji za novinare podsjetivši da je Peternel dao ostavku 24. veljače.

image

Igor Peternel

Tomislav Kristo/Cropix

Najavio je i kako će se unutar Skupštine pokrenuti razgovori o izmjeni statuta i poslovnika Skupštine, kao bi se ti akti uskladili sa zakonom, ali i reformom Gradske uprave te kako bi omogućili učinkovitiji rad zastupnika.

"Pokušat ćemo kroz izmjene poslovnika omogućiti učinkovitiji rad gradskih zastupnika”, rekao je i dodao da se radi o nizu promjena koje još nisu dogovorene, a da će svi klubovi biti pozvani dati svoje prijedloge.

"Bila bi idealna situacija i scenarij da se zajednički uskladimo kako bi imali poslovnik koji će biti osnova za učinkovito vođenje sjednica i kako bi se minimalizirala zloupotreba rada u vijećnici”, rekao je Klisović.

Na pitanje hoće li se izmjene dotaknuti trajanjem i korištenjem stanki u zasjedanju, zbog kojih sjednice Skupštine često traju cijeli dan, Klisović je odgovorio da će stanke tijekom zasjedanja i dalje ostati, jer su to legitimni instrumenti klubova zastupnika pomoću kojega se zastupnici međusobno konzultiraju. No, dodao je da bi se moglo razgovarati o broju i trajanju tih stanki.

Gradska zastupnica Dina Vasić (SDP) podsjetila je da gradski zastupnici i dalje čekaju odgovor na njihov zaključak o uspostavi gradske Riznice, koji je skupština prihvatila u prosincu ove godine.

image

Dina Vasić

Ronald Gorsic /cropix

"Riznica je preduvjet transparentnosti gradskog poslovanja”, istaknula je Vasić te podsjetila kako trenutno u gradu postoji nekoliko informacijskih sustava kojima se bilježi tok novca unutar grada, a da ti sustavi nisu usklađeni.

"Očekujemo da će Tomašević poduzeti sve korake kako bi objedinio ove sustave te konačno uveo sustav riznice”, poručila je Vasić.

Gradski zastupnik Renato Petek (SDP) osvrnuo se na stanje u ZET-u istaknuvši da SDP, kao koalicijski partner, želi vidjeti napredak u toj tvrtki – žele novi plan razvoja i program rješavanja problema.

Najavljeno je i kako će se u Čučerju ići u gradnju nove zgrade Mjesnog odbora za stanovnike te četvrti, nakon što je stari objekt srušen zbog oštećenja, zbog čega su tamošnji stanovnici ostali bez prostora za brojna društvena događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:12