SKUPLJE NEGO RANIJE

Holding bez objašnjenja zašto je zbrinjavanje biootpada poskupjelo, na natječaj se javlja samo jedna tvrtka?

Lani je na natječaju za taj posao grupa ponuđača tonu biootpada zbrinjavala za ukupno 1100 kuna, gotovo trećinu manje nego što je sada
 Darko Tomaš/Cropix

Nakon što je Jutarnji list objavio u subotu da Zagrebački holding raspisuje natječaj vrijedan 36,5 milijuna kuna za zbrinjavanje biootpada, a prema troškovniku ispada da sada procjenjuju tu uslugu skupljom nego što je ona bila za vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, zatražili smo od Holdinga konkretno objašnjenje.

Točnije, tražili smo da nam dostave sve stavke, to jest sve što se mora obaviti prilikom prikupljanja i zbrinjavanja organskog otpada, kao i pripadajuće cijene tih radnji, a koje daju konačnu cifru od 1620 kuna po toni zbrinutog biootpada, kako je u natječaju navedeno.

Podsjetimo, lani je na natječaju za isti taj posao grupa najpovoljnijih ponuđača iz grupacije BIOEN tonu biootpada zbrinjavala za ukupno 1100 kuna, gotovo trećinu manje nego što je sada u natječaju procijenjeno, a čak je i najskuplji ponuđač tada, tvrtka Ce-za-r, dio CIOS Grupe poduzetnika Petra Pripuza, to ponudila obavljati za nižu cijenu - 1580 kuna.

Ponuđena cijena

Iako smo od Holdinga tražili točne brojke, oni to ni nakon dva dana nisu učinili, bez konkretnog objašnjenja. Navode tek načelno da je riječ "o procijenjenoj cijeni koja se temelji na maksimalnoj vrijednosti svih poslova, a obično su ponude koje pristignu nešto povoljnije".

- U troškovniku za okvirni sporazum navedena je okvirna količina otpada za razdoblje od jedne godine. Za navedeno razdoblje Zagrebački holding, podružnica Čistoća, predvidio je procijenjenu vrijednost od 36,5 milijuna kuna, a stvarno ponuđena cijena znat će se u postupku otvaranja ponuda za okvirni sporazum - odgovaraju.

Kažu tako da će se i nakon sklopljenog okvirnog sporazuma sklapati pojedinačni ugovori, ovisno o potrebi podružnice, te će se definirati točna količina otpada koja se ugovara, kao i ponuđena cijena zbrinjavanja otpada. Inače, okvirna količina zbrinutog otpada predviđena ugovorom, kako stoji u troškovniku, trebala bi biti oko 22.500 tona godišnje. U Zagrebu se, pak, prema podacima Čistoće, prikupi oko 26.000 tona biootpada godišnje, što je u prosjeku oko 2000 tona mjesečno.

- Ovo je otvoreni postupak javne nabave, što znači da se svaki poslovni subjekt u Hrvatskoj može javiti na njega ako vjeruje da ispunjava uvjete natječaja. Procijenjena vrijednost nabave temelji se na maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti bez PDV-a svih ugovora koji se predviđaju sklopiti na temelju okvirnog sporazuma - odgovaraju iz Holdinga.

Dodaju također "da više zainteresiranih poslovnih subjekata najčešće osigurava natjecateljsko ozračje koje osigurava povoljniju financijsku opciju, u ovom slučaju nižu cijenu zbrinjavanja, svakako nižu od procijenjene vrijednosti nabave".

Revizija ugovora

Međutim, kako smo već pisali, čini se zasad da će za ovaj osjetljivi posao zbrinjavanja biootpada, koji u Hrvatskoj može raditi tek šačica tvrtki, svoju ponudu poslati tek jedna tvrtka, tvrtka Ce-za-r, dio Pripuzove CIOS Grupe, kako su nam potvrdili.

Mala je vjerojatnost da će svoju ponudu slati tvrtka koja je lani dobila posao, grupacija BIOEN u vlasništvu Rusa Olega Maksimova i Artema Kazina, jer im je, zbog nedostatka potrebnih dozvola, Državni inspektorat izrekao zabranu zbrinjavanja biootpada. Lani je, podsjetimo, nakon što su Rusi iz BIOEN-a, čija je ponuda bila najjeftinija, dobili zabranu zbrinjavanja otpada, taj posao pao na Pripuzovu tvrtku, ali on se iz posla iznenada povukao.

Sada, čini se, usprkos tome što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljivao reviziju svih ugovora s CIOS-om, Pripuz ima puno bolju pregovaračku poziciju.

Traži se i tvrtka za održavanje Jakuševca

Uz posao biootpada, čeka se i još jedan lukrativan novi natječaj Zagrebačkog holdinga. Onaj za posao “Građenja, održavanja i upravljanja podsustavima odlagališta otpada Jakuševec” koji bi trebao biti raspisan u prosincu.

Riječ je poslu od čak 250 milijuna kuna, a njega je dosad obavljao Pripuzov CIOS i tvrtka Tigra Milana Penave, inače kuma pokojnog Milana Bandića koji se, među ostalim, proslavio poslovima gradnje ZET-ove kućice koja je koštala 5000 eura po četvornom metru i tzv. “zlatnih javnih WC-a” koji su koštali 1,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:21