GRAĐANI ZGROŽENI

Gomila smeća u centru Zagreba, iz vreća virili nalazi pacijenata, optužbe frcaju na sve strane!

Pronađeni su i dokumenti na kojima se nalaze povijesti bolesti pacijenata

Otpad u Gundulićevoj

 Damjan Tadić/Cropix/

Ovih dana u strogom centru Zagreba osvanula je hrpa crnih vreća za smeće u kojima se nalazi otpad koji je na prvi pogled djelovao kao medicinski. Ostavljene su nasred Gundulićeve ulice i zabrinjavale su građane i posjetitelje zagrebačkog Adventa. Na deklaraciji ambalaže pronađene u otpadu spomenuti su KBC Zagreb i Stomatološki fakultet u Zagrebu.

image

Medicinski otpad u Gundulicevoj 6

Damjan Tadic/Cropix

Iz Grada su nam odgovorili da se radi o nepropisno odloženom otpadu te da je nakon izvršenog očevida od strane komunalnog redarstva, u četvrtak u večernjim satima, otpad odvezla Čistoća. Kažu i kako će prema počiniteljima prekršaja biti izrečene kazne. Na pitanje koga su konkretno kaznili, zasad nismo dobili odgovor.

image

Medicinski otpad u Gundulicevoj 6

Damjan Tadic/Cropix

Fakultet i Klinika krive Čistoću ‘vreće više nisu stale u kontenjere‘

Kako u prostorima Stomatološkog fakulteta svoju djelatnost obavljaju i Stomatološki fakultet i Klinika za stomatologiju KBC-a Zagreb, briga o otpadu je podijeljena tako da Klinika odvaja i zbrinjava medicinski infektivni otpad, a Fakultet komunalni.

Iz Klinike za stomatologiju KBC-a za sve okrivljuju Čistoću. Naime, tvrde kako je došlo do problema s neodvozom komunalnog otpada tijekom više dana "zbog poznate situacije". Tvrde i da je komunalni otpad u kontejnerima više puta iznošen pred zgradu Fakulteta te da je više puta urgirano prema službama Čistoće da se odveze, što nije učinjeno. Kako tvrde, u vrećama se nalazio višak komunalnog otpada koji više nije stao u kontejnere. Napominju i kako u vrećama nije bio medicinski infektivni otpad jer se isti odvaja i skladišti u posebnom, osiguranom prostoru te se odvozi odvojeno i ne iznosi ispred zgrade Fakulteta.

U smeću pronađene povijesti bolesti pacijenata

Kako neslužbeno doznajemo, inspekcija je utvrdila da u vrećama nema infektivnog otpada. No pronađeni su dokumenti na kojima se nalaze povijesti bolesti pacijenata, čime se potencijalno krši Pravilniku o prikupljanju, obradi i zaštiti osobnih podataka KBC-a u Zagrebu. Naime, sve organizacijske jedinice dužne su, prilikom odlaganja dokumenata s osobnim podacima na otpad, organizirati i provesti adekvatno uništavanje istih. Iz Klinike za stomatologiju KBC-a rekli su nam kako će provjeriti tu infomaciju i povratno nam se javiti, što se nije dogodilo do objave ovog teksta.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva

Kontaktirali smo i Ministarstvo zdravstva iz kojeg su nam ekstenzivno objasnili tko je zadužen za zbrinjavanje medicinskog otpada. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sukladno članku 53. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, medicinski otpad smatra se posebnom kategorijom otpada, a način gospodarenja tom kategorijom otpada propisuje ministar gospodarstva i održivog razvoja Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom.

Prema Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom, medicinski otpad mora se na mjestu nastanka, odnosno u zdravstvenoj ustanovi skladištiti na propisan način te ga zdravstvena ustanova mora predati osobi koja ima dozvolu za gospodarenjem otpadom i to za sakupljanje i/ili obradu medicinskog otpada u Republici Hrvatskoj ili ga isporučiti na obradu izvan Republike Hrvatske ili ga obraditi samostalno ako raspolaže odgovarajućom opremom.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 2019. godine donio izmjene i dopune gore navedenog Pravilnika prema kojima zdravstvena ustanova za vlastiti uređaj za obradu vlastitog zaraznog medicinskog otpada ne treba dozvolu za gospodarenje otpadom upravo da bi se zdravstvenim ustanovama olakšao postupak sterilizacije zaraznog medicinskog otpada i nabava takvog uređaja.

U Republici Hrvatskoj sakupljanje i obradu zaraznog medicinskog otpada obavljaju tvrtke koje imaju dozvolu za gospodarenje tom vrstom otpada i imaju ugovorni odnos sa zdravstvenim ustanovama. Sakupljeni zarazni medicinski otpad se predobrađuje u uređajima za sterilizaciju i nakon toga konačno obrađuje kao neopasni otpad u odgovarajućem postrojenju u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske.

Ukoliko je zdravstvena ustanova sklopila ugovor za sakupljanje medicinskog otpada s pravnom osobom koja nije u mogućnosti svoje ugovorne obveze ispunjavati, dužna je medicinski otpad predati drugoj ovlaštenoj pravnoj osobi koja ima odgovarajuću dozvolu za gospodarenjem otpadom. U međuvremenu otpad se mora skladištiti na mjestu nastanka, odnosno u zdravstvenoj ustanovi.

Odgovornost svake zdravstvene ustanove ili druge ustanove je adekvatno zbrinuti medicinski otpad, dok je sam nadzor nad otpadom u nadležnosti inspekcije Državnog inspektorata", poručili su iz Ministarstva.

Tomašević: Odvoz je usporen zbog Jakuševca

O svemu se oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji tvrdi kako je, zbog sanacije odrona na Jakuševcu, na snazi usporen odvoz otpada. "Trenutno idu jedan po jedan kamion i to je usporilo proces odvoza, ali imamo plan i očekujem da će se kroz 10-ak dana stabilizirati”, rekao je i pojasnio kako se radi o dodatnim radovima na nasipu koji bi omogućili akciju više kamiona. Uz to je naglasio kako je odvoz otpada iz centra svakako prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:47