ODGOĐENA SJEDNICA SKUPŠTINE

FOTO: MILANA BANDIĆA DOČEKALE SALVE ZVIŽDUKA 'Zdravlje Zagrepčana nema cijenu'

Zagreb, 250914.Cirilometodska ulica.Prosvjed ekoloskih udruga protiv spalionice otpada ispred Gradske vijecnice .Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić danas je otkazivanje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, unatoč pripremljenim točkama dnevnoga reda, ocijenio primjerom kako se ne vlada i kako se ne smije vladati Zagrebom - populizmom i demagogijom.

"To je primjer populizma i demagogije, fantomskoga načina vladanja Gradom Zagrebom gradonačelnika Milana Bandića", istaknuo je Mikulić na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine. Napomenuo je da su sve točke dnevnoga reda prošle kroz nadležne odbore.

Naglasio je kako gradonačelnik Bandić nema ovlasti odgoditi sjednicu Gradske skupštine, već samo povući točke dnevnoga reda koje je predložio. Istaknuo je da Skupštinu jedino može odgoditi njezin predsjednik, u ovom slučaju Darinko Kosor kojega je pozvao da se s Bandićem dogovori tko odgađa sjednicu i o čemu se radi. Mikulić je podsjetio da se prijepodne održava sjednica Predsjedništva skupštine, na kojoj će tražiti argumente zašto je došlo do odgode.

"HDZ nema potrebe bježati ni od čega, pa niti od sjednice Skupštine", poručio je Mikulić koji razlog odgode sjednice vidi u tome da Bandić po prvi puta od 1999. nema većinu u Skupštini.

"Neki Bandićevi zastupnici ne prihvaćaju njegove metode rada što bi i kako trebalo", rekao je.

Zagreb, 250914.Cirilometodska ulica.Prosvjed ekoloskih udruga protiv spalionice otpada ispred Gradske vijecnice .Na fotografiji: prosvjednici.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 250914.Cirilometodska ulica.Prosvjed ekoloskih udruga protiv spalionice otpada ispred Gradske vijecnice .Na fotografiji: prosvjednici.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 250914.Cirilometodska ulica.Prosvjed ekoloskih udruga protiv spalionice otpada ispred Gradske vijecnice .Na fotografiji: Andrija Mikulic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić

Za prijedlog iz gradskog Plana gospodarenja otpadom, koji je na dnevnom redu skupštinske sjednice, o gradnji spalionice otpada u naselju Resnik, Mikulić je kazao kako definitivno ne dolazi u obzir. Predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića podsjetio je da je osam godina bio s Bandićem u "istoj partiji" te da su donijeli prostorni plan u kojemu se kao lokacija za spalionicu predlaže Resnik.

"A sada se tome obojica čude, kao i njihovi partijski istomišljenici u SDP-u s neposobnom koalicijskom vladom, koji su Hrvatsku i Zagreb doveli na dno dna", istaknuo je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan upozorio je na netransparentan rad stručne službe Skupštine, jer klubu nije odgovorila na upit kojim sredstvima gradonačelnik Bandić financira rad udruge "U ime obitelji".

Udruge traže odbacivanje zagrebačkog Plana gospodarenja otpadom

Tridesetak aktivista "Zelene akcije" i resničke Udruge za zaštitu okoliša "Uzor" prosvjedovalo je jutros ispred zagrebačke Gradske skupštine, zahtjevajući trajno odbacivanje predloženog gradskog Plana gospodarenja otpadom i izradu novog, temeljenog na prevenciji nastanka otpada, primarnoj selekciji i reciklaži, bez spalionice. Milan Bandić je po dolasku na sjednicu Predsjedništva doživio salve zvižduka, kako piše tportal.

Prosvjed je organiziran u povodu sjednice Gradske skupštine, koja je danas trebala biti održana, ali je jučer odgođena, a jedna od točaka dnevnog reda trebao je biti i Plan gospodarenja otpadom, koji predviđa gradnju centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom u zagrebačkom naselju Resnik.

Prosvjed je počeo zvukom sirene, a aktivisti su istaknuli transparente - "Spalite plan - Reciklirajte otpad - Protiv spalionice", "Zdravlje nema cijenu - Ne spalionici", "Za zdravlje i život - Protiv spalionice". Aktivisti su također zviždali te lupali po plastičnim kantama za kompost.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić novinarima je izjavio kako zahtjevaju trajno odbacivanje predloženog plana jer smatraju da je "katastrofalan s financijskog aspekta i aspekta zaštite zdravlja ljudi". "Taj Plan sadrži gradnju spalionice koja će, ako se izgradi, 30 godina predstavljati financijski uteg oko vrata svih Zagrepčana, a isto tako izvor onečišćenja i ugroze zdravlja građana", istaknuo je Ivčić.

Predsjednica "Uzora" Branka Genzić-Horvat štetnost predloženog plana vidi u tome da nije utemeljen na ekološkim principima, već mu je težište bazirano na spalionici koja je na dnu hijerarhije zbrinjavanja otpada. "Protivimo se takvom prijedlogu Plana. Zapravo svih šest godina u gradu Zagrebu, od našeg prvog protesta ništa se nije promijenilo, jer očigledno nije bilo ni političke volje niti snage da se nešto takvo napravi. Građani žele odvojeno prikupljati otpad", poručila je.

Zbog toga traži novi plan i uspostavu ekološkog pristupa. "Ako sadašnja politička garnitura, koja o tome odlučuje, nije to sposobna napraviti, neka dođu neki drugi ljudi koji su to u stanju napraviti i koji to žele", naglasila je Genzić-Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:42