DISKRIMINACIJA ŽENA

Grad Zagreb o slučaju Mirele Čavajde: ‘Izražavamo žaljenje, ovo je neprihvatljivo‘

Zakon se, nažalost, svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti, napisali su

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Slučaj Mirele Čavajde, čije je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, u četvrtak je na svom službenom Facebook profilu komentirao i Grad Zagreb. Njihov status u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević izražavaju žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njezina obitelj.

Slučaj gospođe Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb.

Zakon je jasan i nedvosmislen te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila je da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće.

Zakon se, nažalost, svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje.

S obzirom da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

Uslijed ozbiljnosti situacije i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svima uključenima u postupak i formirala povjerenstvo kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti.

Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom - napisali su na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:20