ZANEMARENI SRC

FOTO: USKORO REKONSTRUKCIJA ŠALATE Do iduće godine obnova malog bazena, zatvoreni bazen i sportska dvorana

Rukovoditelj Šalate procjenjuje da je za potpunu obnovu centra Šalata potrebno izdvojiti između 10 i 12 milijuna kuna
Zagreb, 100615.SRC Salata.Reportaza o stanju sportskog centra Salata.Na fotografiji: bazen.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED

Sportsko-rekreacijski centar Šalata, koji je nekad bio glavno okupljalište Zagrepčana, danas je u veoma lošem stanju, zapostavljen. Mali bazen već godinama čeka obnovu, pločice oko velikog bazena su izlizane, tribine propadaju, a raspada se i fasada objekta. Lokali na Šalati većinom su zatvoreni, a sadržaja gotovo da i nema. Svjesni su toga i u SRC-u Šalata i procjenjuju da je za potpunu sanaciju i rekonstrukciju sportsko-rekreacijskog centra potrebno između 10 i 12 milijuna kuna, a da je za neke projekte, poput gradnje zatvorenog bazena dimenzije 25 x 33 metra s tornjem za skokove u vodu te gradnje sportske multifunkcionalne dvorane, već pripremljena projektna dokumentacija. Zvonimir Perko, rukovoditelj SRC-a Šalata, ističe da im je cilj obnovom modernizirati objekt te tako poboljšati uvjete rada i korištenja sportskih objekata, odnosno poboljšati zaštitu na radu i energetsku učinkovitost. Početkom sljedeće godine trebala bi početi i obnova malog bazena, o čijem je katastrofalnom stanju Jutarnji list već pisao.

Mali bazen na Šalati. Napušten i derutan bazen ispred prostorija sportskog društva Medveščak (Srđan Vrančić / CROPIX)

Obnova bazena

- Mali bazen za obuku neplivača trebao bi biti obnovljen početkom sljedeće godine, a s postupkom nabave za izvođenje radova trebali bi početi sljedećih dana. Za taj projekt imamo izrađen troškovnik i planiran novac pa ga vodimo kao prioritetni zahvat - navodi Perko.

Osim plivanja, potrebno je osmisliti i dodatne sadržaje za posjetitelje kojih je danas malo. Nedostatak tih sadržaja, tvrde ugostitelji koji još djeluju u SRC-u Šalata, razlog je zašto više nema posjetitelja. - U najbolja vremena na Šalatu je dolazilo više od tisuću ljudi dnevno, danas ih se tijekom cijelog dana jedva izbroji stotinjak. Osim ljetnog bazena i nekoliko teniskih terena, ovdje ljeti gotovo da i nema sadržaja - tvrdi Danijel Bračun koji vodi kafić Pitch. U sklopu sportskog objekta još su samo četiri lokala, Hockey bar Champion, Time, Paviljonček i klupski prostor Sportskog kluba Medveščak.

Iako se mnogi građani bune da na Šalati više nema nogometnih turnira kao nekoć, vodstvo objekta s tim se ne slaže u potpunosti te navode da na Šalati ima dovoljno sadržaja.

Srđan Vrančić / CROPIX

Nedostatak sadržaja

- Nogometnog sadržaja nema u smislu većih nogometnih turnira, ali ove godine tradicionalno se održava malonogometni turnir studenata Katoličko-bogoslovnog fakulteta i turnir studenata Medicinskog fakulteta. SRC Šalata je po svojim programima i programu javnih potreba u sportu određen za mlađe dobne skupine te prednjačimo u programima za djecu i mladež, tako i organiziramo program dječjih vrtića u kojoj djecu obučavamo osnovnoj tehnici koturaljkanja dok Klizačko-koturaljkaški klub Medveščak tijekom cijele godine (osim zimi) održava školu rolanja vikendom - kaže Perko te navodi da nema interesa za rolanje građana, a ulaganja su prevelika. Da bi Šalata ponovo zasjala, potrebno je mnogo uložiti i raditi, a popis najpotrebnijih zahvata jako je dugačak.

Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED
Zagreb, 100615.SRC Salata.Reportaza o stanju sportskog centra Salata.Na fotografiji: klizaliste.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tribine na nogometnom terenu su dotrajale i propadaju, a raspada se i fasada (Tomislav Krišto / CROPIX)

Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED
Zagreb, 100615.SRC Salata.Reportaza o stanju sportskog centra Salata.Na fotografiji: tribina.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Krišto / CROPIX

Prioriteti

Kako navode u SRC-u Šalata, prijeko potrebna je rekonstrukcija starog bazena za obuku neplivača, sanacija tribina klizališta zapad, sanacija ravnog krova društvenog doma, sanacija ravnog krova dvonamjenskog skloništa, rekonstrukcija rasvjete klizališta, rekonstrukcija sustava automatskog upravljanja termoregulacije, ventilacije, centralnog grijanja i grijanja bazena, rekonstrukcija kompleksa otvorenih bazna - keramike, hidroizolacije, startnih blokova i sunčališta, sanacija tribina plivališta, rekonstrukcija sanitarnih propusnika i ugradnja automatskih tuševa na ulazu na plivalište, sanacija betonskih tribina centralnog teniskog terena, ispitivanje statike tribina klizalište, sanacija tribina klizališta, dobava i montaža novog toplovodnog kotla i plamenika, kapaciteta 2,2, MW - loženje plin i loživo ulje, dobava novog stroja za obradu leda te sanacija poda u filterskom postrojenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:18