15.000 VJERNIKA

FOTO: 'POKUCALI SU MI NA VRATA, A JA SAM IH RADO PRIMILA' U Areni održano masovno krštenje Jehovinih svjedoka!

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Čim smo stigli, na naše pitanje gdje je pravi ulaz nekoliko redara pozvalo je nadležne. Sve moraju imati pod kontrolom. Došli su uredno i pristojno odjeveni u odjelima i toplo nas dočekali te uputili u dvoranu. Sve vrijeme bili su uz nas. Nisu nas gubili iz vida ni na putu do prostorije u kojoj su bili smješteni organizatori. Ponudili su nas čašom vode i objasnili što će se u ova dva dana događati u Areni.

Zagreb ispunio uvjete

Prijepodne na Laništu jučer nije uopće izgledalo kao da se u najvećoj zagrebačkoj dvorani održava Međunarodni kongres na kojem sudjeluje čak 15.000 ljudi. Riječ je o Jehovinim svjedocima, a pristigli su sa svih krajeva svijeta. Na parkiralištu je bilo desetak autobusa, ali bez pretjerane gužve. Svi su, naime, bili prisutni na predavanju “Postupajmo po uzoru na Isusa - ustrajno molimo, tražimo i kucajmo”, koje se prijepodne održavalo.

Na međunarodnom kongresu u Zagrebu 15.000 Jehovinih svjedoka

Naši vodiči kroz kongres bili su Mile Glavaš, pomoćnik Odijela odnosa s javnošću, te Marinko Hojski, član Odbora kongresa.

- Od 15 gradova, koliko se kandidiralo, Zagreb je izabran kao jedan od 7 gradova u kojima će se održavati kongresi. Za to je bilo potrebno ispuniti određene uvjete, odnosno odgovarajuće smještajne kapacitete te dvoranu - istaknuo je Glavaš.

Kako kaže, Grad Zagreb i Turistička zajednica uvelike su pomogle u organizacijskm dijelu, te su podržale skup s promotivnim materijalima, a sudionicima su donirali Zagreb Card, odnosno besplatan javni prijevoz i popuste na određenim mjestima.

Pozorno slušaju

- Sudionici su došli u svom trošku. Naime, delegati dobiju obavijest o održavanju kongresa, nakon čega šalju molbu. Ne moraju ispunjavati posebne uvjete, ali u molbi moraju garantirati svoju prisutnost - objasnio je Hojski.

Organizacija Jehovinih svjedoka u Hrvatskoj pripremila je prijevoz i pomogla sudionicima da se smjeste. Delegati ne moraju ništa platiti, ali dali su im do znanja da u svakom slučaju mogu nešto donirati.

Da bismo imali najbolji pogled na ono što se u Areni događa, odveli su nas do VIP lože u vrijeme kada je delegat iz Brooklyna držao predavanje. Bio je tamo i prevoditelj na hrvatski jezik, a na sjevernom dijelu dvorane organiziran je i prijenos za gluhonijeme osobe. Koliko impresivno, toliko i začuđujuće bilo je promatrati i mlade i starije iz svakog kutka svijeta koji su došli i pozorno slušali predavanja. Na trenutke se činilo kao da su hipnotizirani. Molili su molitve, pjevali i slušali poruke predavača.

Ceremonija krštenja Jehovinih svjedoka

Detaljna organizacija

Odmah pokraj pozornice nalazi se i improvizirani bazen u kojem će se danas odvijati najvažniji dio kongresa - krštenje novih članova.

- Ljudi nekad imaju osjećaj da zadiremo u njihovu privatnost. Međutim, kucajući na vrata i zaustavljajući ljude na ulici mi im samo želimo pomoći prenoseći ono što je pomoglo nama - komentirao je Marinko Hojski predrasude koje se često vežu uz spomen Jehovinih svjedoka.

S obzirom na to da nismo mogli razgovarati s nekim od 15.000 pridošlih delegata, popričali smo s Ninom i Davorom Mičetićem, volonterima iz Zagreba.

- Sudjelovanje u organizaciji bilo je uzbudljivo. Svakodnevno smo radili tisuće tablica, brojki i imena, te razrađivali sve do najsitnijeg detalja. Došlo je oko tri tisuće volotera iz regije - kaže Nina Mičetić.

Održano javno krštenje novih 140 članova zajednice

U sklopu održavanja Međunarodnog kongresa Jehovinih svjedoka jučer je u prepunoj Areni Zagreb održano javno krštenje novih članova vjerske zajednice. Prema prvim podacima organizatora, kršteno je oko 140 Jehovinih svjedoka svih generacija. Prilikom simboličnog čina kršenja članovi zajednice ulazili su u bazen pun vodom koji je bio postavljen u Areni te ih se poptopilo u vodu. Među prvim ženama koje su se jučer krstile bila je i 44-godišnja Bojana Srhoj iz Splita.

- Ovo je moja odluka. Suprug mi je dao blagoslov, ali on nije pristupio zajednici. Bila sam ateist, Jehhovini svjedoci su mi nekoliko puta pokucali na vrata i rado sam čitala njihove materijale. Onda sam i sama počela čitati Bibliju i postati Jehovin svjedok - rekla je Bojana Srhoj nakon krštenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 01:24