NIJE NA LISTI

Izvor iz SDP-a: ‘Marasa smo zvali deset puta, nije se javio‘; Maras: ‘To nije istina!‘

Maras je, tvrdi izvor Jutarnjeg, preko treće osobe poručio da će razgovarati tek ako mu se bude jamčilo peto mjesto na listi
 Bruno Konjevic/Cropix

Na SDP-ovoj listi kandidata za Skupštinu Grada Zagreba neće se naći ime Gordana Marasa koji je do raspuštanja vodstva organizacije bio predsjednik zagrebačkog SDP-a čije, a raspušteno vodstvo ga je željelo kandidirati za gradonačelnika glavnog grada.

Vijest je neočekivana budući da je Maras podržavao predsjednika stranke Peđu Grbina na unutarstranačkim izborima i jer je javno podržao gradonačelničku kandidaturu Joška Klisovića. O tome što se dogodilo i kako to da se za Marasa nije našlo mjesta na listi u SDP-u ima više verzija (ovisno s kime se razgovara), a u priči se provlači ime Ivana Račana, člana Predsjedništva SDP-a i člana izbornog stožera Joška Klisovića.

Jedan naš sugovornik iz zagrebačkog SDP-a kaže kako je Račan najmanje deset puta zvao Marasa s namjerom da ga pozove da se uključi u pripreme za izbore i kampanju, ali da mu se Maras ni jednom nije javio. Isti taj sugovornik tvrdi da je Maras preko treće osobe poručio da će razgovarati tek ako mu se bude jamčilo peto mjesto na listi.

Marasova strana pak tvrdi da su to neistine. Pojašnjava kako između Račana i Marasa postoji povijest odnosa koji je počeo s prijateljstvom, a nije tako završio, ali da to nije presudno. - U ovoj situaciji Marasovi sugovornici mogu biti samo povjerenik za Zagreb, a to je Davor Terzić, kandidat za gradonačelnika Joško Klisović i predsjednik stranke Peđa Grbin. Od svih njih, s Marasom je razgovarao jedino Klisović koji mu je kazao da će razgovarati s Grbinom oko njegovog stavljanja na listu. Nakon toga mu se više nije javio - kaže izvor blizak Marasu i navodi kako je netočno da ga je Račan zvao desetak puta.

Marasova strana oštro opovrgava i tvrdnje da je uvjetovao suradnju petim mjestom na listi i tvrdi da je Maras bio spreman na bilo koje mjesto na listi za Skupštinu.

S treće strane ima i onih SDP-ovaca koji smatraju da Maras nije zaslužio biti na listi zato jer kao predsjednik Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu nije učinio ništa da stranku pripremi za izbore. Ovaj sugovornik kaže da iza Marasa nije ostao ni jedan dokument koji bi bio osnova, bilo programska, bilo organizacijska za provođenje izbora i kampanju.

U SDP-u kažu da o imenima i poretku na listi odluku nisu donosili ni Klisović, ni Račan, kao ni predsjednik Stožera Igor Dragovan.

Kako se bliži datum lokalnih izbora, u SDP-u vlada sve veća nervoza, i to na svim razinama. "Probudila" se stranačka struja koja ne podržava Grbina i podiže glas tražeći svoje mjesto na predstojećim izborima. Gleda se na svako mjesto i ime koje će se naći na izbornim listama, ali jednako tako i svaka pozicija unutar stranke. Tako je bilo i na sjednici Glavnog odbora prije nekoliko dana kada se nije prišlo izmjeni Statuta SDP-a da bi se kooptirala tri člana Glavnog odbora čime bi se nadomjestili oni koji su izašli iz stranke. Dobili smo tumačenja kako je Grbin tu točku skinuo s dnevnog reda da bi izbjegao prebrojavanja, a onda je stiglo drugo tumačenje da ju nije ni mogao staviti na dnevni red budući da je od 103 člana na sjednici bilo njih 72, a za odluku o izmjeni Statuta je potrebna dvotrećinska većina - dakle da nije imao kvorum.

Kada je riječ o Zagrebu, nositelj liste za Skupštinu bit će gradonačelnički kandidat Joško Klisović, iza njega kandidati za zamjenika, Dina Vasić i Renato Petek. U prvih deset će biti Davorka Moslavec, Tanja Đaković, Ivan Račan, epidemiolog Branko Kolarić... Povjerenik za Zagreb, Davor Terzić se pozicionirao na zadnje mjesto na listi.

Maras: Anonimni izvori tjeraju lisicu, a istjerat će medvjeda

Gordan Maras oglasio se na svom Facebooku i poručio da se mora očitovati o objavljenim navodima. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- S obzirom da anonimni SDP izvori "tjeraju lisicu, a istjerat će medvjeda", o ovim navodima se moram očitovati.

Sve u tekstu napisano što su rekli izvori iz SDP-a je neistina. Ivan Račan me zvao dva puta u jednom danu nekoliko tjedana nakon raspuštanja GO Zagreb. Nisam mu se javio zbog okolnosti o kojoj ovdje neću pisati, a ide njemu na sramotu. Za one koji znaju o čemu se radi. Šifra je "screenshot". To je bilo prije dva mjeseca od tada ništa.

Također, on ne vodi stranku niti na državnoj, niti na gradskoj razini.

Tu dolazimo do druge bitne stvari. Ukoliko ima volje ima i načina.
Predsjednik SDP-a i povjerenik SDP-a za Zagreb me nisu niti jednom nazvali od raspuštanja organizacije. Teklić im za mene ne treba.
Nakon što sam mu javno dao podršku javio mi se Joško Klisović, zahvalio i rekao da će razgovarati sa predsjednikom SDP-a da se angažiram u kampanji. Navodno je razgovarao ali se povratno nije javio. Valjda smo prejaki i ne treba im moja pomoć.

Javno sam se stavio na raspolaganje stranci za ove izbore i nisam uvjetovao nikakvo mjesto. Iza mene je ostao program pripremljen za izbore koji na žalost nikad nije vidio svjetlo dana te vrijedni sdp-ovci i sdp-ovke koji će na kraju iznijeti ove izbore i koji nisu zaslužili da se prema njima ovako odnosi.

Nisam to zaslužio niti ja.

Ovakav rad odnosno nedostatak hrabrosti da se javno kaže ova laž, nego ju se pušta ispod žita novinarki da bi se mene pokazalo u lošem svjetlu, u rezultatu će se na žalost pokazati na izborima u Zagrebu.

Do tada se više radi drugih kolega u stranci neću oglašavati jer im puštanjem ovakvih članaka iz SDP-a rade ogromnu štetu.
Vi me najbolje poznate i znate da SDP-u želim najbolje, tako sam htio i ovog puta, ali odgovorni nisu htjeli.

Za SDP bi dao i "krvi" ukoliko treba te ne razumijem ljude koji nemaju niti malo emocija prema svojim članovima, napisao je Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:19