LOKALNI IZBORI

Ivan Račan o utrci za gradonačelnika u Zagrebu: ‘Klisović je sušta suprotnost Bandiću...‘

‘Klisović može podestiti gradske urede tako da gradonačelnik ne mora glumiti da se bez njega ne može postaviti novi semafor‘
Ivan Račan
 Marko Todorov/Cropix

O stanju u SDP-u uoči lokalnih izbora govorio je u emisiji Newsroom N1 televizije Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a.

Osvrnuo se na Joška Klisovića kao kandidata SDP-a za gradonačelnika Zagreba.

- Bio je vrlo aktivan u savjetima gradske organizacije Zagreb. Izbor na njega je pao zato što je htio, bio je spreman i stranka je odlučila da ga stranka u to gurne, kaže Račan i odgovara na pitanje je li to bilo liderstvo Peđe Grbina ili hazarderski potez.

- Pokazao je time hrabrost i odlučnost u trenutku u kojem mnogi smatraju da nije bilo vremena za napraviti takav potez. Gradska organizacija u Zagrebu nije funkcionirala, nije donosila sjednice, odluke…, rekao je.

Klisovića, kaže Račan, neće uspoređivati s ostalim kandidatima za gradonačelnika Zagreba, već s aktualnim gradonačelnikom.

- Vidim da je Joško Klisović sušta suprotnost Bandiću koji svoje mandate obilježava govoreći da on nije Batman, a trči okolo i ponaša se kao Batman, sam rješavajući ono što bi grad morao rješavati. Ne mora gradonačelnik sam crtati gdje se crtaju zebre, postavljaju semafori, pokazivati gdje se kopaju temelji… Klisović može podestiti gradske urede tako da gradonačelnik ne mora glumiti da se bez njega ne može postaviti novi semafor ili nova zebra na ulicu, rekao je Račan.

Osvrnuo se i na Tomislava Tomaševića kao kandidata. Ističe da će on i Klisović biti jedini ozbiljni kandidati od centra prema lijevo.

- Bili smo vrlo blizu dogovoru oko ujedinjene opozicije. Klisović ipak ima nešto više životnog i radnog iskustva od njega. Kako sada stvari stoje, Klisović i Tomašević bit će jedini ozbiljni kandidati od centra prema lijevo. Od centra prema desno već sad se vidi da se stvara gužva. Pitanje je koliko će uopće verbalnih sukoba biti. Rekao sam, ovisno o kretanju možda dođe i između Možemo! i SDP-a. Možda do toga niti ne dođe. Primaran interes svim biračima od centra prema lijevo je promjena vlasti u Zagrebu, rekao je Račan za N1 i dodao da će ovo biti najnepredvidljiviji izbori u Zagrebu od 1990. godine. Moguće je, smatra Račan, da Bandić uđe u drugi krug.

- Kao SDP-ovac vidim da može završiti u širokom krugu između 5 i 35 posto, čak i tako da mu građani kažu: ‘Milane, što si napravio, napravio si…', kaže Račan i na kraju zaključuje:

- SDP može biti i većinski i manjinski partner, ali moramo skupa s Možemo! obaviti tu smjenu u Zagrebu tako da skoro na svaki mogući način bude drugačije nego sada, rekao je Ivan Račan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:36