VAŽNO PITANJE

Izborni akteri otkrili svoje ljetne planove sa zakonom o obnovi Zagreba nakon potresa

U emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘ gosti su jutros raspravljali o obnovi Zagreba nakon potresa i zakonu o obnovi grada
U mreži Prvog
 Hrt

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' gosti su jutros raspravljali o obnovi Zagreba nakon potresa i zakonu o obnovi grada.

- Pročitala sam jučer sve komentare i sve s čime smo se susreli i u izradi zakona se sada nabolje vidjelo i kroz javnu raspravu da zapravo postoji nekoliko koncepcija oko obnove grada. U iduća dva tjedna iskoristit ćemo vrijeme da ugradimo sve primjedbe koje se mogu uvažiti, a isto tako i da konzultiramo sve koji su se javili s primjedbama. Naravno, tu je ključna i komunikacija s gradom Zagrebom, tako da bi zakon bio pripremljen da se može pustiti u proceduru odmah kada Sabor bude konstituiran. To je plan, rekla je Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a upitana što će HDZ, ako osvoji vlast, s nacrtom zakona o obnovi Zagreba na koji je pristiglo 350 primjedbi u javnoj raspravi.

- Ono što mogu reći u ime Restart koalicije, ili u svoje osobno, nikad nije dobro kad krećete ispočetka. Nije dobro reći da oni što su napravili prije vas da ne valja ništa i da krećete ispočetka. Ono što karakterizira ovaj zakon - treba biti na drugačiji način. Da je zakon bio gotov u prvih mjesec dana onda je on mogao odgovoriti na hitne intervencije. Ovo je sad zakon koji treba posložiti drugačije, on mora odgovoriti na potrebe obnove Zagreba. Neke stvari ćemo napraviti drugačije, ono što mislimo da je dobro ćemo ostaviti, ono što mislimo da nije dobro - nije. Ovisno o tome kakav će biti rezultat te analize ocijenit ćemo kada dobijemo vlast, a ja sam sigurna da ćemo je dobiti. Možda ćemo još ponoviti javnu raspravu 15 dana i razgovarati sa svim dionicima te definirati tijelo koje će se time baviti na razini države i krenuti u jedan ozbiljan posao koji čeka grad Zagreb, rekla je Anka Mrak Taritaš iz Restart koalicije.

- Sudjelovali smo od prvog dana u izradi zakona. Nažalost, kao grad Zagreb smo izostavljeni u jednom dobrom dijelu izrade samog zakona. Žalosti što nam građani još nisu u svojim domovima i što je zakon poslužio kao nekakav predizborni adut i u cijeloj priči je zauzeo neko mjesto koje samo po sebi ne bi trebao. Potrebno je napraviti što kvalitetniji zakon, nije bitna sad više brzina, jer smo hitne intervente mjere poduzeli. Grad Zagreb je angažmanom u tri mjeseca uklonio preko 7000 dimnjaka, zabatnih zidova, počeo dijeliti gradske stanove. Zakon treba uputiti na prvu sjednicu Sabora i hladnih glava slušajući struku i javnost koja se obratila u javnoj raspravi i to je ključno, rekao je Ivica Rovis iz Stranke rada i solidarnosti MB 365 na pitanje što bi s prijedlogom zakona o obnovi grada Zagreba.

- Mi smo u javnoj raspravi kao platforma Možemo! poslali komentar zakone i načelne i pojedinačne. Lomimo se između toga može li se ovaj zakon mijenjati amandmanima. To ovisi o analizi koju će Vlada na odlasku napraviti u iduća dva tjedna na temelju komentara u javnoj raspravi. Ovisno o tome kakva će biti nova verzija zakona vidjet ćemo želi li se popraviti ili ići s novim. Inzistiramo na tome da krenemo raspravljati u Saboru o zakonu tijekom ljeta. Ne mislimo da treba zakon donijeti pošto-poto u dva tri dana, potrebna je kvalitetna saborska rasprava u dva čitanja pa makar i cijelo ljeto. Definitivno mislimo da ne možemo čekati sa zakonom do kraja godine, no treba vremena za kvalitetnu raspravu, rekao je Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijeve koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:40