MOLI SE POMOĆ GRAĐANA

FOTO: EGZOTIČNA ZMIJA SLOBODNO GMIŽE PO CENTRU ZAGREBA U okolici bolnice Merkur građani uočili nepoznatog gmaza, očito odbjeglog kućnog ljubimca

 Facebook

Udruga Hyla, za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova, objavila je na svojoj stranici na Facebooku obavijest o neobičnoj vrsti zmije uočenoj u centru Zagreba.

U ponedjeljak su primili dojavu da je u okolici kliničke bolnice Merkur uočena nepoznata zmija. Članovi udruge detektirali su da se radi o egzotičnoj vrsti mandarinske štakorašice (Euprepiophis mandarinus) koja ne naseljava naša područja te je stoga sasvim izvjesno da je nečiji odbjegli kućni ljubimac.

U ponedjeljak je viđena u okolici KB Merkur, potom nedaleko od Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, a danas ujutro na početku Zajčeve ulice.

‘Ova vrsta je bezopasna, neotrovnica, stoga nema razloga za paniku’, upozoravaju građane. Kao što se vidi na priloženoj fotografiji, ona je šarena, crno sive boje i ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude.

Udruga moli građane za pomoć kako bi čim prije pronašli zmiju i spasili je, posebno jer sam prizor među prolaznicima izaziva bespotreban strah i paniku.

Ako je uočite, javite se na broj telefona udruge 01/2348-279 ili porukom na njihovu Facebook stranicu.

Mandarinske štakorašice neotrovne su zmije koje borave na području Azije. Nisu velike (u prosjeku odrasla jedinka naraste do metar i pol) i vole se skrivati, posebno u rupe omiljenog plijena - glodavaca. Ne vole vrućine, tražit će hladnija mjesta za skrivanje pa je sasvim izvjesno da se neće pokazati na zagrebačkom asfaltu dok danju vladaju vrućine. Najaktivnije su u predvečerje i zoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:36