REVOLT

Gotovo 500 studenata bez doma jer još nema smještaja za građane čiji su stanovi stradali u potresu

Iako su nam iz Grada ranije rekli da će se do sredine rujna pronaći smještaj za sve građane u Cvjetnom, to obećanje izgleda sve neizglednije
 Davor Pongračić/Cropix

Studentski centar u Zagrebu objavio je jučer rezultate natječaja za smještaj studenata u studentske domove za sljedeću akademsku godinu. Popunjeno je 6300 mjesta, no studenti se nisu imali pravo prijaviti za sobe u I. i II. paviljonu u Studentskom domu Cvjetno naselje jer se u njima još nalaze Zagrepčani čije su nekretnine stradale u potresu prije skoro pet mjeseci.

Riječ je o 493 mjesta, a ta brojka izazvala je revolt među studentima. Naime, u Facebook grupi “ekipa s Cvjetnog” koja okuplja bivše i sadašnje stanare toga doma objavljen je status kojim se poziva na prosvjed jer veliki broj studenata nije dobio dom. U samo nekoliko sati objava je naišla na veliku podršku, a studenti su redom pisali da su spremni na prosvjed.

- Nije to u redu jer gotovo 500 studenata nije dobilo dom i sada mora tražiti alternativni smještaj. Iako svi pričaju da će se smještaj za žrtve potresa pronaći do rujna, sve mi se više čini da se to neće dogoditi - kaže nam Antonijo Marijić, autor spomenute objave, no istaknuo je kako sumnja da će se studenti uspjeti organizirati za prosvjed.

Mario Župan, savjetnik ravnatelja SC-a, rekao nam je pak da će, kad se isele građani, opet raspisati natječaj za mjesta u I. i II. paviljonu, i to s nižim bodovnim pragom.

Trajno rješenje

Građani u Cvjetnom isto tako žele što prije napustiti studentski dom. U ovom trenutku je u I. i II. paviljonu 289 Zagrepčana koji apeliraju na Vladu i Grad da što prije riješe pitanje alternativnog smještaja, no napominju da se neće iseliti iz doma sve dok ne dobiju trajno rješenje.

- Želimo pismena rješenja na koja može postojati i pravo žalbe. Političari moraju razumjeti da mi nismo vreće krumpira nego ljudi s pravima i tako se prema nama moraju odnositi - rekao je Marko Bonifačić, jedan od građana smještenih u Cvjetnom.

image
Marko Bonifačić
Davor Pongračić/Cropix

Konačno rješenje, pak, još nije na stolu. Grad i predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine već dva tjedna održavaju sastanke na kojima pokušavaju postići dogovor o smještaju preostalih građana u Cvjetnom.

Jedno od rješenja je da se raspiše novi javni poziv za plaćanje najamnine, ali s prilagođenim uvjetima kako bi se mogli prijaviti i građani čije su nekretnine dobile žutu oznaku oštećenja. Razmišlja se i o tome da se dio starijih građana smjesti u staračke domove.

Ipak, stanari Cvjetnog su vrlo skeptični prema tim rješenjima. Lucija Lovrić nam je kazala da je namjeravala prihvatiti opciju odlaska u starački dom, no navodi da su je odbili jer nije socijalni slučaj te ističe da su joj rekli kako bi, i da dobije mjesto, u domu mogla ostati samo pola godine.

image
Lucija Lovrić
Davor Pongracčić/Cropix

- Opće je poznato da nema mjesta u gradskim domovima pa ne znam zašto nam nude tu opciju. Neće nas valjda staviti nekom drugom u krevet - pita se Lovrić.

Na problem oko smještaja u starački dom naišla je i Silvija Bedeničar koja u Cvjetnom živi s roditeljima i djetetom. Njenim roditeljima je ponuđena opcija smještaja u starački dom, no iz nadležnih službi joj nisu znali odgovoriti gdje će zbrinuti nju i sina. Takav problem ima i Stana Jelinić koja u Cvjetnom živi s 28-godišnjom kćerkom.

Vrijeme istječe

- Mene će staviti u dom, a što s mojom kćeri. Ona neka onda ide pod most ili što - rekla je Jelinić.

Iako su nam iz Grada ranije rekli da će se do sredine rujna pronaći smještaj za sve građane u Cvjetnom, to obećanje izgleda sve neizglednije jer za dva tjedna kreće useljavanje studenata, a još nije ponuđeno konačno rješenje.

Zagrepčani se žale: Država kasni s plaćanjem najamnine

Jedno od mogućih rješenja za građane u Cvjetnom jest raspisivanje novog javnog poziva za financiranje najamnine s prilagođenim uvjetima. Ipak, stanari iz centra Zagreba imaju sumnje prema tom modelu jer, kažu, ima i on svojih mana.

Za početak, navode da je izuzetno teško pronaći stanodavca koji želi potpisati ugovor s državom, a dio stanara koji su već dobili pozitivna rješenja od prvog javnog poziva nam se požalio da država kasni u plaćanju najamnine.

Da su situacije s kašnjenjem moguće potvrdili su nam i u nadležnom Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Za pojedine ugovore za koje je početak najma ugovoren, primjerice, u svibnju ili lipnju, a sva dokumentacija je prikupljena i obrađena u srpnju, Republika Hrvatska mogla je izvršiti isplatu tek u trenutku donošenja rješenja.

Također, treba uzeti u obzir da se radi o velikom broju donesenih rješenja, te da se ona donose gotovo svakodnevno i da je ista potrebno obraditi i na temelju njih izvršiti isplatu. Iz tog razloga je moguće minimalno odstupanje od predviđenih datuma uplate - odgovorili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2022 14:21