TEROR U VRBANIĆEVOJ

FOTO: STANARI PROTIV HRANITELJICA MAČAKA 'Gađaju nas parizerom, uzurpirale su park, a sve smrdi po urinu'

 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - Stanari Vrbanićeve, Ulice Crvenog križa i Nodilove već godinama imaju problem s najezdom mačaka na dječjem igralištu iza zgrade. Dječji park postao je zapravo park za mačke jer dvije stanarke okolnih zgrada ne žele prestati hraniti mačke na dječjem igralištu, a na obližnjoj trafostanici napravile su ilegalne kućice. Zabrinuti stanari zbog ove situacije u nekoliko su se navrata žalili komunalnim redarima, gradskim vlastima i u jednom trenutku sve je bilo kako treba.

- Komunalni redar reagirao je na naše molbe i na njegov zahtjev igralište je očišćeno. Djelatnici Čistoće uklonili su pješčanik koji je godinama služio kao zahod za mačke te su uklonili nastambu za mačke koja se nalazila ispod prozora jedne od stanarki koje su igralište pretvorile u hranilište za mačke. Mačke su odvedene u Dumovec i sve je bilo mirno. No, nedavno su mačke vraćene, a gospođe su napravile nove kućice za njih, i to pokraj trafostanice. Zar ne znaju da je to opasno za sve stanare? Što ako se trafostanica zapali - pitaju se zabrinuti susjedi i pričaju nam kako su mačke vraćene na unatoč zabrani komunalnog redara.

Jutarnji je prije tri godine pisao o ovom problemu i gospođama koje su zbog mačaka u parku ozlijedile pudlicu Lucy i slomile joj tri rebra. Vlasnik kujice tužio je gospođe odgovorne za ozljedu njegove Lucy te je slučaj završio na sudu. Jedna od stanarki koje su napravile ilegalno hranilište za mačke nedavno se odselila, no problemi su se, tvrde u tom kvartu, nastavili.

- Sada je možda još i gore. Stanari kojima su automobili parkirani iza zgrade u strahu su da im ne doleti parizer u glavu, kojima gospođe redovito gađaju stanare s kojima su sukobu oko mačaka. Gospođe nerijetko zaljevaju uljem i mašću automobile onih s kojima su u zavadi oko mačaka - priča jedna stanarka.

Na njenu priču nadovezuje se drugi stanar, koji kaže kako su im mnogi savjetovali da jednostavno otruju te mačke, no to nikako ne dolazi u obzir. Kažu da i oni vole životinje, ali je red da djeca uživaju u igralištu, a ne da nitko ne može doći s djecom u park u strahu da dijete ne dobije neku bolest ili pojede mačji izmet.

- Znalo se dogoditi da djeca pronađu mačji izmet pa se s njime igraju. Zato danas više nitko ne ide u park, što je jako žalosno jer samo u našoj zgradi ima više od 30 djece, a nemaju se gdje igrati. Također, jedno je dijete dobilo osip nakon boravka u parku - ističe stanar.

Problem su i buhe. Samo zgrada u Vrbanićevoj platila je dvije tisuće kuna za deratizaciju buha oko zgrade, no problem se nije riješio. Mačke danas, osim na dječjem igralištu, borave u cijeloj Vrbanićevoj ulici. Stacioniraju se oko podrumskih prozora zgrada na kojima su za njih uredno ostavljene posudice s vodom i hranom.

- Kombinirkama su otvorile rešetke na prozorima kako bi mačke mogle obitavati u podrumu u hladnijim mjesecima. Podrumi su nam puni buha, a o automobilima da ne pričamo. Osim što se mačke znaju zavuči u motore i napraviti kvar, često obave i nuždu pa auti iznutra smrde po urinu. Također, gotovo svi naši auti su izgrebani jer se mačke igraju na njima - kaže jedan stanar.

Pokušali smo kontaktirati dvije gospođe koje hrane desetak mački na dječjem igralištu, no nisu nam se javljale do zaključenja ovog broja.

Stanari se svim snagama bore da se mačke ponovo presele u Dumovec ili na neku alternativnu lokaciju te da se napokon mogu s djecom igrati na dječjem igralištu iza zgrade u Vrbanićevoj. U rujnu trba početi uređenje parka u Vrbanićevoj, za što su odobrena sredstva, no stanari čekajuda gradske vlasti kojima su se obratili konačno riješe problem s mačkama na dječjem igralištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:08