CRNO TRŽIŠTE

Drastično poskupio ilegalni smještaj u studentskim domovima: ‘Nova cijena nas je šokirala...‘

Osim što se sada sobe umjesto za 4000 kuna nude i za deset tisuća kuna, studenti koji se u to upuste žive u stalnom strahu od kontrola

Osim što su cijene porasle do 10 tisuća kuna, prodavatelji često uz to traže i mjesečnu stanarinu

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Svake godine isto. Nakon objave rezultata natječaja o smještaju studenata u državnim domovima, kreće ilegalna preprodaja mjesta u domovima. Prodavači su studenti koji ostvare pravo na smještaj, a kupci oni koji to mjesto nisu uspjeli dobiti, a ne mogu mjesecima čekati da se bodovni prag spusti i nemaju alternativnu opciju smještaja.

Mjesto prodaje često su studentske grupe na Facebooku, gdje prodavatelji sobe nude pod lažnim imenima kao što su "Kupujem dom" ili "Prodajem dom", a dogovor se kasnije odvija preko direktnih poruka. U grupi za Studentski dom Stjepan Radić, poznatiji kao "Sava", koja broji oko 47.000 članova, omogućena je i opcija anonimnog objavljivanja u grupi što preprodavačima olakšava posao.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ove godine međutim svi pričaju o naglom skoku u cijeni takvog smještaja. Prošle godine one su se kretale od 4000 do 8000 kuna uz mjesečno plaćanje stanarine, ovisno o kategoriji smještaja i o kojem se studentskom domu radi. Ove godine smještaji se ilegalno prodaju za početnu cijenu od 8000 a rastu do 10 000 kuna, uz dodatno plaćanje mjesečne stanarine. Pokušali smo se stoga javiti na jedan od oglasa za prodaju ženskog mjesta treće kategorije, kako bi saznali više o cijenama i procesu prodaje smještaja, ali ubrzo se na objavi skupilo čak devet zainteresiranih studentica i mjesto se rasprodalo. Naime koliko god kupnja takvog mjesta bila riskantna i sve skuplja i dalje je jeftinije od rentanja stanova u Zagrebu.

Razgovarali smo sa studenticom koja je prošle godine kupila mjesto u studentskom doma i saznali smo koliko je tada platila smještaj.

- Zapravo mi se posrećilo jer mi se javila cura koju znam i ponudila mi mjesto za 6000 kuna sveukupno, bez plaćanja stanarine svaki mjesec. Davala sam joj 1000 kuna mjesečno dok nisam sve otplatila, rekla nam je.

Kupovanje smještaja dolazi i sa stalnim strahom od kontrole koja najčešće neočekivano kuca na vrata u ranim jutarnjim satima, a studentica nam je ispričala svoje planove u slučaju da dođe kontrola.

- Kontrolu sam uvijek planirala izbjeći tako da nikad nisam imala ključ u bravi, da ne izgleda kao da je netko unutra i uvijek sam pospremila stvari. Ako bi kucali i ulazili, vjerovala sam da bi imala dovoljno vremena za sakriti se u ormar, otkrila nam je.

image
Fah/Pool/Fah/Pool

Svaki ilegalni stanar u domu ima svoj plan za bijeg od kontrole, od spomenutog spremanja sobe da izgleda kao da nema nikoga unutra do skakanja kroz prozor u najgorem slučaju. Najčešće se u grupama na Facebooku objavljuju i informacije ako je kontrola u tijeku i u kojem su paviljonu nedavno bili. Ipak, neki od "ilegalaca" ne žele riskirati, pa smišljaju kreativne načine kako u sobi provoditi što manje vremena.

Prijateljica mi je rekla da je u periodu kad je kontrola išla danima zaredom, svako jutro išla na zornice da ih izbjegne, rekla nam je studentica.

Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu jasno objašnjava provođenje kontrole soba i kazne za osobe koje prodaju i kupuju smještaj. Kako se navodi u članku br. 9, kontrola ostvarenog prava na smještaj za useljene studente podrazumijeva kontrolu studenata u bazi "iksica" ISSP koja se provodi na kraju svakog mjeseca i kontrolu po studentskim sobama izravnim ulaskom u sobu.

Broj kontrola ostvarivanja prava na smještaj nije ograničen, a provodi ju komisija koju imenuje ravnatelj Studentskog centra na prijedlog pomoćnika ravnatelja za smještaj studenata.

Također, u članku br. 37 navodi se kako se disciplinska mjera isključenja iz doma za vrijeme studiranja i gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja izriču za povrede Domskog reda kvalificirane kao teži disciplinski prijestup. Pod njih spadaju i ustupanje svojeg prava na smještaj u studentski dom drugoj osobi, kao i prodaja ili kupovina prava na smještaj u studentski dom.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:11