SVJETSKI DAN ŠUMA

Gradonačelnik Tomašević: ‘Cilj je za 20 posto povećati broj stabala u Zagrebu‘

Tomislav Tomašević je u parku Maksimir sudjelovao u akciji sadnje stabala
 Ranko Suvar/Cropix

U povodu Svjetskog dana šuma, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je u parku Maksimir sudjelovao u akciji sadnje stabala poručivši da je cilj i ambicija gradske vlasti povećati broj drveća u zagrebačkim parkovima i perivojima za 20 posto .

"Već smo krenuli ove godine puno jače nego prošle pa vjerujem da ćemo do kraja mandata ostvariti taj cilj", izjavio je Tomašević sudjelujući u provedbi projekta “Sadnje mladih stabala autohtonih vrsta drveća na prvi dan proljeća”.

image
Ranko Suvar/Cropix

Akcija se održava u organizaciji Javne ustanove Maksimir u suradnji sa Šumarskim fakultetom, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

image

Nikolina Brnjac u društvu Tomislava Tomaševića

Ranko Suvar/Cropix

Uoči druge godišnjice zagrebačkog potresa, Tomašević je komentirao obnovu istaknuvši da nije zadovoljan.

Smatra da je Grad napravio sve što je mogao, osigurao je potrebna sredstva za obnovu, ali obnova privatnih zgrada nije u njegovoj ingerenciji.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Mi smo za taj dio osigurali čak 160 milijuna kuna, a skoro ništa nismo potrošili ove godine. Duplo više smo osigurali nego prošle godine i očekujem da to potrošimo, tj. da konačno krene obnova privatnih zgrada", poručio je.

Dotaknuo se rušenja zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, koja je postala simbol zagrebačkog potresa, rekavši da rušenje nije počelo po Zakonu o obnovi nego iz pretpostavke da je ona ugroza za građane.

image

Nikolina Brnjac

Ranko Suvar/Cropix

Dodao je kako je potres ogolio puno problema koji su se nagomilali u Zagrebu zadnjih desetljeća vezano uz imovinsko-pravne odnose i zakone koji definiraju što je odgovornost suvlasnika višestambenih zgrada.

"Nije bilo suglasnosti privatnih vlasnika nego je kroz aktivnosti Grada, a ponajprije Državnog inspektorata, počelo rušenje. Mislim da je to pokazatelj kako treba dalje", rekao je Tomašević pojasnivši da država i Zagreb trebaju djelovati zajednički kod procjene da ruševna zgrada predstavlja ugrozu za građane.

image

Tomislav Ćorić i gradonačelnik Tomislav Tomašević

Ranko Suvar/Cropix

Uz Tomaševića na sadnji stabala u Maksimiru bili su ministrica turizma Nikolina Brnjac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:46