SVIĐAJU LI VAM SE?

Evo kako će izgledati novi boksovi za smeće u Zagrebu: ‘Htjeli smo da ih se ne može lako razbiti‘

Nismo htjeli da budu masivni i da svraćaju pozornost na sebe, ali i da se lako čiste, kažu u Studiju ii

Timovi iz Holdinga već neko vrijeme obilaze predstavnike stanara i s njima dogovaraju pozicije kontejnera

 Davor Pongracic/Cropix

Dan nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i službeno najavio nove boksove za otpad koji bi se trebali postaviti na 4000 lokacija u Zagrebu, i to nakon 1. srpnja kada se uvodi novi model skupljanja otpada, dizajneri boksova, Studio ii, za Jutarnji su predstavili njihov izgled.

image

Boksove za otpad dizajnirali su u Studiju ii

Podsjetimo, od 1. srpnja Zagrepčani će morati odvajati miješani komunalni otpad i plastiku, metal i papir. Plaćat će 45 kuna fiksno i dodatno službene vrećice koje koštaju 2, 4 i 8 kuna, ovisno o litraži 10, 20 ili 40 litara, i ovisno koliko otpada proizvedu.

Nedavno je Zagrebački Holding poslao i javni poziv predstavnicima stanara da se prijave ako žele boksove za kontejnere, a do ljeta bi specijalni timovi trebali sve prijavljene obići i s njima dogovoriti gdje i kako će kontejneri biti postavljeni.

Koliko će ukupno koštati izrada i postavljanje tih boksova iz Grada zasad nisu otkrili.

image

Boksovi za otpad u Gradu Zagrebu

Ideja je da se boksovi, tamo gdje je moguće, postave na površine koje pripadaju privatnim zgradama (dvorište primjerice), a tamo gdje nije moraju dogovoriti postavljanje na javnoj površini ali tako da ne ometa kretanje građana i ne škodi zelenim površinama.

Boksovi će biti zaključani, a njihov izgled bit će standardiziran za cijelo područje Grada Zagreba. Građani će njihovo postavljanje financirati sami, iz svoje pričuve. Time se, među ostalim, kontejnere želi maknuti s gradskih ulica.

image
/Studio Ii

- Mi i dalje mislimo da bi idealno bilo da se spremnici postave u same višestambene zgrade ili na njihovo zemljište, tu onda nema nikakvog troška vezano za bokseve. Ono što je cilj jest da smanjimo broj spremnika na javnim površinama. Čak i kada bi grad bio u boljoj financijskoj situaciji, kada bi mi financirali bokseve, onda bi dobili vjerojatno situaciju da bi isti broj spremnika koji je sad na javnim površinama, ostao na javnim površinama, ali u boksevima, jer nitko ne bi htio, ako ima uvjete za to, prebaciti spremnike, maknuti ih s javne površine - rekao je Tomašević.

image
/Studio Ii

Dizajn boksova komentirali su i njihovi tvorci iz Studija ii.

- Povodom uvođenja novog principa prikupljanja otpada u gradu Zagrebu javili smo se na postupak nabave te ponudili rješenje za spremnike za kontejnere. Pri osmišljavanju koncepta bilo nam je bitno da spremnici budu robusni, čvrsti i solidni kako se ne bi mogli lako demolirati, no istodobno smo vodili računa da ne budu masivni te da ne svraćaju pozornost na sebe. Pridali smo značaj i estetskoj komponenti i učinili ih elegantnima, kažu.

image
/Studio Ii

- Što se tiče ispunjavanja funkcionalnih uvjeta, bitno nam je da su prozračni i da se lako čiste. Promišljali smo o raznim rješenjima te se na kraju odlučili za ono racionalno, jednostavno i financijski pristupačno, rekli su.

Cijena novih spremnika još nije poznata. Što se tiče materijala, boksevi će imati podlogu od armiranog betona, na koji će biti montirana čelična konstrukcija. Vrata su projektirana kao dvokrilna zakretna s dvostrukim cilindrom. Krov će biti izrađen od lima.

Dimenzije? Osnovni modul u koji stane jedan kontejner bit će dug 155 centimetara i jednako toliko širok s mogućnošću dodavanja dodatnih modula za dva ili više kontejnera. Boksovi će biti visoki 195 centimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:36