POVRATAK NA POSAO

Dolenec: ‘Za roditelje-odgojitelje imamo četiri kompenzacijske mjere. Odmah kreće realizacija‘

Sve mjere odnose se na idućih godinu dana, dok prvi korisnici ne izađu iz mjere. Odnose se na edukaciju i otvaranje obrta

Danijela Dolenec

 Davor Pongracic/Cropix

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec danas je u Gradskom poglavarstvu predstavila četiri kompenzacijske mjere kojima će se olakšati povratak roditeljima-odgojiteljima, odnosno većinski majkama, na tržište rada.

- Dvije su usmjerene na edukaciju, a dvije na zapošljavanje - započela je.

Prvo, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem omogućit će korisnicima mjere da se uključe u programe (pre)kvalifikacije pri čemu će Grad Zagreb pokriti dvije trećine troškova. Drugo, Plavi ured osmislio je modul koji one koji žele pokrenuti vlastiti posao upućuje u sve pravne i financijske aspekte, a roditeljima-odgojiteljima nude i mentoriranje "jedan na jedan" u početnim fazama pokretanja posla. Treća je mjera potpora za samozapošljavanje jer trenutno roditelji-odgojitelji tu potporu ne mogu dobiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zbog prevelikih primanja. Posljednja je mjera izmjena uvjeta za dobivanje potpora za obrtništvo, tradicijske i deficitarne obrte koju Grad Zagreb daje svake godine. Iznos potpore je veći za roditelje-odgojitelje i one koji ih zaposle.

- Sve mjere odnose se na idućih godinu dana, dok prvi korisnici ne izađu iz mjere. Unutar nadležnog gradskog ureda imamo savjetnika koji pomaže korisnicima navigirati kroz sve ove mjere. Svaki radni dan je ta osoba zadužena za to na telefonu u Uredu. Sve mjere kreću odmah - rekla je Dolenec.

Jedan je to od bitnih koraka do konačnog cilja gradske vlasti - ukinuti ovu mjeru koja ove godine predstavlja trošak od čak 530 milijuna kuna.

- Samo usporedba, cijela odluka koja je za socijalnu skrb, dakle, pomoć najtežim socijalnim slučajevima, težina te odluke na razini godine je 168 milijuna kuna - naglasila je. Osim toga, ova mjera istovremeno zakida i roditelje koji dugo nisu na tržištu rada i djecu kojoj je predškolsko obrazovanje važno za razvoj i socijalizaciju.

Od 15. rujna će na stranicama Pučkog otvorenog ureda i Plavog telefona biti dostupne detaljnije informacije o programima koje nude. Inače, unutar POU-a roditelji-odgojitelji moći će upisati jedan od 150 programa, a Grad Zagreb će sufinancirati troškove uz uvjet da se korisnici potpore obvežu da će program završiti. Oni koji se odluče na edukacije Plavog ureda, moći će izabrati između toga hoće li predavanja slušati uživo ili preko interneta.

- Glavna je kompenzacijska mjera izgradnja novih vrtića i upis djece u vrtiće jer prošla vlast nije dovoljno ulagala u izgradnju mreže vrtića. Umjesto toga, napravili su pogrešku i donijeli mjeru suprotnu suvremenim spoznajama i smjernicama o uključivanju u predškolski odgoj i obrazovanje - kritizirala je.

Dolenec je komentirala vrtićke kapacitete i planove o njihovu proširenju.

- Napori oko ubrzane izgradnje idu u više smjerova. U tijeku je izgradnja triju vrtića, a prijavit će se i gradnja još devet. Drugi smjer je prenamjena prostora mjesne samouprave, a otvorili smo javni poziv onim poslovnim subjektima koji imaju uvjete, a koji su zainteresirani dati prostore za najam vrtića - podsjetila je.

- Ja vjerujem da ćemo otvoriti više mjesta u vrtićima, nego što su bila u zadnjih deset godina - dodala je.

Nekoliko je prijavljenih projekata rekonstrukcije starih, dotrajalih vrtića. Vrtić Ivane Brlić Mažuranić u Dubravi jedan je od njih što stvara dodatni problem zbog toga što će se njegove skupine morati preraspodijeliti u druge vrtiće. Unatoč poskupljenju cijena energenata, cijene participacije koju plaćaju roditelji neće se promijeniti.

- Preko milijardu kuna grad ulaže u vrtiće. Ima najnižu cijenu za roditelje, između nula i 300 kuna plaća oko 50 posto roditelja. Cilj nije povećavati participaciju roditelja, sada neće biti povećanja cijena. Sad je važno proširiti pristup i nemati situaciju da veliki broj djece ostane neupisano - zaključila je Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:25