RESTRUKTURIRANJE

Holding sprema otkaze: Već postoji popis, na njemu su radnici od razine voditelja odjela do razine čistačice

Točno u lipu izračunat je i iznos otpremnina za te radnike i sve to dan prije Stare godine

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo/Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Direktor zagrebačkog GSKG-a Marko Šarić pokrenuo je postupak savjetovanja vezanog za otkaze 42 radnika unutar GSKG-a koji bi trebali uslijediti u narednom razdoblju od 90 dana. Već postoji razrađeni popis tko bi trebao dobiti otkaz, a na njemu su radnici od razine voditelja odjela do razine čistačice. Točno u lipu izračunat je i iznos otpremnina za te radnike i sve to dan prije Stare godine.

RTL.hr je na uvid dobio dokument odluke direktora Šarića i odluka je službeno nazvana „Odluka o pokretanju postupka reorganizacije i optimizacije korporativnih funkcija, postupka savjetovanja u vezi kolektivnog viška te s tim povezanoj rezervaciji sredstava".

U toj odluci navodi se da je „radi održivosti poslovanja Društva i cijele Grupe Zagrebački holding, nužno poduzeti mjere organizacijskog, financijskog i operativnog restrukturiranja, a sve kako bi se smanjili, odnosno spriječili daljnji gubici te poboljšala učinkovitost poslovanja".

Prevedeno - smatraju da u GSKG-u žele otpustiti radnike kako bi sredili financije.

Navodi se da imaju potencijalni višak od četiri izvršitelja na poslovima financija i računovodstva, potom višak od 17 radnika na općim poslovima, te višak od 21 radnika na poslovima naplate.

U dokumentu podebljanim slovima navodi se kako se pokreće službeni postupak savjetovanja radi postizanja sporazuma u svrhu otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom radnika koji bi bili utvrđeni viškom. Također u dokumentu piše kako će se osigurati sredstva radi ispunjenja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, a to se zapravo odnosi na otpremnine te naknade plaća za vrijeme trajanja otkaznih rokova.

Iako tek ulaze u pregovore savjetovanja, odnosno pregovore sa sindikatima, već su izračunali točan iznos otpremnima i naknada za rad u otkaznom roku u iznosu od 2.428.526,61 kunu.

Zanimljivo je da se ovim dokumentom utvrđuje da se tek ide u savjetovanje o otkazima i višku radnika pa se po toj logici još ne zna koliko će otkaza zapravo biti, ipak su već u lipu izračunali koliko bi se trebalo dati za otpremnine i spomenute naknade.

Iz dobro upućenih izvora RTL doznaje da se već znaju imena ljudi koji bi trebali dobiti otkaz u roku od 90 dana jer se u istom dokumentu navode pojedina radna mjesta na kojima je višak radnika, ali uz ta radna mjesta već su navedene stručne spreme i staž. Takvi podaci uvijek se mogu vezati samo uz određena imena, dakle - već se zna tko će biti potencijalni višak.

U obrazloženju dokumenta navodi se kako je „do potrebe za smanjenjem troškova došlo zbog djelovanja različitih čimbenika poslovanja u odnosu na prihode i iskazanog gubitka u poslovanju u 2021. godini nakon pripajanja društva Zagrebačka stanogradnja d.o.o., te daljnjih gubitaka, te je utvrđeno kako je potrebno žurno postupiti prema ovoj Odluci te se stoga pokreću sve potrebne radnje i postupci, odnosno zakonske procedure i savjetovanja, a po čijem provođenju će se utvrditi konačni višak radnika, sve sukladno zakonskim kriterijima te preporukama socijalnih partnera koje je bilo moguće prihvatiti.

RTL doznaje da je ovo prvi dokument koji govori o višku radnika i otkazima koji slijede unutar jedne tvrtke u Zagrebačkom holdingu te da se vjerojatno radi o probnom balonu.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević početkom studenog sastao se s predstavnicima 19 sindikata tvrtki pod komunalnim gigantom Holdingom. Sastanak je uslijedio nakon što je Tomašević izvijestio o dugu Grada Zagreba od 8,2 milijarde kuna, a da polovica duga otpada na Holding. Na tom sastanku nisu govorili o konkretnim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:13